Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό - Οι συνελεύσεις θα αποφασίσουν για το τι θα γίνει

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους των 68 αγροτικών μπλόκων, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο αγώνας συνεχίζεται είπε, εξερχόμενος του Μαξίμου ο εκπρόσωπος των αγροτών, Βαγγέλης Μπούτας, ο οποίος πρόσθεσε ότι θα περιμένουν να δουν τον νόμο και μετά θα δουν τι θα γίνει με το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. Μέχρι τότε τα μπλόκα παραμένουν στους δρόμους. Ωστόσο, η αναφορά του στην «παρακαταθήκη αγώνα» και στα «κεκτημένα» αφήνει ανοιχτό παράθυρο για λήξη των κινητοποιήσεων. Οι αποφάσεις, πάντως, όπως είπε, θα ληφθούν στις συνελεύσεις των μπλόκων.

Όπως ανέφερε πλέον στο τραπέζι έχει μπει και το αφορολόγητο των αγροτών για πρώτη φορά, ενώ το ασφαλιστικό είπε ότι ήταν να εφαρμοστεί εδώ και δύο μήνες και ακόμα δεν έχει κατατεθεί.

«Το τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο δεν ήταν έτοιμο για να το δούμε» δήλωσε χαρακτηριστικά, ο κ. Μπούτας, υπογραμμίζοντας ότι «η καρδιά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλά κρατεί αλλά καλά κρατεί και ο δικός μας αγώνας».

«Ζητήσαμε, σημείωσε, να αποσυρθεί το ασφαλιστικό. Οι αγρότες να πληρώνουν όσα πληρώνουν και τώρα και να καλυφθούν όλοι οι ανασφάλιστοι οι οποίοι δεν έχουν πληρώσει τα βιβλιάριά τους».

«Εμείς, συμπλήρωσε,δεν διαπραγματευόμαστε με βάση το τι έλεγε το μνημόνιο και τι προτείνει τώρα η κυβέρνηση. Εμείς διαπραγματευόμαστε για την επιβίωση μας».

Και συνέχισε: «Για το ασφαλιστικό ζητήσαμε να αποσυρθεί και κάναμε την δική μας πρόταση. Ζητήσαμε να σταματήσει κάθε δίωξη σε αγροτοδικεία. Μπορεί να γίνει με μια τροπολογία στη Βουλή. Εμείς δεν διαπραγματευόμαστε με βάση το τι έλεγε το Μνημόνιο. Εμείς διαπραγματευόμαστε για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας και να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε στα χωριά μας. Καλά κρατεί ο δικός μας αγώνας». Το αν θα συνεχιστεί ο αγώνας θα το αποφασίσουν οι συνελεύσεις, είπε ο κ. Μπούτας. Εμείς εκφράζουμε με τα αιτήματά μας τα αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς», είπε ακόμα.

Ο κ. Μπούτας προέρχεται από το μπλόκο της Νίκαιας, το οποίο συμμετείχε με τρεις εκπροσώπους στη συνάντηση, την οποία είχαν ζητήσει οι εκπρόσωποι 69 μπλόκων σε συνεδρίαση την περασμένη Κυριακή, στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας, καλωσορίζοντας τους αγρότες, σημείωσε στην εισήγησή του ότι για να βγούμε από την κρίση πρέπει να αυξηθεί ο πλούτος. Ενώ μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο,τάχθηκε για δεύτερη φορά κατά της απόφασης Κουτζαμάνη, λέγοντας ότι είναι κατά της ποινικοποίησης των κινητοποιήσεων.

Πρέπει η έγνοια μας να είναι στη μεγάλη πλειονότητα του αγροτικού κόσμου που περνάει δύσκολα, είπε ο πρωθυπουργός.

Πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις μέσα από τον διάλογο και τη σύνθεση. Δεν συμφωνώ με λογικές ποινικοποίησης των αγροτικών κινητοποιήσεων και συνεπώς η προσπάθεια που κάνουμε σήμερα μέσα από τον διάλογο είναι σε θετική κατεύθυνση, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Πηγή: www.newmoney.gr