Σύσκεψη για τα προβλήματα της ελληνικής αγελαδοτροφίας - γαλακτοπαραγωγής

Σύσκεψη υπό τον Υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου με φορείς που εκπροσωπούν τον κλάδο της ελληνικής αγελαδοτροφίας - γαλακτοπαραγωγής και με εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελληνικής Βιομηχανίας Γάλακτος πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Αναπληρωτής Υπουργός Μάρκος Μπόλαρης και ο Γενικός Γραμματέας Νίκος Στουπής.

Οι εκπρόσωποι των παραγωγών παρουσίασαν το σοβαρό πρόβλημα διάθεσης της παραγωγής και μείωσης των τιμών που αντιμετωπίζουν, κυρίως μετά την κατάργηση των ποσοστώσεων στην Ε.Ε. που είχε ως αποτέλεσμα την υπερβολική αύξηση της παραγωγής γάλακτος στην Ευρώπη και την συνακόλουθη πίεση στην Ελληνική παραγωγή.

Οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας αναφέρθηκαν στα προβλήματα ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζουν, δηλώνοντας ταυτόχρονα την πρόθεσή τους να στηρίξουν την ελληνική παραγωγή και τους ελέγχους στην αγορά.

Από την πλευρά του ο Βαγγέλης Αποστόλου δεσμεύθηκε για την εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλα τα στάδια της παραγωγής και διακίνησης του γάλακτος, ώστε να αντιμετωπιστούν ζητήματα ελληνοποιήσεων, νοθείας και παραπλάνησης των καταναλωτών. Επίσης για την εντατικοποίηση και αυστηροποίηση των ελέγχων για την εφαρμογή του «Ελληνικού Σήματος».

Ο Υπουργός προανήγγειλε ακόμα νομοθετική παρέμβαση για τη λειτουργία της αγοράς, έτσι ώστε να μπει φραγμός στις πρακτικές που πλήττουν τα συμφέροντα του παραγωγού, όπως η διακίνηση με τιμολόγια αγοράς και όχι πώλησης, αλλά και οι πολύμηνες καθυστερήσεις στην πληρωμή των παραγωγών.

Κάλεσε, τέλος, τον κλάδο να προχωρήσει στη συγκρότηση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Γάλακτος ώστε μέσα από τη συνεργασία να προωθηθούν τα κοινά συμφέροντα. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από τη βιομηχανία να αποφεύγει πρακτικές αιφνιδιασμού των κτηνοτρόφων τόσο στην παράδοση, όσο και στις τιμές του γάλακτος.