tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Εκδήλωση αφιερωμένη στην λογοτέχνη Γιώτα Φωτιάδου Μπαλαφούτη πραγματοποιήθηκε στην Βέροια

Εκδήλωση αφιερωμένη στο συνολικό συγγραφικό έργο της Βεροιώτισσας λογοτέχνη Γιώτα Φωτιάδου Μπαλαφούτη πραγματοποιήθηκε στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας.

Το απόγευμα της Δευτέρας, η αίθουσα εκδηλώσεων της βιβλιοθήκης πλημμύρησε με ανθρώπους του λόγου και της τέχνης, φίλους, συγγενείς, συνεργάτες και θαυμαστές της σπουδαίας συγγραφέως Γιώτας Φωτιάδου Μπαλαφούτη.

Μιας γυναίκας δυναμικής, με ισχυρή προσωπικότητα και πνεύμα ανήσυχο που ξεκίνησε το συγγραφικό της ταξίδι το 1973, έπειτα από παρότρυνση του μεγάλου φιλολόγου και δασκάλου Χρήστου Τσολάκη, και συνεχίζει έως σήμερα ασταμάτητα τη συγγραφή μυθιστορημάτων, ποιημάτων και παιδικών βιβλίων με έμπνευση που πηγάζει από τα ίδια της τα βιώματα.

Η εκδήλωση περιλάμβανε αναμνήσεις, αφηγήσεις και μουσική.

Μια έκπληξη επεφύλασσε την συγγραφέα στην έναρξη της εκδήλωσης όπου της προσέφεραν μια τούρτα γενεθλίων με ένα κεράκι αναμένο, καθώς πριν από λίγες ημέρες είχε τα γενέθλια της.

Εκ μέρους της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, διοργανώτριας της εκδήλωσης, χαιρετισμό απηύθυνε η Κατερίνα Σίμπου.

Η εθελόντρια διευθύντρια του ΚΕΜΑΕΔ Δήμου Βέροιας, Μελίνα Μιχαηλίδου Δαμιανίδου μίλησε για τον άνθρωπο και την προσφορά της Γιώτας Φωτιάδου Μπαλαφούτη.

Η φιλόλογος Κούλα Αδαλόγλου, αν κι από απόσταση, συμπορεύτηκε με τη ζωή και τη δράση της Γιώτας Φωτιάδου Μπαλαφούτη. Μίλησε για τη γνωριμία τους, τα χαρακτηριστικά στοιχεία των έργων συγγραφέως κι έδωσε στιγμιότυπα που έζησε μαζί της, παράλληλα με σχόλια σε βιβλία της που συνοδεύουν αυτές τις στιγμές.

Έπειτα η ανιψιά της Γιώτας Φωτιάδου Μπαλαφούτη, η μουσικός Ελένη Αναγνώστου, έκανε μία προσωπική αναφορά στην συγγραφέα επιλέγοντας τον δύσκολο δρόμο. Μοιράστηκε με το κοινό ένα μικρό δείγμα από το έργο της συγγραφέως, διάβασε ποιήματα της κι έκλεισε παίζοντας στο πιάνο ένα συγκλονιστικό αυτοβιογραφικό ποίημά της.

Όπως αποκάλυψε η Γιώτα Φωτιάδου Μπαλαφούτη ετοιμάζει ένα μουσικό βιβλίο, με παρτιτούρες για τους μουσικούς, αυτό το διάστημα.  Πρόκειται για μελοποιημένα ποιήματά της που συγκεντρώθηκαν και θα εκδοθούν το επόμενο διάστημα.

Για την κατανόηση των έργων της συγγραφέως, η νομικός Ελένη Αμανατίδου, η ερασιτέχνης ηθοποιός Όλγα Κιουρτσίδου κι ο εκπαιδευτικός Μάνος Βαρακλής ανέγνωσαν αποσπάσματα των βιβλίων της.

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Δέσποινα Βογιατζόγλου.

Η Γιώτα Φωτιάδου Μπαλαφούτη γεννήθηκε στην Βέροια Ημαθίας το 1932 και κατάγεται από γονείς πρόσφυγες του Πόντου.

Πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια μαζί με τα τέσσερα αδέλφια της στην κατοχή και στον εμφύλιο. Τα γεγονότα αυτά σημάδεψαν τη ζωή και το έργο της, ιδιαίτερα στα πρώτα της έργα.

Η Γιώτα Φωτιάδου Μπαλαφούτη έκανε την εμφάνιση της στα γράμματα το 1973 και ασχολείται με την λογοτεχνία, την ποίηση και την πεζογραφία. Έχει εκδώσει 25 βιβλία, τα οποία μεταφράστηκαν σε διάφορες γλώσσες.

Ξεκίνησε με το βιβλίο της "Σκιρτήματα" και ακολούθησαν τα έργα: "Ποτέ Ξανά", "Κρα-κρα", "Άσε το βιβλίο, το γάλα φέρε", μυθιστόρημα που τιμήθηκε με το Πρώτο Βραβείο Μενέλαου Λουντέμη. Συνέχισε με λογοτεχνία για παιδιά "Όλα τα ζωάκια αντάμα" και με συλλογή ποιημάτων "Με τ' ασπροπούλια τ' ουρανού" και το μυθιστόρημα "Ποτέ ξανά". Ακολούθησε η συγγραφή των βιβλίων «Χωρίς δικαίωση», «Παλιού Ουρανού χαλάσματα», «Εμείς οι βλάχοι», «Ποντιακές ιστορίες και αφηγήσεις», «Πανσέληνος η σύλληψή σου», «Μια μέρα στον Πόντο», «Πέρασαν όλοι οι καιροί πάνω μας Μάρθα», «Στη θέαση του κόσμου», «Η προσφυγιά με τα πολλά πρόσωπα», «0 Κιρλώφ' ς και ο Μάραντον», «Φως και ήλιος η ζωή μας», «Εκεί στην κορυφή της Σχίζας», «η Γραμματούλα της Γλύφας».

Αποσπάσματα βιβλίων της έχουν συμπεριληφθεί σε σχολικά βιβλία δημοτικού και λυκείου. Έργα της δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες και περιοδικά. Υπήρξε για χρόνια συνεργάτης του γυναικείου περιοδικού Πάνθεον, γράφοντας στην στήλη του ελληνικού διηγήματος. Επανειλημμένα έχει φιλοξενηθεί σε τηλεόραση και ραδιόφωνο.

Ποίηση της έχει μεταφραστεί στα ιταλικά γαλλικά αγγλικά αλβανικά και πολωνικά και διηγήματα της στα ουγγρικά. Τα ποιήματά της έχουν βραβευθεί και έχουν μελοποιηθεί από τους συνθέτες Παναγιώτη Αποστολίδη, Πέτρο Ρίστα, Κωνσταντίνο Ξωμερωτάκη, Μαρία Γερασίμου και Μαριέλλη Σφακιανάκη. Σε θεατρική διασκευή έχουν παρουσιαστεί στην ΕΡΤ το παιδικό της βιβλίο «Όλα τα ζωάκια αντάμα», «Μακάρι να 'σουν έγκυος», από το θεατρικό εργαστήρι στο θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου, «Με το άσπροπουλια του ουρανού» μελοποίηση για πιάνο και φωνή με πρώτη εκτέλεση στο Μουσείο Μπενάκη.

Συνεργάστηκε για χρόνια Με την ομάδα θεατρικής έρευνας της φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Το θεατρικό της έργο «Μια μέρα στο Πόντο» στην ποντιακή διάλεκτο ανέβασε το 2005 μέχρι και το 2016 η ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ Αλμωπίας (Μονόλογος).

Το τελευταίο βιβλίο της Γιώτας Φωτιάδη Μπαλαφούτη δημοσιεύθηκε το 2021 κι έχει τίτλο «Στο βράχο της Ακροναυπλίας. Σε αυτό ζωντανεύουν οι μνήμες του Θεόδωρου Παπάζογλου που της εμπιστεύθηκε τις σημειώσεις... μιας ζωής.

Η Γιώτα Φωτιάδη Μπαλαφούτη είναι επίτιμο μέλος του Σωματείου Παναγία Σουμελά, του Συλλόγου Δημοκρατικών Γυναικών Νομού Ημαθίας, μέλος της εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, του ελληνικού κύκλου παιδικού βιβλίου, του συνδέσμου Ιστορικών συγγραφέων, της international ARTIST, του οργανισμού για την διάσωση και την διεθνοποίηση της ελληνικής γλώσσας του Αργυροκάστρου.

Έζησε για 50 χρόνια Στην Αθήνα. Εδώ και εφτά μήνες κατοικεί πλέον και πάλι στην πόλη που την γέννησε συγγραφικά, τη Βέροια.

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69