Επιτροπή διαχείρισης ροδάκινου θα συσταθεί από τις ΟΠ και το ΥπΑΑΤ

rodakino

Τη λήψη μέτρων πολύ πριν την έναρξη της νέας παραγωγικής χρονιάς στο συμπύρηνο ροδάκινο ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι ζημιές που ενδεχομένως θα προκαλέσει το ρωσικό εμπάργκο, συζήτησαν χθες, 19/2, φορείς του κλάδου με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Β. Αποστόλου και τον Υφυπουργό, κ. Παναγιώτη Σγουρίδη. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρο της Ο.Π. Ημαθίας, κ. Χρήστος Γιαννακάκης που συμμετείχε στην σύσκεψη ο Αναπληρωτής υπουργός δεσμεύτηκε ότι άμεσα θα συσταθεί επιτροπή που θα ασχοληθεί με την προετοιμασία της διαχείρισης του ροδάκινου για την επόμενη σεζόν. Επιπλέον οι παραγωγοί ζήτησαν να γίνει προσπάθεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την άρση των δασμών της Τουρκίας για τα ευρωπαϊκά προϊόντα όσο είναι σε ισχή το ρώσικο εμπάργκο.

Αναλυτικά ο πρόεδρος της Ο.Π. Ημαθίας, κ. Χρήστος Γιαννακάκης αναφέρει σχετικά με τα θέματα της χθεσινής σύσκεψης στο Υπουργείο: "εκτός από τους Υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες στην σύσκεψη ήταν παρόντες οι πρόεδροι των Οργανώσεων Παραγωγών της Ημαθίας και της Κοζάνης και 3 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας. Μιλήσαμε για τα προβλήματα που δημιουργεί το εμπάργκο της Ρωσίας και προτείναμε να συσταθεί μια επιτροπή που θα ασχοληθεί με την προετοιμασία της διαχείρισης του ροδάκινου για την επόμενη σεζόν. Ο υπουργός μας απάντησε ότι σύντομα θα προχωρήσει στην σύστασή της και θα αποτελείται από υπηρεσιακούς παράγοντες και εκπροσώπους των οργανώσεων".

Και πρόσθεσε: «Ζητήσαμε επίσης να γίνουν ενέργειες σε συνεργασία και με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ώστε να αρθούν οι δασμοί στην Τουρκία για τα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα όσο ισχύσει το εμπάργκο. Όταν έχεις μια τόσο μεγάλη αγορά σαν Τουρκία και μάλιστα δίπλα σου είναι άδικο να μην την εκμεταλλεύεσαι».

Επιπλέον σύμφωνα με τον κ. Γιαννακάκη συζητήθηκαν τα εξής θέματα:

Φορολόγηση των συνεταιρισμών και των αγροτών.
Το ζήτημα της αναδιοργάνωσης των οργανώσεων παραγωγών.
Μείωση του κόστους ασφάλισης για τους εποχιακούς εργάτες γης.
Την εύρεση εργατικού προσωπικού για τα κονσερβοποιία.
Τα θέματα για τα δάνεια των αγροτικών οργανώσεων.

"Ζητήσαμε να μπουν επιτέλους κανόνες λειτουργίας στους χώρους συγκέντρωσης των ροδακίνων ώστε να μην υπάρχουν αυθαιρεσίες" σημείωσε.

πηγή: www.agrotypos.gr