Δε θα υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων οι αγρότες με τζίρο κάτω του 1,5 εκατ. Ευρώ, μετά και από πιέσεις του Τσαβδαρίδη

tsavdaridis dromoi-hd

Μετά και από συνεχείς πιέσεις που άσκησε ο Υπ. Βουλευτής Ημαθίας Λάζαρος Τσαβδαρίδης όλο το προηγούμενο διάστημα προς το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να απλοποιηθούν οι ενημερώσεις των βιβλίων αγροτών με τζίρο κάτω του 1,5 εκατ. Ευρώ, η Γενική Γραμματέας Εσόδων κα. Κατερίνα Σαββαίδου εξέδωσε εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία:

1. Παρέχεται η δυνατότητα, από φέτος (φορολογικό έτος 2015), μη ενημέρωσης λογιστικών βιβλίων στους αγρότες − φυσικά πρόσωπα οι οποίοι εντάσσονται στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. και υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίων και στοιχείων, εφόσον:

- τα ακαθάριστα έσοδα από την πώληση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και την παροχή αγροτικών υπηρεσιών δεν υπερβαίνουν το 1.500.000 ευρώ,

- τα λογιστικά στοιχεία τηρούνται με τάξη και πληρότητα ώστε να εκπληρούνται με ορθότητα οι φορολογικές ή άλλες υποχρεώσεις του υπόχρεου και να διευκολύνεται η διενέργεια οποιουδήποτε ελέγχου, και

- δεν ασκείται άλλη δραστηριότητα, για την οποία υπάρχει υποχρέωση τήρησης βιβλίων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, όσοι αγρότες − φυσικά πρόσωπα του κανονικού καθεστώτος Φ.Π.Α. δεν ασκήσουν την επόμενη διαχειριστική περίοδο την αγροτική τους εκμετάλλευση ούτε δικαιούνται να λάβουν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης, δεν υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, απαλλάσσονται από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής μόνο από την ενημέρωση των βιβλίων οι πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες

- Είναι ατομικές επιχειρήσεις (φυσικά πρόσωπα) που πωλούν αγαθά ή προσφέρουν υπηρεσίες, αποκλειστικά από σταθερά σημεία μετά από άδεια των αρμόδιων υπηρεσιών, με εξαίρεση τις λαϊκές αγορές και τα παζάρια.

Στην απαλλαγή της παραγράφου αυτής εντάσσονται, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, οι στιλβωτές υποδημάτων καθώς και οι πωλητές κουλουριών, ψημένων καλαμποκιών, κάστανων, ξηρών καρπών, καρύδας ή άλλων αγαθών, που πωλούνται ή προσφέρονται.

- Είναι ατομικές επιχειρήσεις (φυσικά πρόσωπα) που απαλλάσσονται από το Φ.Π.Α. λόγω ύψους ακαθαρίστων εσόδων με εξαίρεσή τους εκμεταλλευτές ΤΑΞΙ, τα πρατήρια υγρών καυσίμων και τους πωλητές πετρελαίου θέρμανσης.

- Είναι ατομικές επιχειρήσεις (φυσικά πρόσωπα) − πλανόδιοι λιανοπωλητές λαχείων.

- Είναι επιχειρήσεις που εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς κατ' αποκοπή καταβολής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο κ. Τσαβδαρίδης επικοινώνησε με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, στην οποία και εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την άμεση ανταπόκριση και την επίλυση μίας ιδιαίτερα σημαντικής για τον αγροτικό κόσμο της χώρας και της Ημαθίας εκκρεμότητα.

tsavdaridis thrakiki estia vasilopita

Στην Θρακική Εστία

Στην κοπή της βασιλόπιτας της Θρακικής Εστίας Βέροιας παρευρέθη την Κυριακή 18 Ιανουαρίου, ο υπ. Βουλευτής Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης. Ο κ. Τσαβδαρίδης, μετά το πέρας της εκδήλωσης, σε συνομιλία του με τον Πρόεδρο της Εστίας κ. Στάθη Βακάλη αλλά και την Αντιπρόεδρο κα. Μαρία Παπαδάκη - Ντιπτένη, τους συνεχάρη για την ιδιαίτερα σημαντική πολιτιστική και κοινωνική δραστηριότητα της Θρακικής Εστίας και τους υπογράμμισε ότι θα συνεχίζει να βρίσκεται πάντα δίπλα στις ανάγκες της, προκειμένου η Θρακική Εστία της Βέροιας να συνεχίζει να αποτελεί έναν από τους πιο πολύτιμους θεματοφύλακες της παράδοσης.