Δείχνει αντοχές το συμπύρηνο, η υπερπροσφορά πιέζει το επιτραπέζιο

rodakino simp

Με καλούς ρυθµούς συνεχίζονται για τρίτη εβδοµάδα οι παραδόσεις συµπύρηνων ροδάκινων στην βιοµηχανία, µε την τήρηση γενικά των συµφωνηθέντων τιµών, που διαµορφώνονται στα επίπεδα του 2012. Όπως δήλωσε στο Agronews o Χρήστος Γιαννακάκης, πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισµών -Οµάδων Παραγωγών του νοµού Ηµαθίας, «οι τιµές που έχουν ανακοινωθεί τηρούνται κανονικά και διαµορφώνονται στα 27 λεπτά το κιλό για την όψιµη ποικιλία Everts, στα 25 λεπτά το κιλό για τις ποικιλίες Romea και Κατερίνα και στα 24 λεπτά το κιλό για όλες τις άλλες ποικιλίες».

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η παραγωγή είναι καλή από άποψη ποιότητας και ποσότητας και αναµένεται να διαµορφωθεί στους 400 χιλ. τόνους.

Την ίδια ώρα, μεγάλες πιέσεις συνεχίζουν να δέχονται οι τιμές των επιτραπέζιων ροδάκινων, καθώς η ζήτηση είναι περιορισμένη. Το γεγονός αυτό αποδίδεται κυρίως στις μειωμένες εξαγωγές προς Ρωσία και Ουκρανία, λόγω των αναταραχών που επικρατούν στην περιοχή. Η ζήτηση στην εγχώρια αγορά δεν μπορεί να καλύψει το πλεόνασμα της προσφοράς, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να μην εκδηλώνεται καθόλου αγοραστικό ενδιαφέρον ή να προσφέρονται τιμές παραγωγού στα 15 λεπτά το κιλό, που εκτιμάται ότι δεν καλύπτουν το κόστος.

Όπως αναφέρει ο κ. Βλάχος Ευστράτιος, πρόεδρος του ΑΣ Μανιακίου –Φρούτα Βεγορίτιδας, «προσπαθούμε να προωθήσουμε τα προϊόντα μας όπου μπορούμε, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, αλλά φέτος τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα».

Σε δεινή θέση βρίσκονται οι παραγωγοί, οι οποίοι παρακολουθούν τις τιµές των προϊόντων τους να καταρρέουν. Η κυρία Αναστασία ∆ηµήτογλου, παραγωγός από το νοµό Φλώρινας, αναφέρει ότι η συγκοµιδή στην περιοχή ξεκινάει αυτές τις ηµέρες, µε τιµές παραγωγού στα 15 λεπτά το κιλό, τιµή η οποία δεν καλύπτει το κόστος παραγωγής. Τονίζει δε, ότι «εάν τα νεκταρίνια δεν πουληθούν στα 40 λεπτά το κιλό δεν πρόκειται να βγάλουµε τα λεφτά µας». Σύµφωνα µε την ίδια, «δεν υπάρχει ζήτηση, ενώ οι εµπορικές εταιρείες δεν έχουν καν εµφανισθεί, καθώς µας χρωστάνε ακόµα χρήµατα από πέρυσι».

Μέτρα υπερ των ροδακινοπαραγωγών ζητούν οι Ισπανοί

Την από κοινού κατάθεση αιτήµατος προς την Κοµισιόν, για την άµεση εφαρµογή αποτελεσµατικών µέτρων διαχείρισης κρίσεων στην παραγωγή πυρηνόκαρπων της ΕΕ ζήτησε η ισπανική οµοσπονδία των Ενώσεων Παραγωγών και Εξαγωγέων Οπωροκηπευτικών (FEPEX), κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ισπανο-γαλλο-ιταλικής οµάδας συνεργασίας.

Υπενθυµίζεται ότι, η πτώση των τιµών σε ροδάκινα και νεκταρίνια είχε σαν αποτέλεσµα το ξέσπασµα ταραχών από Γάλλους παραγωγούς, στο Περπινιάν, µε επιθέσεις κατά φορτηγών µε ισπανικά ροδάκινα.

Η FEPEX ζητά την άµεση εφαρµογή των διατάξεων του άρθρου 219 του Κανονισµού (ΕΕ) 1308/2013, της Κοινής Οργάνωσης Αγορών (ΚΟΑ), το οποίο αφορά µέτρα πρόληψης κρίσεων στην αγορά και παρέχει στην Κοµισιόν την εξουσία να εκδίδει κατ' εξουσιοδότηση πράξεις, που επιτρέπουν τη λήψη άµεσων µέτρων για την αποτελεσµατική αντιµετώπιση της κατάστασης.

πηγή: www.agronews.gr