Στο πλάι του αγροτικού κόσμου το Δημοτικό συμβούλιο Βέροιας - Διαφωνία για τα ισοδύναμα που αναζητούν οι αγρότες

dimotiko ver sin

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας το ψήφισμα που κατέθεσαν οι αγροτικοί και κτηνοτροφικοί σύλλογοι για τα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα που πρόκειται να ψηφίσει η κυβέρνηση.

Ο δήμαρχος σχολίασε: «Οι αγρότες συνεχίζουν να πουλούν σε τιμές της δεκαετίας του '80 ενώ το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί. Δεν λέω ότι δεν θα πρέπει να πληρώνουν φόρο αλλά δεν πρέπει να εξοντωθούν. Κάποιοι θα αναγκαστούν να πουλήσουν τις περιουσίες τους και να γίνουν εργάτες στα χωράφια τους. Τι πάμε να κάνουμε; Ξανά τσιφλικάδες; Θέλω να πιστεύω ότι θα πρυτανεύσει η λογική και κάποια από τα μέτρα θα αποσυρθούν».

«Κάποιοι από τους συναδέλφους μας είναι απογοητευμένοι διότι ξέρουν ότι οι αποφάσεις είναι ειλημμένες. Ευθύνες έχουν αυτοί που κυβέρνησαν και έφεραν τα πράγματα εδώ αλλά και αυτοί που έδωσαν ψεύτικες ελπίδες. Πήγα στην Κουλούρα, η συμμετοχή δεν είναι ικανοποιητική. Ξέρουν ότι δεν θα αλλάξει κάτι. Δεν θα αντέξει ο αγρότης. Έχει αυξηθεί το κόστος παραγωγής. Με αυτά που ψηφίζονται, του χρόνου τα πράγματα θα είναι χειρότερα. Είμαι υπέρ του ψηφίσματος αλλά δεν πιστεύω ότι θα γίνει κάτι. Κάποιοι μάλιστα έβγαιναν παλαιότερα και ακύρωναν παρελάσεις».

«Πρέπει να προτείνουμε λύσεις κι όχι να φωνασκούμε. Να έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις» σημείωσε ο κ. Παπαγιάννης.

«Είναι το πρώτο νομοσχέδιο που φέρνει αυτή η κυβέρνηση με νεοφιλελεύθερα μέτρα. Μετά θα βγει ο κόσμος και στις παρελάσεις. Όταν τα ξεκινούσε ο...ακατονόμαστος και ακολούθησε και ο επόμενος, κουραστήκαμε να βγάλουμε τον κόσμο και στις παρελάσεις. Η σημερινή κυβέρνηση έσπειρε την μοιρολατρία ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος και χρησιμοποιεί την ίδια γλώσσα με τον Σαμαρά. Μην ξεχνάμε ότι στην περιοχή μας υπάρχει και το εμπάργκο της Ρωσία, το οποίο ήταν υπόσχεση αυτής της κυβέρνησης. Πολλές φορές αυτά που λες είναι σαν τις πέτρες που τις πετάς στον ουρανό και πέφτουν στο κεφάλι σου. Διαφωνώ με αυτό που λένε οι αγρότες ότι θα διαβουλευτούν με το υπουργείο για να βρεθούν τα ισοδύναμα. Όλοι ξέρουν ότι τα ισοδύναμα δεν θα βρεθούν από την λίστα Λαγκάρντ αλλά από εμάς» πρόσθεσε ο κ. Μπέκης.

«Τελικά αν υπάρχει φορολογική κατανομή θα πρέπει να είναι δίκαιη. Ανάλογα με την φοροδοτική ικανότητα που έχει ο καθένας. Ο στόχος θα πρέπει να είναι να αποφευχθεί η φτωχοποίηση του λαού. Η επιβολή νέων φόρων, αύξηση ΦΠΑ κ.α. αυξάνουν το κόστος παραγωγής, μειώνουν την ανταγωνιστικότητα των αγροτών και μειώνουν τα εισοδήματά τους».

«Τα νέα μέτρα θα οδηγήσουν πολλούς αγρότες στην ανεργία και θα συμβάλουν στη συγκέντρωση της γης σε λίγους. Διαφωνούμε όμως με την πρόταση των ισοδυνάμων που έχει το ψήφισμα. Να μην τα πάρουν από αυτούς δηλαδή αλλά να τα πάρουν από άλλους» σημείωσε ο κ. Μελιόπουλος.

«Τι ζητάνε δηλαδή; Να φύγουν από αυτούς τα μέτρα και να τα φορτωθούν άλλες τάξεις; Που είναι η συλλογικότητά τους; Από τους 70.000 αγρότες είναι μόλις 100 στην Κουλούρα. Διαφωνώ και δεν το ψηφίζω» είπε ο κ. Γουλτίδης.

Υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκε ο κ. Αγγελίνας. Ο κ. Χατζηαθανασίου και ο κ. Αποστολόπουλος ψήφισαν το ψήφισμα άλλα έστειλαν μήνυμα στους αγρότες ότι δεν υπάρχουν ισοδύναμα. Κατά ψήφισαν οι κ. Γουλτίδης, Μαυροκεφαλίδης, Μελιόπουλος.

Το ψήφισμα

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ημαθίας σήμερα 23/10/2015 συγκεντρωμένοι στον κόμβο της Κουλούρας διατρανώνουμε από κοινού την αντίθεση μας στα μέτρα της πιο ανάλγητης και άδικης φορολόγησης που έχει υποστεί ποτέ ο πιο παραγωγικός κλάδος στην Ελλάδα. Τα συγκεκριμένα μέτρα τα οποία έχουν υπογραφεί στο τρίτο μνημόνιο μας διαλύουν. Σε μία γεωργία και κτηνοτροφία οι οποίες υποφέρουν από το μεγαλύτερο κόστος παραγωγής στην Ευρώπη, από την έλλειψη ρευστότητας και χρηματοδότησης του κλάδου , απο την κατάρρευση των τιμών των προϊόντων, από την απώλεια των αγορών, από καιρικές αντιξοότητες και καταστροφικές ζημίες στην φυτική και ζωική παραγωγή τα τελευταία χρόνια , έρχονται να προστεθούν και τα ισοπεδωτικά μέτρα της αύξησης του ΦΠΑ των εφοδίων, η αφαίρεση μιας σχετικά μικρής επιστροφής στον Ε.Φ.Κ. πετρελαίου, η κατάργηση του αγροτικού τιμολογίου στο ηλεκτρικό ρεύμα, η αύξηση σταδιακά του συντελεστή του φόρου στο 26% και της προκαταβολής του στο 100%. Και μαζί με όλα αυτά συζητείται και ο διπλασιασμός ή τριπλασιασμός των εισφορών στον ΟΓΑ.

Φαντάζεται κανείς ότι μπορεί να υπάρξει αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή κάτω από τέτοιες συνθήκες ; Φαντάζεται κανείς ότι μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και παραγωγή εθνική πλούτο όταν διαλύεται ο κύριος παραγωγικός ιστός της Εθνικής Οικονομίας ; Φαντάζεται κανείς ότι αυτός είναι ο δρόμος της έξοδο ο της χώρας από την κρίση. Την ύστατη στιγμή κάνουμε την πρόταση για έναν ουσιαστικό διάλογο με το Υπουργείο Οικονομικών και την Κυβέρνηση ώστε άμεσα να βρεθούν τα ισοδύναμα ώστε απρόσκοπτα να συνεχίσουμε την εργασία μας και τις δραστηριότητες μας συμβάλλοντας ουσιαστικά στην οικονομική ανάταση της χώρας. Ως τότε παραμένουμε μαχητικά στις κινητοποιήσεις μας, διεκδικώντας το δίκαιο της παραμονής στον τόπο και στις εστίες μας, το δικαίωμα στην εργασία μας, το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Σε κάθε περίπτωση κάνουμε ξεκάθαρο ότι τα μέτρα αυτά δεν θα περάσουν. Είτε γιατί θα βρεθούμε δυναμικά απέναντι τους, Είτε γιατί ξεκαθαρίζουμε ότι «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος».