Δυναμική αγροτική κινητοποίηση στην Θεσσαλονίκη - Αναβλήθηκαν τα εγκαίνια της "Agrotica"

Δυναμικό συλλαλητήριο πραγματοποίησαν οι αγρότες στην Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της έκθεσης "Agrotica". Το κέντρο της Θεσσαλονίκης πλημμύρισε διαμαρτυρόμενους αγρότες που αντιδρούν στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και για λόγους ασφαλείας, και προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης Agrotica στη Θεσσαλονίκη, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου αναβλήθηκαν.

Η κατάσταση έξω από τον χώρο της έκθεσης μύριζε μπαρούτι από νωρίς, με τους διοργανωτές να φοβούνται για μεγάλης κλίμακας επεισόδια, τη στιγμή που θα κατέφθανε στην εκδήλωση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, που αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους αγρότες, οι οποίοι πολιόρκησαν για πολλές ώρες το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Αποστόλου έφτασε στη Θεσσαλονίκη, όντας έτοιμος να παραστεί στις αποψινές εκδηλώσεις, ωστόσο οι εμπλεκόμενοι φορείς έκριναν, τελικώς, πώς ήταν προτιμότερο να ακυρωθούν τα εγκαίνια για λόγους ασφαλείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έξω από το Βελλίδειο έγινε και χρήση χημικών από τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν εκεί, προκειμένου να απωθηθούν οι συγκεντρωμένοι αγρότες, έπειτα από μικροένταση που σημειώθηκε στον περιβάλλοντα χώρο, ενώ κάηκε και ένα δέντρο.

Η απόφαση ελήφθη σε σύσκεψη, παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, του προέδρου της HELEXPO, Τάσου Τζήκα και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.

Παρά την είδηση ότι ο κ. Αποστόλου δεν θα κάνει τα εγκαίνια, οι αγρότες συγκεντρώθηκαν έξω από το Βελλίδειο, επιχειρώντας μάλιστα να εισβάλουν και εντός του χώρου, καθώς δεν είχαν... πιστέψει ότι τα εγκαίνια -που ήταν προγραμματισμένα για τις 19:00- αναβλήθηκαν και θεωρούσαν ότι ο υπουργός βρισκόταν εντός του κτιρίου.

Η κινητοποίηση

Η οχηματοπομπή ξεκίνησε από τον κόμβο του αεροδρομίου και διασχίζοντας τις οδούς Βούλγαρη και 3ης Σεπτεμβρίου, έφθασε στο κέντρο της πόλης.Την ίδια στιγμή που ισχυρή αστυνομική δύναμη έχει στήσει το δικό της μπλόκο με κλούβες των ΜΑΤ.

Τα μπλόκα στη συμπρωτεύουσα ενισχύθηκαν με 300 τρακτέρ από το μπλόκο αεροδρομίου-Πράσινα Φανάρια ενώ τρακτέρ κατεβαίνουν από τον κόμβο Δερβενίου στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Η κινητοποίηση ενισχύθηκε από μπλόκα της βορείου Ελλάδας (σ.σ.: μέχρι νωρίς το απόγευμα αναμένονταν άλλα 20 λεωφορεία με αγρότες απ' όλη τη χώρα) και το παρών στη διαμαρτυρία δίνουν οι αγρότες της Χαλκιδικής, της Κομοτηνής και της Έδεσσας.

«Είμαστε όλοι εδώ, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη» επισημαίνει ο αγροτικός κόσμος, καλώντας εκ νέου τον πρωθυπουργό να αποσύρει τα μέτρα για το ασφαλιστικό και το φορολογικό και να ξεκινήσει εκ νέου διάλογο μαζί τους από μηδενική βάση.

Οι αγρότες κατά την διάρκεια του συλλαλητηρίου ανάρτησαν πανό που έγραφαν «Μας στέλνετε στην Βουλγαρία», ενώ κάποιοι κόλλησαν και πωλητήρια στα τρακτέρ του ανέφεραν ως αιτία πώλησης της «φορολεηλασία».

Πληροφορίες από Zougla.gr, protothema.gr, voria.gr