Σκληρό παζάρι για την τιμή του οβελία

Σκληρή είναι η μάχη που δίνουν έμποροι και κτηνοτρόφοι όσον αφορά την τιμή του οβελία, λίγες μόλις πριν το Πάσχα, καθώς δεν μπόρεσαν να βρουν τη «χρυσή τομή» στα παραδοσιακά παζάρια που έγιναν τις προηγούμενες μέρες σε Δράμα και Κιλκίς.

Οι μεν κτηνοτρόφοι αρνούνται να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε τιμές κάτω από τα 6-6,5 ευρώ το κιλό, οι δε έμποροι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να διαθέσουν περισσότερα από 5-5,5 ευρώ το κιλό προκειμένου να αγοράσουν κατσίκια και αρνιά και να εφοδιάσουν την ελληνική αγορά ενόψει Πάσχα.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο CNN Greece ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Δημήτρης Καμπούρης οι κτηνοτρόφοι έχουν «ως γραμμή άμυνας τα 6 ευρώ. Επιδιώξαμε τιμές μέχρι 6,5, στα περσινά δεδομένα, αλλά είχαμε μια σκληρή γραμμή από το καρτέλ των μεγαλεμπόρων για 5 με 5,5 ευρώ. Οι τιμές εξελίχθηκαν σε κάποιες περιπτώσεις όπως θέλαμε, αλλά για τη μεγάλη πλειοψηφία πέρασε η σκληρή γραμμή του καρτέλ των μεγαλεμπόρων», ενώ πρόσθεσε πως μεγάλη ζημιά κάνουν και τα πολυκαταστήματα που με τις προσφορές στο αρνί και το κατσίκι, πουλούν σε εξευτελιστικές τιμές, κάτω του κόστους αγοράς.

Στα παραδοσιακά παζάρια, όπου έδωσαν το «παρών» κτηνοτρόφοι από όλη σχεδόν τη βόρεια Ελλάδα, δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για την τιμή του οβελία, με τους κτηνοτρόφους να βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να μείνει αδιάθετη η παραγωγή τους. «Κάτω από την πίεση των ημερών οι κτηνοτρόφοι προσπαθούν να διαπραγματευθούν όσο γίνεται καλύτερη τιμή, από την άλλη όμως είναι αναγκασμένοι να πουλήσουν το προϊόν τους, γιατί οι ημέρες μας πιέζουν, πλησιάζει το Πάσχα και πρέπει το εμπόρευμα να διατεθεί στην κατανάλωση», είπε ο Δημήτρης Καμπούρης, ο οποίος ζήτησε να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί: «Ο ΕΦΕΤ και οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των νομών θα πρέπει να ελέγξουν τα πολυκαταστήματα, αλλά και τα εισαγόμενα, αυτά που μπήκαν όλο το προηγούμενο διάστημα ως αρνιά Ρουμανίας, να δούμε που διατέθηκαν»

Στο παζάρι της Δράμας βρέθηκαν κτηνοτρόφοι από Θεσσαλονίκη, Λαγκαδά, Κιλκίς, Χαλκιδική, Σέρρες. Ημαθία, Κοζάνη και Καβάλα, ενώ και στο παζάρι του Κιλκίς η προσέλευση των κτηνοτρόφων ήταν εξίσου αυξημένη.

Σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους, η τιμή που ζητούν απλώς καλύπτει το κόστος παραγωγής, που υπολογίζεται περί τα 6 ευρώ, καθώς οι αυξήσεις τόσο στις τιμές των καυσίμων όσο και στις ζωοτροφές επιβαρύνουν σημαντικά το κόστος παραγωγής κρέατος.

Ενδεικτικά, κάποιες αγοραπωλησίες κλειδώνουν στα 6,2 με 6,3 ευρώ το κιλό για το κατσίκι.

Πηγή: http://www.cnn.gr