Η τιμή του συμπύρηνου ροδάκινου διαμορφώνεται γύρω στα 0,28 ευρώ/κιλό για κομπόστα και 0,14 ευρώ/κιλό για χυμοποίηση

rodakino simp

Αυξημένες σε σχέση με πέρσι είναι οι τιμές στο συμπύρηνο ροδάκινο για κομπόστα καθώς επίσης και σε αυτό που οδηγείται στην χυμοποίηση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου αυτές διαμορφώθηκαν και ανακοινώθηκαν στους παραγωγούς μόλις χθες το βράδυ και είναι στα 28 λεπτά το κιλό (πέρσι 25 λεπτά/κιλό) για τα συμπύρηνα ροδάκινα που προορίζονται για κομπόστα και στα 14 λεπτά/κιλό για το προϊόν β΄ κατηγορίας που οδηγείται στην χυμοποίηση. Οι παραγωγοί ωστόσο μας αναφέρουν πως δεδομένης της φετινής μείωσης της παραγωγής που αναμένεται κάτω από τους 360.000 τόνους (πέρσι 425.000 τόνοι) αλλά και της ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου περίμεναν καλύτερες τιμές. Την περίοδο αυτή συγκομίζεται η πρώιμη ποικιλία Κατερίνα ενώ το επόμενο διάστημα πρόκειται να ξεκινήσει η συγκομιδή των ποικιλιών Fortuna και Α37.

Για την φετινή χρονιά ο κ. Κώστας Αποστόλου, Πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ) αναφέρει στον ΑγροΤύπο: «η τιμή διαμορφώνεται περί τα 28 λεπτά το κιλό παραδοτέα στο εργοστάσιο και περιμένουμε ο παραγωγός αφαιρουμένων των εξόδων του συνεταιρισμού να πάρει 25 λεπτά το κιλό στο χέρι. Επίσης, για τα συμπύρηνα ροδάκινα β΄ ποιότητας η τιμή φαίνεται να διαμορφώνεται περί τα 14 λεπτά το κιλό παραδοτέα. Φαίνεται όμως ότι τη φετινή χρονιά είναι πολύ περισσότερα τα ροδάκινα α΄ ποιότητας».

Σε ερώτησή σχετικά με τις φετινές πληρωμές δεδομένης της οικονομικής κατάστασης όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μετά τις τελευταίες οικονομικοπολιτικές εξελίξεις, ο κ. Αποστόλου μας απαντά ότι: «αυτές τις ημέρες από τις βιομηχανίες δίνονται κάποια χρήματα για τα έξοδα. Κάποιες άλλες βιομηχανίες πληρώνουν ένα μέρος της παραγωγής με e – banking, όμως ο παραγωγός δεδομένων των capital control έχει δυσκολίες να εισπράξει άμεσα τα λεφτά του. Σε κάθε περίπτωση η Συμβολαιακή Γεωργία προβλέπει εξόφληση εντός τους έτους (το αργότερο αρχές Δεκεμβρίου) αλλά εκτιμώ ότι θα γίνουν πολλές πληρωμές αρκετά νωρίτερα».

Σχετικά με το ύψος των φετινών τιμών μίλησε στον ΑγροΤύπο και ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισµών Ο.Π. Ηµαθίας, κ. Χρήστος Γιαννακάκης ο οποίος επιβεβαίωσε τα όσα μας δήλωσε και ο πρόεδρος της ΕΚΕ. Επιπλέον, ο κ. Γιαννακάκης έκανε λόγο για μείωση της φετινής παραγωγής τονίζοντας: «η παραγωγή είναι μειωμένη ωστόσο δεν μπορούμε να κάνουμε ακριβής εκτιμήσεις αφού στην ουσία αυτήν την περίοδο συγκομίζεται κατά κύριο λόγο η πρώιμη ποικιλία Κατερίνα. Ποιοτικά η χρονιά πάντως είναι καλή».

Και πρόσθεσε: «όσον αφορά το εμπορικό σκέλος αυτό το διάστημα προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για τα συμβόλαια».

Για μείωση της φετινής παραγωγής κάνει λόγο και ο κ. Θεολόγης Καραΐνδρος, πρόεδρος του Α. Σ. Βέροιας Venus Growers: «η ποιότητα του προϊόντος φέτος είναι αρκετά καλή ωστόσο η παραγωγή αναμένεται μειωμένη σε ποσοστό 10 – 20%. Όσον αφορά τις τιμές που διαμορφώθηκαν χθες θεωρώ ότι ισορροπούν μεταξύ των αναγκών των παραγωγών και της παγκόσμιας προσφοράς και ζήτησης».

Από την πλευρά τους οι παραγωγοί φαίνεται να μην ικανοποιούνται πλήρως από την μικρή όπως αναφέρουν αύξηση των τιμών. Ειδικότερα, ο κ. Γιάννης Βρανάς, παραγωγός από την Ημαθία μας δηλώνει: «η παραγωγή ξεκίνησε μειωμένη και ειδικά σε κάποιες ποικιλίες και περιοχές η μείωση είναι μεγάλη. Αυτό το διάστημα έχει τελειώσει η ποικιλία Romeo και σιγά – σιγά ολοκληρώνεται και η συγκομιδή της ποικιλίας Κατερίνα. Το επόμενο διάστημα αναμένεται η έναρξη της συγκομιδής στις ποικιλίες Fortuna και Α37. Οι τιμές στα 28 λεπτά το κιλό και 14 για το χυμό είναι χαμηλές με βάση το μειωμένο τονάζ και την ισοτιμία ευρώ – δολαρίου».

Επιπλέον οι παραγωγοί μας τονίζουν ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να αλλάξει το καθεστώς που ανακοινώνονται οι τιμές αφού αυτό συμβαίνει όταν η συγκομιδή είναι σε προχωρημένο στάδιο. Συγκεκριμένα ο κ. Τάσος Χαλκίδης, παραγωγός επίσης από την Ημαθία τονίζει: «Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι τιμές ανακοινώνονται πολύ καθυστερημένα». Και καταλήγει: «επιπλέον είμαστε πολύ προβληματισμένοι με τα νέα φορολογικά μέτρα που ετοιμάζονται να "περάσουν" αλλά και από την γενικότερη δυσμενή οικονομική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα με τις κλειστές τράπεζες. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει αγροτική παραγωγή. Θα αναγκαστούμε να εγκαταλείψουμε τις καλλιέργειές μας.

πηγή: www.agrotypos.gr