ΕΚΕ: Να αποφύγουν οι παραγωγοί να χρησιμοποιήσουν φάρμακα με την ουσία Chlorpyriphos

Από την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας ανακοινώθηκαν τα εξής: "Σύμφωνα με τον Κανονισμό 2016/60 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εκδόθηκε την 19 Ιανουαρίου 2016 τροποποιώντας τον Κανονισμό 396/2005 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ανώτατο όριο υπολειμμάτων για την δραστική ουσία Chlorpyriphos στα ροδάκινα μειώνεται στο 0,01 mg/kg, ουσιαστικά στο κατώτερο όριο ποσοτικού προσδιορισμού. Ημερομηνία εφαρμογής του παραπάνω κανονισμού ορίζεται η 10η Αυγούστου 2016.

Τα προϊόντα των μελών της Ένωσης Κονσερβοποιών (κονσέρβες και χυμός) παράγονται κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και πωλούνται μεταγενέστερα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Η ασφάλεια και η ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων έχουν κάνει την ελληνική παραγωγή να έχει κυρίαρχη θέση παγκοσμίως. Για την διατήρηση αυτής της θέσης, πρωταρχικός στόχος όλων όσων εμπλέκονται στην παραγωγική διαδικασία πρέπει να είναι και η διατήρηση αυτών των χαρακτηριστικών.

Σύμφωνα με τα παραπάνω και ενόψει της νέας παραγωγικής περιόδου, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή στους καλλιεργητές αλλά και στους επιβλέποντες γεωπόνους, να αποφύγουν την χρήση των σκευασμάτων φυτοποπροστατευτικών προϊόντων που περιέχουν την δραστική ουσία Chlorpyriphos".