Πρεμιέρα για το ΑΤΜ αγελαδινού στη Βέροια από έξι αγελαδοτρόφους

Με τη φιλοσοφία της σύγχρονης επιχείρησης και με τους όρους που επιβάλλουν οι συνθήκες μιας άκρως ανταγωνιστικής αγοράς, μια ομάδα έξι επαγγελματιών κτηνοτρόφων από την περιοχή του ορεινού Βερμίου αποφάσισε να κάνει το δικό της βήμα στο πεδίο του φρέσκου αγελαδινού γάλακτος και να δημιουργήσει έναν νέο χώρο για την αυτόματη, μέσω μηχανημάτων, πώληση των προϊόντων της στη Βέροια.

Το πρώτο ΑΤΜ φρέσκου γάλακτος λειτουργεί εδώ και λίγες ημέρες στην πόλη και φιλοδοξία της ομάδας είναι να κατακτήσει στο μέλλον ένα αξιόλογο μερίδιο στην πίτα του συγκεκριμένου κλάδου των γαλακτοκομικών.

«Το σκεπτικό μας είναι ‘‘value for money’’, να είμαστε ανταγωνιστικοί, πρωτίστως στην ποιότητα, γιατί αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο για εμάς, και στη συνέχεια στην τιμή, όπως δηλαδή θα πρέπει να είναι μια σύγχρονη επιχείρηση στο τελικό προϊόν της», τονίζει στην «Ύπαιθρο Χώρα» ένας εκ των συνεργατών και υπεύθυνος του εμπορικού τομέα της επιχείρησης «Βερμιώτικο», Ευάγγελος Τσίγκρας.

Tο γάλα της ομάδας συλλέγεται καθημερινά από κάθε μονάδα των αγελαδοτρόφων ξεχωριστά και μεταφέρεται με ειδικά βυτιοφόρα προς επεξεργασία. H παστερίωση, η ομογενοποίηση και το φιλτράρισμα, γίνεται στο κέντρο επεξεργασίας της Φάρμας Κυπίρτογλου στα Λεύκαρα Κοζάνης και σε λίγες ώρες οι αυτόματοι πωλητές της Βέροιας εφοδιάζονται με φρέσκο γάλα ημέρας.

Αιτία για να αναλάβει η ομάδα αυτή την επιχειρηματική πρωτοβουλία στάθηκε η διεύρυνση της διάρκειας «ζωής» του γάλακτος στο ράφι και η απόφαση πολλών βιομηχανιών να μειώσουν τις ποσότητες που έπαιρναν από τους Έλληνες κτηνοτρόφους. Έτσι, σήμερα, αν και μεγαλύτερη ποσότητα γάλακτος συνεχίζει να δίνεται στις βιομηχανίες και σε βιοτεχνίες τυροκομικών προϊόντων, ένα ποσοστό 30% αξιοποιείται στα ΑΤΜ.

«Ξεκινήσαμε με μια μικρή αναγνωριστική ποσότητα, γιατί ο κόσμος τώρα αρχίζει και μας γνωρίζει. Σταδιακά, οι ποσότητες θα αυξηθούν και ευελπιστούμε το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής μας να οδεύει στη λιανική πώληση και στην αγορά», σημειώνει ο κ. Τσίγκας.

Όσον αφορά την επένδυση για την αγορά του εξοπλισμού και άλλων υποδομών, αναφέρει ότι επρόκειτο για ένα σεβαστό ποσό, αφού η αγορά ενός και μόνο μηχανήματος αυτόματης πώλησης κοστίζει 20.000 ευρώ. Στα αμέσως επόμενα σχέδια της ομάδας των επιχειρηματιών-αγελαδοτρόφων είναι η επέκταση των καταστημάτων και σε άλλες περιοχές του νομού, η διεύρυνση της γκάμας των προϊόντων τους σε τυρί και γιαούρτι, όπως και η διανομή γάλακτος κατ’ οίκον.

Πηγή: http://www.ypaithros.gr