Επίσκεψη της Φρόσως Καρασαρλίδου σε αγροτικούς συνεταιρισμούς

Η βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου με αντιπροσωπεία της Τ.Ο. Νάουσας του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε τον Α.Σ. Επισκοπής και τον ΑΣΟΠ Επισκοπής και συζήτησε με τις διοικήσεις των δυο συνεταιρισμών την πορεία της φετινής παραγωγής των ροδακίνων καθώς και τα προβλήματα εν γένει των αγροτών.

Oι πρόεδροι των δυο συνεταιρισμών κ. Δημ. Λογγιζίδης και Βασ. Λαμπριανίδης στην αρχή ευχαρίστησαν τη βουλευτή για τη στήριξή της στην υλοποίηση του προγράμματος της επισιτιστικής βοήθειας. Στη συνέχεια στάθηκαν στις αρνητικές επιπτώσεις από το εμπάργκο στη Ρωσία και ανέφεραν ότι η φετινή παραγωγή των δυο συνεταιρισμών οδηγείται κυρίως στην Πολωνία, ενώ αναζητούνται και νέες αγορές ώστε να υπάρχει καλύτερη αξιοποίηση του προϊόντος. Σίγουρα όμως η αγορά της Ρωσίας είναι αναντικατάστατη και πρέπει άμεσα να αρθεί το εμπάργο ώστε να υπάρχει καλύτερη απορρόφηση της παραγωγής.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον κανονισμό του ΕΛΓΑ και στο θέμα με τις αποζημιώσεις των φετινών ζημιών από τον παγετό.Για τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ η βουλευτής ενημέρωσε ότι υπεγράφη η Κοινή Υπουργική

Απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων ΥΠΑΑΤ και ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, που αφορά στην τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καταστεί δυνατή η καταβολή του συνόλου των αποζημιώσεων προς τους παραγωγούς, εκτός εκείνων που εκκρεμούν ενστάσεις. Η καταβολή των αποζημιώσεων προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα. Επίσης ρυθμίστηκαν ζητήματα, που αφορούν στα οδοιπορικά και στην αποζημίωση των γεωπόνων του ΕΛΓΑ προκειμένου να διενεργούν τους απαιτούμενους ελέγχους/εκτιμήσεις, με αύξηση του χρόνου και των διανυκτερεύσεων.

Κατά τη συνάντηση έγινε επίσης συζήτηση για το νέο νόμο περί αγροτικών συνεταιρισμών, που θα συμβάλλει, όπως τονίστηκε, στην εξυγίανση του συνεταιριστικού κινήματος. Θα υπάρξει ειδική ενημερωτική ημερίδα, με τη συμμετοχή όλων των αγροτικών φορέων της περιοχής, ώστε μέσα από το διάλογο να τύχει ο νόμος της καλύτερης εφαρμογής του.