Πρωτοβουλία για επέκταση της καλλιέργειας αχλαδιάς από την Venus

Πρωτοβουλία για επέκταση της καλλιέργειας αχλαδιάς της ελληνικής ποικιλίας SISSY στις περιοχές της Βοιωτίας και των Σερρών, για λόγους επιμερισμού κινδύνου, αναλαμβάνει η συνεταιριστική Venus, η οποία εδώ και τρία χρόνια τρέχει σχετικό πρόγραμμα συμβολαιακής συνεργασίας με παραγωγούς. Στα βήματά της από φέτος και η κονσερβοποιία Κρόνος.

Στόχος των δύο βιοµηχανιών, µέσα από το πρόγραµµα που εφαρµόζουν, είναι να προσπαθήσουν να υποκαταστήσουν µε εγχωρίως παραγόµενη α’ ύλη τις αθρόες εισαγωγές βιοµηχανικού αχλαδιού για την κάλυψη της βιοµηχανίας κοµπόστας.

«Ως χώρα είµαστε έντονα ελλειµµατική στο αχλάδι, τόσο το επιτραπέζιο όσο και το βιοµηχανικό. Κάθε χρόνο, για να καταλάβετε, εισάγονται από την Ισπανία, την Ιταλία, την Αργεντινή, την Κίνα, αλλά και τη Νότια Αφρική πάνω από 10.000 τόνοι πρώτης ύλης κυρίως για την παραγωγή κονσέρβας φρουτοσαλάτας. Αυτό το κενό θέλουµε να το καλύψουµε» εξηγεί στο Fresher ο σύµβουλος διοίκησης της Venus Growers, Χρήστος Γιαννακάκης. Ο ίδιος δεν κρύβει επίσης ότι ο κόσµος είναι επιφυλακτικός µε την καλλιέργεια του αχλαδιού, διότι οι παλαιότερες ποικιλίες εµφάνιζαν ευκολία σε προσβολές σε ασθένειες και δεν ήταν τόσο αποδοτικές.

Παρά τη δυσπιστία, πάντως, η Venus Grower προσφέρει στους παραγωγούς συµβόλαιο συνεργασίας 20ετούς διάρκειας και τους παρέχει δωρεάν τα φυτά της αρχικής εγκατάστασης στην περίπτωση της επιλογής της στάνταρντ παλµέτας (δηλαδή 125 φυτά στο στρέµµα), ενώ έχουν φυτευτεί περί τα 600 – 700 στρέµµατα, της ποικιλίας Sissy, κυρίως στην Ηµαθία και στη Λάρισα. Για την προµήθεια των αρχικών φυτών η Venus, αλλά πλέον και η Κρόνος, έχουν συνάψει συµφωνία συνεργασία µε τα φυτώρια «Farm Hellas», στα οποία ανήκει -και µάλιστα µε σχετική κατοχύρωση πατέντας στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών, όσο και στον οργανισµό CPVO- η ποικιλία Sissy, η οποία εκτός από κατάλληλη για την κονσερβοποίηση, είναι εξίσου καλή ως νωπός καρπός.

Η έννοια του «risk management»

Για λόγους που σχετίζονται µε τον επιµερισµό του κινδύνου (risk management), όπως προαναφέρθηκε, η Venus Growers µε τη συνδροµή και των φυτωρίων της Farm Hellas σχεδιάζει να επεκτείνει την καλλιέργεια της Sissy και σε άλλα σηµεία της ελληνικής επικράτειας στη Στερεά Ελλάδα και σε άλλους νοµούς στην Κεντρική Μακεδονία.

Στο πλαίσιο αυτό την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου έγινε σχετική παρουσίαση της ποικιλίας, από τη γεωπόνο Σοφία Κεµπαπίδου της Farm Hellas και τον Χρήστο Γιαννακάκη, σε πάνω από 120-130 δυνάµει ενδιαφερόµενους παραγωγούς από την ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας, σε συνεργασία µε την οργάνωση «Αιχµέας». Κάτι αντίστοιχο, πρόκειται να γίνει σε λίγες ηµέρες και στην περιοχή των Σερρών, όπου έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για το project, µε τη στήριξη τοπικής οµάδας γεωπόνων.

«Το πλάνο προβλέπει, για την κάλυψη των υφιστάµενων αναγκών, την ανάπτυξη πρόσθετων καλλιεργειών της τάξης των 2.000 – 3.000 στρεµµάτων» επισήµανε η κυρία Κεµπαπίδου θεωρώντας πως πρόκειται για έναν εφικτό στόχο, από τη στιγµή που οι βιοµηχανίες πληρώνουν τον παραγωγό 40-42 λεπτά το κιλό και µπορεί να φτάσουν έως και τα 45 λεπτά το κιλό για τη συγκεκριµένη ποικιλία. «Επιδιώκουµε να αναπτύξουµε την καλλιέργεια και σε άλλες περιοχές, ώστε εάν µια χρονιά, για παράδειγµα στην Ηµαθία ή στη Λάρισα, οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοήσουν την παραγωγή, να έχουµε την ευχέρεια να καλύψουµε µέρος, έστω, των αναγκών µας από κάποια άλλη περιοχή», εξηγεί ο κ. Γιαννακάκης.

ΑΝΘΕΚΤΙΚΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΨΥΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΟ ΚΑΨΙΜΟ

«Πρόκειται για µια ελληνική ποικιλία, µε µεγάλη ανθεκτικότητα στο βακτηριακό κάψιµο, στην προσβολή από τη ψύλλα, και στο φουζικλάδιο και στη σεπτόρια, σε σχέση µε ανταγωνιστικές», τονίζει η γεωπόνος Σοφία Κεµπαπίδου, από τα φυτώρια Farm Hellas, προσθέτοντας πως προήλθε από τυχαίο σπορόφυτο της Seckel και έχει δικό της χαρακτηριστικό άρωµα και γεύση. ∆ιαθέτει δε άριστη συγγένεια µε το δοκιµασµένο υποκείµενο (κλώνος κυδωνιάς Προβηγκίας) το οποίο είναι ανθεκτικό στη φυτόφθορα, στον καρκίνο των ριζών και στους νηµατώδεις.

Η άνθιση της «Sissy» είναι µεσοπρώιµη, λίγες ηµέρες µετά τις ποικιλίες «Κοντούλα», «Coscia», «Κρυστάλλια ή Τσακώνικη» και πριν τη «Santa Maria» και επικονιάζεται κυρίως από τις Coscia και Santa Maria. Η καρπόδεσή της είναι πολύ ικανοποιητική, η καρποφορία φέρεται κυρίως στις αιχµές και λαµβούρδες και όπως τονίζεται για το λόγο αυτό έχει ελάχιστο κόστος κλαδεµάτων.

Ο καρπός κατά τη συγκοµιδή, που γίνεται το πρώτο δεκαήµερο του Αυγούστου, όταν έχει αποκτήσει διαλυτά στερεά συστατικά (∆ΣΣ) 12-14%, είναι πράσινος, µε πορτοκαλί επίχρωµα στη λιαζόµενη πλευρά, ενώ το µέγεθός του χαρακτηρίζεται µέσο ως µεγάλο, βάρους 200–250 γρ. έκαστο, µε τραγανή κι αρωµατική σάρκα, χωρίς λιθώδη κύτταρα.

«Ωριµάζει 15 ηµέρες πριν από τη Highland και συντηρείται από 6 έως 9 µήνες στους -0,5 βαθµούς Κελσίου έως -1 βαθµό Κελσίου, σε κοινή ψύξη και σε ελεγχόµενη ατµόσφαιρα», τονίζει η κυρία Κεµπαπίδου, για τα αχλάδια της Sissy. Ενδεικτικά αναφέρει πως στην κλασική παλµέτα η µέση απόδοση, από τον 4ο χρόνο και µετά, κυµαίνεται στους 3–3,5 τόνους το στρέµµα και ενίοτε πιάνει και 4,5 τόνους, ενώ στην πυκνή και στην υπέρπυκνη φύτευση (σ.σ. 180-200 φυτά, το στρέµµα) µεταξύ 4-4,5 τόνους το στρέµµα (κι ενίοτε 5,5 τόνους το στρέµµα), από τον 2ο χρόνο, που σηµαίνει πως γίνεται πιο γρήγορα η απόσβεση της επένδυσης. Στην περίπτωση της πυκνής φύτευσης πάντως η Venus συνεχίζει να επιδοτεί την αγορά µόνο των 125 φυτών, ενώ τα υπόλοιπα, έως τη συµπλήρωση των 180-200 φυτών, βαρύνουν τον παραγωγό, διευκρινίζει ο κ. Γιαννακάκης.

Κείμενο από το περιοδικό Fresher, μηνός Φεβρουαρίου 2016