Κάθε μήνα η καταβολή εισφορών από τους αγρότες

Σε μηνιαία βάση θα μπορούν από αυτό το μήνα να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές οι ιδιώτες και οι επιχειρήσεις στο νέο Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και μάλιστα με δυνατότητα μερικής καταβολής των εισφορών.

Αυτό επισήμανε σήμερα η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με θέμα την παρουσίαση της λειτουργίας του νέου ασφαλιστικού φορέα, στον οποίο ενοποιήθηκαν από την 1/1/2017 όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης.

Όπως ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου, ο ΕΦΚΑ αποτελεί «έναν οργανισμό πραγματικής ενοποίησης και όχι ένα σχήμα που απλά ενσωματώνει κάτω από την ομπρέλα του διαφορετικούς τομείς ασφάλισης».

Βασικός στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να υπάρχει η δυνατότητα για πρώτη φορά μετά τις 16 Ιανουαρίου, ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων για έκδοση συντάξεων.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, βασικός στόχος του νέου φορέα είναι η ολοκλήρωση της απονομής των 161.551 συντάξεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ενώ από το τέλος του Ιανουαρίου το ηλεκτρονικό σύστημα της ΗΔΙΚΑ θα αναρτά τα ειδοποιητήρια των ασφαλιστικών οφειλών όλων των υπόχρεων επιχειρήσεων και ιδιωτών.

Για την ολοκλήρωση της μετάβασης από τα ξεχωριστά ηλεκτρονικά συστήματα των επιμέρους ταμείων στο νέο ενιαίο φορέα του ΕΦΚΑ, θα χρειαστεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα σύμφωνα με τον υφυπουργό κοινωνικής ασφάλισης κ. Τάσο Πετρόπουλο.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την καθυστέρηση των πληρωμών των ασφαλιστικών εισφορών, κυρίως των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ, δικηγόρων και γιατρών, αλλά και των οφειλών των αγροτών στον ΟΓΑ ο κ. Πετρόπουλος επεσήμανε ότι «δεν θα κινηθεί κανένας διωκτικός μηχανισμός».

Λαμβάνοντας το λόγο ο διοικητής του ΕΦΚΑ, Θανάσης Μπακαλέξης, υπογράμμισε ότι αυτή η αλλαγή θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό. «Ενώνουμε δυνάμεις, γιατί δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος του κανείς» είπε και τόνισε ότι «μας ενδιαφέρει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης να είναι κάθε λέξη από την ονομασία του (...) είναι ένας φορέας με κοινωνικό χαρακτήρα, που προσφέρει δίχτυ προστασίας στην κοινωνία» σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι στόχος είναι να μπει τέλος στη γραφειοκρατία, να προσφέρονται υπηρεσίες ποιότητας και ο φορέας να είναι βιώσιμος. Η κοινωνική ασφάλεια του μέλλοντος θα πρέπει να προσφέρει τις υπηρεσίες της με ταχύτητα και χωρίς ταλαιπωρία. «Ο ασφαλισμένος να λύνει τα περισσότερα θέματα από το σπίτι του», τόνισε και ανέφερε ότι πλέον ψηφιοποιούνται όλα τα αρχεία.

Το τετραψήφιο 1555 λειτουργεί από χθες και δίνει κατευθύνσεις, ενημέρωση και απαντήσεις σε θέματα που αφορούν στον ΕΦΚΑ. Αρχικά λειτουργεί από 8:00-14:00 κάθε μέρα.