Μπαρτζώκας για τα αγροτικά ζητήματα που απασχολούν την Ημαθία: «Εργάζομαι συστηματικά και αθόρυβα"

Από το Πολιτικό Γραφείο του Βουλευτή Τάσου Μπαρτζώκα ανακοινώθηκαν τα εξής:

"Το τελευταίο διάστημα ο βουλευτής Ημαθίας, Τάσος Μπαρτζώκας, συστηματικά, ασχολείται με την αντιμετώπιση προβλημάτων του αγροτικού πληθυσμού της Ημαθίας. Στο πλαίσιο αυτό έχει πραγματοποιήσει σειρά ενεργειών προς αυτήν την κατεύθυνση.

De minimis ενισχύσεις: Προκειμένου να καταβληθούν έγκαιρα κρατικές ενισχύσεις de minimis στους Ημαθιώτες παραγωγούς, ο Τάσος Μπαρτζώκας βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με το ΥΠΠΑΤ και τους τοπικούς παραγωγούς, ενώ συνάντησε και τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Σκυλακάκη για να του εκθέσει το πρόβλημα.

Βασική επιδίωξη του βουλευτή Ημαθίας ήταν η συμπερίληψη στην ενίσχυση όλων των κατηγοριών ροδάκινου (και του συμπήρηνου),  των νεκταρινιών αλλά και του ακτινιδίου, λόγω των ζημιών που είχε υποστεί από τον παγετό της 8ης Ιανουαρίου 2019. Ο Τάσος Μπαρτζώκας είχε αποστείλει επιστολή προς την Υφυπουργό κ. Αραμπατζή, ήδη από τον Οκτώβριο, που εξέθετε το πρόβλημα (το περιεχόμενο της οποίας επισυνάπτεται), ενώ συναντήθηκε και μαζί της. Η εξαίρεση των συμπήρηνων και των ακτινιδίων στις ενισχύσεις de minimis βρίσκει αντίθετο τον Τάσο Μπαρτζώκα, ο οποίος θα διεκδικήσει εκ νέου την αποκατάσταση του εισοδήματος τους..

Δασικοί Χάρτες: Συνάντηση εργασίας πραγματοποίησε ο βουλευτής Ημαθίας με το νέο Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Δρ. Γρηγόριο Βάρρα για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με τους δασικούς χάρτες. Συγκεκριμένα, ο Τάσος Μπαρτζώκας έθεσε το αίτημα να μην διακοπεί η καταβολή της επιδότησης στους παραγωγούς που καλλιεργούν εκτάσεις χαρακτηρισμένες δασικές από λάθος της διοίκησης, μέχρι να αποκατασταθεί ο χαρακτηρισμός.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τάσος Μπαρτζώκας είχε αναδείξει το θέμα ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου. Σε συνάντηση του με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Δρ. Κων. Αραβώση, ο βουλευτής Ημαθίας είχε ζητήσει την άμεση αποκατάσταση των σφαλμάτων για περιοχές της Ημαθίας, με αυτεπάγγελτες ενέργειες της διοίκησης, χωρίς να επωμιστεί κανένα κόστος ο αγρότης διοικούμενος. Τότε, ο Γ.Γ είχε δεσμευθεί ότι η νομοπαρασκευαστική Επιτροπή του Υπουργείου θα προχωρήσει το ζήτημα πολύ γρήγορα.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα διευθετήσει τη συνέχεια της καταβολής των επιδοτήσεων, μόλις λάβει τη διαβεβαίωση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ότι δεν τίθεται ζήτημα  νομιμότητας. Συμφώνησε δε, ότι πρόθεση της νέας ηγεσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι η διασφάλιση ότι οι καλλιεργητές δε θα απωλέσουν επ ουδενί τις ενισχύσεις τους.

Σε συνέχεια της συνάντησης με τον Δρ. Βάρρα, ο Τάσος Μπαρτζώκας ήρθε σε επικοινωνία με το επιτελείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Πληροφορήθηκε ότι τα νομικά εμπόδια πολύ σύντομα θα ξεπεραστούν και η ροή των επιδοτήσεων θα γίνεται απρόσκοπτα".

Με αφορμή τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο βουλευτής Ημαθίας Τάσος Μπαρτζώκας δήλωσε:

«Έχω επιλέξει να εργάζομαι συστηματικά αλλά αθόρυβα. Από τις ανούσιες διακηρύξεις, προτιμώ να κάνουν φασαρία τα αποτελέσματα των ενεργειών μου προς όφελος των συμπολιτών μου στην Ημαθία.

Τον τελευταίο καιρό επεδίωξα να καταβληθούν έγκαιρα οι  κρατικές ενισχύσεις στους Ημαθιώτες παραγωγούς. Θεωρώ επιτυχία ότι συμπεριελήφθησαν και τα νεκταρίνια. Θεωρώ επίσης ότι δεν έπρεπε  να εξαιρεθούν τα συμπύρηνα ροδάκινα και τα ακτινίδια που υπέστην μεγάλη ζημιά από τον παγετό του περασμένου χειμώνα. Γι’ αυτά πρέπει να γίνουν κινήσεις και υπάρχει σχέδιο από μέρους μου.

Για τους δασικούς χάρτες είναι δεδομένο ότι δε γίνεται οι καλλιεργητές να επωμίζονται τα λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης. Πρέπει να δοθεί τέλος στην αβεβαιότητα που βιώνουν. Το θέμα της επίλυσης των δασικών χαρτών είναι προσωπικό στοίχημα για εμένα»