Πρότυπη κτηνοτροφική μονάδα της Βέροιας βραβεύθηκε από το περιοδικό "Γαστρονόμος" και την Καθημερινή

«Ανθρώπους που με μεράκι και επαγγελματισμό προσφέρουν στη χώρα και συμβάλλουν στην ανάπτυξή της», όπως τους χαρακτήρισε ο διευθυντής της «Καθημερινής» Αλέξης Παπαχελάς, ανοίγοντας την εκδήλωση, βράβευσε φέτος στην ένατη απονομή των Βραβείων Ποιότητας ο «Γαστρονόμος» και η «Καθημερινή» τη Δευτέρα 27/6 στο Ζάππειο.

Υποκλινόμενος ενώπιον του ήθους των παραγωγών, ο σύμβουλος έκδοσης της εφημερίδας και επικεφαλής του «Γ», Σωκράτης Τσιχλιάς, συνέδεσε στην ομιλία του τη γαστρονομία με την τουριστική ανάπτυξη της χώρας:

«Το πλεονέκτημα της Ελλάδας βρίσκεται στην παραγωγή εκλεκτών προϊόντων. Τους πρωτοπόρους αυτής της πρακτικής προσπαθούμε να ανακαλύψουμε. Εκτός από τις εξαγωγές, όπου αναζητούμε καταναλωτές στα πέρατα της οικουμένης, ως τουριστική χώρα έχουμε ένα πλεονέκτημα: μπορούμε να διαθέσουμε, μέσω της γαστρονομίας μας, αλλά και μέσω του εμπορίου, τρόφιμα και κρασιά στα εκατομμύρια που μας επισκέπτονται κάθε χρόνο. Είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε».

Μεταξύ των εταιρειών που βραβεύτηκαν ήταν και η Φάρμα Κουτσιώφτη - Ωμεγα από την Βέροια η οποία απέσπασε το βραβείο "Αλέξανδρος Γιώτης" για το ποιοτικό βόιο κρέας που παράγει χρησιμοποιώντας πρωτοποριακές μεθόδους όπως η κλασική μουσική που ηρεμεί τα ζώα και δεν παράγουν τοξίνες αλλά και τα αρωματικά συστατικά που χρησιμοποιούνται στις τροφές και συμβάλλουν στην παραγωγή κρέατος πλούσιο σε ωμέγα3.

Κερδισμένο το στοίχημα για την άλλη μεγάλη εταιρεία που βραβεύθηκε, την Κρι-Κρι. «Πρότυπο» τη χαρακτήρισε ο Γιάννης Σταύρου, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος: «Αύξησε το προσωπικό της κατά 50 άτομα τα τελευταία 2 χρόνια, ενώ μετά την καταστροφή του εργοστασίου της έχτισε σε 7 μήνες μια σύγχρονη μονάδα γιαουρτιού αξίας 6.000.000 ευρώ».

Και από τους «μεγάλους» στους «μικρούς», στους Κερκυραίους Γιώργο και Σπύρο Δαφνή, δυο «τρελούς» τριαντάρηδες που κατόρθωσαν το ακατόρθωτο: αποκατέστησαν τη χαμένη τιμή του κερκυραϊκού ελαιώνα, παράγοντας το υγιεινότερο, σύμφωνα με τελευταίες μετρήσεις, ελαιόλαδο στον κόσμο, τον «Κυβερνήτη». Παραλαμβάνοντας το βραβείο μάς συνεπήραν με τον ενθουσιασμό τους: «Σπάσαμε μια αρνητική παράδοση ετών, που ήθελε τον τόπο μας να παράγει κακό λάδι. Καταφέραμε το ασχημόπαπο να γίνει κύκνος». Το βραβείο αφιέρωσαν στους ανθρώπους της γενιάς τους «που προσπαθούν να μείνουν εδώ και να προκόψουν, γιατί είναι αλήθεια ότι, όπου και αν πάμε, δυστυχώς, η Ελλάδα μάς πληγώνει, όμως εμείς, σαν καλά παιδιά, τώρα στην ανάγκη, πρέπει να της σταθούμε και να της βάλουμε πλάτη».

Από περηφάνια «φουσκώσαμε» και όταν παρέλαβε το βραβείο του ο Παναγιώτης Μαρούλης, μελισσοκόμος στην Αμοργό. Είναι ωραίο να ανταμείβεται ένας άνθρωπος που κάνει μια δουλειά δύσκολη με περιορισμένο κέρδος. Ο λόγος του σεμνός: «Οταν η μέλισσα βρει μια τροφή, θα μεταδώσει αυτήν την πληροφορία στις άλλες στην κυψέλη χορεύοντας.

Και θα δώσει τα εξής σήματα: για την ποιότητα, την ποσότητα και τη θέση της. Δεν κάνω τίποτα άλλο από το να ακολουθώ τον χορό της μέλισσας. Αυτός ο χορός με έφερε πριν από κάμποσα χρόνια στην Αμοργό, τόπο άγονο με απίστευτο πλούτο».

Φέτος, βραβεύθηκαν και εστιάτορες που υπηρετούν με άποψη την ελληνική κουζίνα. «Ζωντανή διαφήμιση για την Ελλάδα» χαρακτήρισε η αναπλ. υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά το εστιατόριο Notos του Κωνσταντίνου Ερίνκογλου στις Βρυξέλλες, που μαγειρεύει μοντέρνα ελληνικά φαγητά με τα εθνικά μας προϊόντα.

Πηγή: www.kathimerini.gr