Ξεκινούν εξαγωγές ροδάκινων σε Σκανδιναβία και Αραβία ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων της επίσκεψης Τσίπρα στη Μόσχα

rodakino

Στην επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία την ερχόμενη εβδομάδα (8 Απριλίου) έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους - για μια θετική έκβαση σε σχέση με το ρώσικο εμπάργκο - οι παραγωγοί ροδάκινων και κερασιών της Βορείου Ελλάδας. Ωστόσο ανεξαρτήτως αποτελέσματος δεν σταματούν οι προσπάθειες για εξαγωγές σε άλλες αγορές. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών των Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, κ. Χρήστος Γιαννακάκης από φέτος θα γίνει ένα πρώτο βήμα για εξαγωγές στη Σκανδιναβία και την Αραβική Χερσόνησο (πρόσφατα εγκρίθηκε και το ανάλογο πρόγραμμα προώθησης που συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε.) αν και όπως μας εξηγεί «δεν είναι εύκολα τα πράγματα διότι πρόκειται για αγορές οι οποίες ήδη έχουν τους προμηθευτές τους».

Σχετικά με το θέμα που αφορά το ρώσικο εμπάργκο πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 30 Μαρτίου, σύσκεψη στην Βέροια με την παρουσία και του Αντιπεριφερειάρχη. Σε αυτή συμμετείχαν όλες οι Οργανώσεις Παραγωγών της Ημαθίας, Κοζάνης και Πέλλας εκπρόσωποι των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων και βουλευτές (η συνάντηση έλαβε χώρα στο Ξενοδοχείο Αιγές Μέλαθρον στη Βέροια).

Σύμφωνα με όσα μας έκανε γνωστά ο κ. Γιαννακάκης που διοργάνωσε τη συνάντηση, αυτή πραγματοποιήθηκε διότι το τελευταίο διάστημα υπήρξαν αρκετά δημοσιεύματα και δηλώσεις πολιτικών στην τηλεόραση οι οποίοι ανέφεραν πως το θέμα των εξαγωγών προς τη Ρωσία θα έχει θετική εξέλιξη. «Γνωρίζουμε ότι οι Ρώσοι επιθεωρητές θα έρθουν στην Ελλάδα περίπου στις 20 Απριλίου προκειμένου να πραγματοποιήσουν ελέγχους στις εταιρείες τροφίμων ζωικής προέλευσης για εξαγωγές προς τη Ρωσία σε περίπτωση που αρθεί το εμπάργκο αλλά αυτό δεν θα γίνει και στις εταιρείες που εμπορεύονται φρούτα και λαχανικά. Επίσης, δεν έχει αρθεί το εμπάργκο ούτε για τα προϊόντα ζωικής προέλευσης. Οπότε θέλαμε μια υπεύθυνη απάντηση από την εταιρεία πιστοποίησης (Α CERT) που έχει γνώση του θέματος αφού έχει επαφές με τους Ρώσους», μας αναφέρει ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών των Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας.

Και προσθέτει: «Γίνονται κάποιες συζητήσεις ούτως ώστε να βοηθηθεί η Ελλάδα στις εξαγωγές των φρούτων προς την Ρωσική Ομοσπονδία. Τίποτα όμως δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο και σίγουρο. Περιμένουμε την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα. Ίσως εκεί ανακοινωθεί κάτι. Έχουμε όμως υπόψη μας και τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Πούτιν, κ. Ντιμίτρι Πεσκόφ ο οποίος πρόσφατα ανέφερε πως δεν μπορεί η Ελλάδα να εξαιρεθεί του εμπάργκο αφού ανήκει στην Ε.Ε. Έχουμε λοιπόν αυτά τα αντικρουόμενα μηνύματα και περιμένουμε να δούμε τελικά τι θα γίνει διότι θα πρέπει να γνωρίζουμε προς ποια κατεύθυνση θα επικεντρώσουμε τις δυνάμεις μας. Παράλληλα όμως θα κάνουμε και μια επιστολή με την οποία θα γνωστοποιούμε και στον Πρωθυπουργό, κ. Αλεξη Τσίπρα αλλά και στη ρωσική πλευρά τα προβλήματα που προκύπτουν στα προϊόντα που είναι σπουδαίας προτεραιότητας για την περιοχή μας (ροδάκινα, κεράσια). Σε αυτή θα δηλώνουμε ότι η βασική μας αγορά είναι η Ρωσία άρα πληττόμαστε περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα».

Καταλήγοντας ο κ. Γιαννακάκης ανέφερε στον ΑγροΤύπο: «Αν λοιπόν η Ρωσία σκέφτεται να κάνει μια χειρονομία καλής θέλησης προς τον ελληνικό λαό θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα διότι ο ελληνικός λαός είναι αυτός που πλήττεται περισσότερο από τον καθένα. Όλα αυτά βέβαια είναι σε ένα θεωρητικό επίπεδο.

Όσον αφορά τις προσπάθειες εξαγωγών ροδάκινου σε Δανία και Σουηδία ο κ. Γιαννακάκης μας τόνισε ότι: «Θα έρθουν οι εκπρόσωποι κάποιων σούπερ μάρκετ κατά την διάρκεια της έκθεσης Freskon 2015 στη Θεσσαλονίκη Freskon (23 - 25 Απριλίου). Η συμφωνία είναι να ξεκινήσουμε φέτος τη συνεργασία μαζί τους ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων με τη Ρωσία. Έχουμε στα χέρια μας ένα πρόγραμμα προώθησης γι' αυτές τις αγορές το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε προκειμένου να στηρίξουμε την προσπάθειά μας. Επιπλέον εγκρίθηκε το πρόγραμμά μας για την προώθηση στην Αραβικής Χερσόνησο οπότε για φέτος το καλοκαίρι θα στοχεύσουμε στις εξαγωγές και προς Αραβική Χερσόνησο και προς τις Σκανδιναβικές Χώρες ώστε να διευρύνουμε τον κύκλο των πελατών μας. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα διότι πρόκειται για αγορές οι οποίες ήδη έχουν τους προμηθευτές. Θα κάνουμε ένα βήμα φέτος και θα προσπαθήσουμε του χρόνου να διευρύνουμε ακόμα περισσότερο».

πηγή: www.agrotypos.gr