Ερώτηση Θεοχαρόπουλου στην Βουλή για τα φοροεισπρακτικά αγροτικά μέτρα

theoxaropoulos1

Επίκαιρη επερώτηση κατέθεσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, και η Κοινοβουλευτική Ομάδα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σχετικά με τα άδικα φοροεισπρακτικά μέτρα για τους αγρότες που προωθεί η κυβέρνηση αντί για Εθνικό Σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Αναλυτικά η επίκαιρη επερώτηση:

Η χάραξη μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τον αγροτικό τομέα με βάση το τετράπτυχο αγροτική ανάπτυξη, απασχόληση και κοινωνική συνοχή, ανταγωνιστικότητα και αειφορία αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Η γεωργία, η κτηνοτροφία και η αλιεία μπορούν να αποτελέσουν βασικό πυλώνα του νέου εθνικού αναπτυξιακού και παραγωγικού μοντέλου που έχει ανάγκη η χώρα.

Ενώ αυτές θα έπρεπε να είναι βασικές επιλογές της χώρας φαίνεται ότι τα σχέδια της κυβέρνησης είναι άλλα, αφού με τα μέτρα που έχει ψηφίσει και αυτά που προτίθεται να φέρει προς ψήφιση, οδηγεί τον αγροτικό τομέα σε συρρίκνωση και τους αγρότες σε απόγνωση.

Η αύξηση του Φ.Π.Α. για τα αγροτικά εφόδια από 13% σε 23%, η καθιέρωση και μάλιστα αυξημένης προκαταβολής φόρου για εισοδήματα που δεν είναι βέβαιο ότι θα εισπραχθούν αφού εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες, η μεγάλη αύξηση του συντελεστή φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος και των εισφορών του ΟΓΑ, η φορολόγηση των ενισχύσεων ακόμη και των αποζημιώσεων, η αύξηση της φορολογίας του πετρελαίου και της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, η φορολόγηση του κρασιού και η αύξηση της διάρκειας ζωής του γάλακτος θα έχουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και στο εμπορικό ισοζύγιο και θα προκαλέσουν πολύ μεγάλη μείωση του εισοδήματος των αγροτών.

Οι συνέπειες αυτών των επιλογών είναι καταστροφικές για την ύπαιθρο και την ελληνική Περιφέρεια και είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας της «σκληρής» υποτίθεται διαπραγμάτευσης που έκανε ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση προωθεί αυτά τα άδικα φοροεισπρακτικά μέτρα διαψεύδοντας με πολύ μεγάλη ευκολία όλες τις προεκλογικές υποσχέσεις, είναι ορατά παντού στην Ελληνική Περιφέρεια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι αγροτικές επιχειρήσεις στις εξαγωγές των προϊόντων λόγω capital controls.

Επιπροσθέτως λόγω της καθυστέρησης καταβολής των προκαταβολών των ενισχύσεων, της καθυστέρησης πληρωμής των αποζημιώσεων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, της καθυστέρησης πληρωμής των δικαιούχων διάφορων προγραμμάτων, είναι δραματική η έλλειψη ρευστότητας και γι' αυτό πολλοί γεωργοί και κτηνοτρόφοι αδυνατούν να ανταποκριθούν σε πολύ βασικές οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Η κυβέρνηση βιάζεται πολύ να εισπράξει και μάλιστα και προκαταβολικά τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις των αγροτών την ίδια στιγμή που καθυστερεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της μεταθέτοντας διαρκώς για αργότερα τις διάφορες πληρωμές.

Μεγάλη καθυστέρηση διαπιστώνεται και στην έναρξη υλοποίησης του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 που είχε επεξεργαστεί και καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πριν την κυβερνητική αλλαγή.

Η έλλειψη σχεδίου για τον αγροτικό τομέα, η αναντιστοιχία προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών πράξεων και η αδυναμία διαπραγμάτευσης χαρακτηρίζουν την πολιτική της κυβέρνησης για τους αγρότες πολιτική που είναι και πολύ δεξιά και πολύ αδέξια.

Αυτή η πολιτική είναι καταστροφική για τον αγροτικό τομέα, απογοητεύει ακόμη και τους αγρότες που πίστεψαν και μάλιστα δύο φορές τα προεκλογικά τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και διαψεύδει τις προσδοκίες και τα όνειρα των νέων αγροτών που τα τελευταία χρόνια επέλεξαν να επενδύσουν στη γεωργία και στην κτηνοτροφία.

Ύστερα από τα παραπάνω επερωτάσθε κ. Υπουργέ:
• Για την ανυπαρξία εθνικού σχεδίου για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και την παραγωγική ανασυγκρότηση
• Για τα άδικα φοροεισπρακτικά μέτρα με τα οποία επιβαρύνει η κυβέρνηση του γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς
• Για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των ενισχύσεων καθώς και των αποζημιώσεων για ζημιές από έντονα καιρικά φαινόμενα
• Για την έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου με τους αγρότες που λόγω των μεγάλων προβλημάτων που τους προκαλεί η κυβέρνηση με την πολιτική της κινητοποιούνται σε όλη τη χώρα από την Κρήτη μέχρι των Έβρο".