Γύρω από τη βάση γυρίζει και φέτος ο ζαχαρικός τίτλος ζαχαρότευτλων

teftla

Με ζαχαρικό τίτλο που κινείται μεσοσταθμικά γύρω στα 14 pol και στρεμματική απόδοση λίγο πάνω από τους 5 τόνους ανά στρέμμα, «βαδίζει» η φετινή καμπάνια ζάχαρης για την ΕΒΖ ΑΕ, στην καλλιεργητική ζώνη της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, που καλύπτει τις ανάγκες του εργοστασίου στο Πλατύ Ημαθίας.

Σημειωτέον ότι από τις 16 Σεπτεμβρίου, οπότε και ξεκίνησε η μονάδα στο Πλατύ να συγκεντρώνει και να «κόβει» τεύτλα, η επεξεργασία της πρώτης ύλης έχει προχωρήσει σε ποσοστό πάνω από το 50% του συνόλου, με αποτέλεσμα οι καταγεγραμμένες, αυτές, επιδόσεις να κρίνονται αντιπροσωπευτικές.

Όλα αυτά, βέβαια, καιρού... επιτρέποντος, διότι το μεγάλο άγχος των παραγωγών, όσο και της ζαχαροβιομηχανίας έχει να κάνει με τις καιρικές συνθήκες και κυρίως με την πρόβλεψη περί της επιδείνωσης του καιρού στη Βόρεια Ελλάδα, με ισχυρές βροχές, αρχής γενομένης από το πρωί της Τετάρτης 7 Οκτωβρίου και κατά πόσο η επικείμενη αλλαγή στον καιρό θα επηρεάσει την εξέλιξη της καμπάνιας.

Εν τω μεταξύ, ενώ ο αρχικός προγραμματισμός της ΕΒΖ για την καμπάνιας έλεγε πως αυτή θα έχει ολοκληρωθεί γύρω στις 14 – 15 Οκτωβρίου, με τα τερτίπια του καιρού, η μονάδα θα παραμείνει ενεργή για άλλες 10-15 ημέρες, και αυτό, πάλι, με την προϋπόθεση ότι το νέο κύμα κακοκαιρίας δεν θα τραβήξει πολύ, διότι διαφορετικά ίσως να πάει ακόμη πιο πίσω.

Μέχρι και το απόγευμα της Τρίτης 6 Οκτωβρίου, από τη ζώνη του Πλατέως, η Θεσσαλία, η Πιερία, η δυτική Μακεδονία και οι παραγωγοί σε Πέλλα και Ημαθία, είχαν συγκομίσει περί το 50% των καλλιεργημένων εκτάσεων (σ.σ. συνολικά περίπου 25.000– 26.000 στρέμματα), ενώ οι Σέρρες είχαν φτάσει στο 90% (σ.σ. έχουν καλλιεργηθεί περίπου 6.500 στρέμματα στην περιοχή) με πρόβλεψη έως την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου να ολοκληρώσουν τη συγκομιδή.

Όσον αφορά την ποιότητα του pol, για την ήδη συγκομισθείσα παραγωγή αυτό το μέσο, περίπου, 14 που έχει καταγραφεί μέχρι τώρα, θεωρείται αρκετά ικανοποιητικό, σύμφωνα με όσα τονίστηκαν στο Agronews, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι το 2015 είναι μια από τις πιο όψιμες σεζόν στην ιστορία της ΕΒΖ.

πηγή: www.agronews.gr