Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης περιόδευσε στις χαλαζόπληκτες Ημαθιώτικες περιοχές (video)

Στην Ημαθία βρέθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχοβίτης συνοδευόμενος από τον κ. Κουρεμπέ, πρόεδρο του ΕΛΓΑ.

Ξεκίνησε από Μελίκη, που επλήγη από το χαλάζι. Συζήτησε με τους παραγωγούς και είδε από κοντά ακτινίδια και νεκταρίνια που επλήγησαν. Ακολούθησε επίσκεψη στον ΕΛΓΑ.

Σε δήλωσή του σημείωσε: “Η περιοχή τα τελευταία χρόνια έχει κρούσματα χτυπούν την παραγωγή. Με αίσθημα αλληλεγγύης, αναπληρώνουμε μέρος του χαμένου εισοδήματος με δικαιοσύνη. Ολόκληρο το χαμένο εισόδημα είναι δύσκολο να καλυφθεί. Ο κανονισμός είναι παλιός και χρειάζεται εκσυγχρονισμό. Το έχουμε ήδη ξεκινήσει. Θα είναι ένας κανονισμός για τα επόμενα 15-20 χρόνια. Θα είναι ένας αλληλέγγυος και οινωνικά δίκαος κανονισμός”.

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων απάντησε:

Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει εκπαίδευση νέων αγροτών. Θα ακολουθήσει ένα νέο πρόγραμμα σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας για εκπαίδευση των αγροτών στις νέες τεχνολογίες αλλά και σε θέματα σύγχρονης οικονομικής διαχείρισης.Θα υπάρχει και προμήθεια τεχνολογίας για αγρότες.

Ολοκληρώνεται η διαδικασία εκτιμήσεων, από τις πρώιμες ποικιλίες και ακολουθούν πιο ώψιμες. Έχουν γίνουν 2800 δηλώσεις ζημιάς. Μέσα στον Ιούνιο θα έχουν τελειώσει οι εκτιμήσεις. Στόχος είναι μέχρι το τέλος να έχουν γίνει οι πληρωμές.

Τα πρώτα χρόνια εφαρμόστηκαν αντισταθμιστικά ωφέλη για την ισορροπήσει η απώλεια από το Ρωσικό εμπάργκο. Γίνονται πολλές προσπάθειες να αποκατασταθεί η αγορά. Δεν πρέπει να μιλάμε για αποζημιώσεις αλλά να βρει το προϊόν το δρόμο του. Κι άλλοι δρόμοι, καλοί δρόμοι άρχισαν να αναπτύσσονται.

Σήμερα συνεδριάζει στις Βρυξέλλες Επιτροπή και συζητάει την αύξηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης.

{jlex}flickr:72157678259506637{/jlex}