tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Τα πρακτικά του 48ου Συνεδρίου της παρουσίασε στην Βέροια η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων

Ο τόμος των πρακτικών του 48ου Συνεδρίου, που διοργάνωσε το έτος 2022 ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ημαθίας σε συνεργασία με τον Δήμο Βέροιας, παρουσιάστηκε την Παρασκευή στον πολυχώρο Sala Ελιάς.

Την διοργάνωση της εκδήλωσης είχε η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ημαθίας και οι εκδόσεις Super Cource.

Το Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Φιλολόγων διοργανώνεται κάθε χρόνο, μια φορά στην Αθήνα και μια φορά την επόμενη χρονιά σε πόλη της περιφέρειας (ανάλογα με τα κριτήρια).

Το θέμα του πολυσέλιδου και πολύτιμου τόμου είναι ο «Ελληνοτουρκικός Πόλεμος 1919-1922. Από τη Μεγάλη Ιδέα στη Μικρασιατική Τραγωδία». Την επιμέλεια του τόμου είχαν οι δύο φιλόλογοι Ελένη Γερούση και Ευγενία Καβαλλάρη.

Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο που αποτελεί σημαντική συμβολή στην επιστημονική προσέγγιση, ανάλυση και ερμηνεία της Μικρασιατικής Εκστρατείας και της καταστροφής που επακολούθησε.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο εκδότης του τόμου, Γεράσιμος Καλλιγάς.

Η φιλόλογος Ευγενία Καβαλλάρη, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας και μέλος του ΔΣ της ΠΕΦ, παρουσίασε τους θεματικούς άξονες του τόμου των πρακτικών του 48ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Φιλολόγων που φιλοξενήθηκε εδώ στη Βέροια με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας. «Είμαστε περήφανοι γιατί σήμερα πιάνουμε στα χέρια μας τον καρπό αυτό του συνεδρίου. Ο τόμος αυτός είναι εξαιρετικά αξιόλογος γιατί προσεγγίζει το ιστορικό αυτό φαινόμενο από όλες τις πλευρές του, την πολιτική του διάσταση, την οικονομική του, τις επιπτώσεις του στην Τέχνη, στις σχέσεις προσφύγων και γηγενών πληθυσμών. Είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικό και αξίζει να το πάρουν όχι μόνο οι απόγονοι του προσφύγων αλλά και καθένας που θέλει να έχει μία σαφή εμπεριστατωμένη γνώση πάνω σε αυτό το κρίσιμο γεγονός της σύγχρονης ιστορίας μας… Το βιβλίο μπορεί να παρουσιαστεί και στα σχολεία με ορίζοντα την επόμενη σχολική χρονιά γιατί τώρα τα περιθώρια είναι πάρα πολύ στενά… Το έργο είναι εξαιρετικά αξιόλογο και πρέπει να κοσμήσει τις βιβλιοθήκες κάθε Βεροιώτη και κάθε πολίτη που έχει ενδιαφέρον, καθώς έχει και επετειακό χαρακτήρα γιατί το συνέδριο πραγματοποιήθηκε 100 χρόνια μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Είναι βαθιά επιστημονικό, φωτίζει ολόπλευρα τις πτυχές του γεγονότος αυτού, οπότε νομίζω ότι έχει πολύ μεγάλη αξία να το αγοράσουν όλοι και να τον μελετήσουν», είπε.

Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε ο Αντώνης Καλόβουλος, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων.

Ο κος Καλόβουλος στάθηκε στο νόημα και στην άποψη που εκφράζεται στο βιβλίο. «Υπάρχουνε περίπου 60 εισηγήσεις μέσα. Είναι όλες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πιάνουν και όλες τις πλευρές που είχαμε βάλει ως παραμέτρους για το συνέδριο, δηλαδή την ιστορική πλευρά, την πλευρά των κοινωνικών προβλημάτων που υπήρξαν, των διεθνών σχέσεων και των σχέσεων των προσφύγων με τους ντόπιους γηγενής Έλληνες και βεβαίως την επίδραση στην Τέχνη, κινηματογράφο, λογοτεχνία και άλλες τέχνες... Το βιβλίο μπορεί να το έχει ο κάθε πολίτης να το διαβάσει. Οι εισηγήσεις είναι περίπου 10 σελίδων. Η καθεμία μπορεί να διαβαστεί δηλαδή και ανεξάρτητα, ο καθένας δηλαδή να επιλέξει τι τον ενδιαφέρει και να το διαβάσει. Έχει μεγάλη σημασία και αξία και για τους εκπαιδευτικούς γιατί υπάρχουν πληροφορίες είτε στην κοινωνική εισήγηση είτε στη βιβλιογραφία που τη συνοδεύει και θα βοηθήσει τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς στα μαθήματά τους αλλά και γενικότερα τον καθέναν. Είναι ένα σοβαρό ζήτημα το ‘22 και προπαντός το προσφυγικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε ιδίως την περίοδο τη σημερινή που ένα νέο προσφυγικό διαφορετικό βέβαια μας ταλανίζει και ιδίως στην περιοχή της μεσογείου.... 100 χρόνια μετά πάλι επίκαιρο, κι όχι μόνον επίκαιρο σαν θέμα, υπάρχουν και προβλήματα τα οποία παραμένουν ακόμη άλυτα, από την πλευρά των κυβερνήσεων και σε βάρος του γηγενούς πληθυσμού και των προσφύγων που ήρθαν από την Μικρα Ασία, από τον Πόντο, από την Ανατολική Θράκη, διότι συνήθως λέμε Μικρασιατικό πρόβλημα και Μικρά Ασία κτλ, όμως την ίδια περίοδο υπήρξαν σοβαρές συνέπειες και για τους Πόντιους και για τους  Έλληνες της Ανατολικής Θράκης, οι  οποίοι επίσης εξαναγκάστηκαν σε εκπατρισμό, ξεριζωμό από τις εστίες τους.... Οι εργασίες και οι εισηγήσεις έχουν μία βαθιά επιστημονική προσέγγιση του αντικειμένου. Είναι σε έναν βαθμό καθαρά επιστημονικές εργασίες και βέβαια έχουνε μεγάλη αξία...», είπε.

Έπειτα τον λόγο πήρε, η Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φιλολόγων Ελένη Γερούση, που ζει στην Κοζάνη και δραστηριοποιείται στον Σύνδεσμο Φιλολόγων εδώ και μια δεκαετία. Η κ. Γερούση συμμετείχε στο 48ο Συνέδριο που διοργανώθηκε στην πόλη μας και ανέλαβε από κοινού με την κ. Καβαλλάρη στην επιμέλεια της έκδοσης.

Η κ. Γερούση αναφέρθηκε γενικότερα για το πώς μαθαίνουμε ιστορία, πώς διδάσκουμε την ιστορία και ποιος είναι ο ρόλος της ιστορικής εκπαίδευσης σήμερα με όλες αυτές τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο μαθητής και η μαθήτρια στο σχολείο. «Ήταν ένα πολύ σημαντικό συνέδριο πραγματικά, με αφορμή τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή. Ένα γεγονός το οποίο σημάδεψε την πορεία της χώρας, όλη τη διάρκεια του αιώνα… Ο τόμος περιλαμβάνει μελέτες από φιλολόγους και ιστορικούς της πρώτης γραμμής, γιατί ξέρετε το πώς αντιμετωπίζει κανείς το παρελθόν είναι κάτι που αλλάζει. Δηλαδή κάθε εποχή διαμορφώνει διαφορετικά ερευνητικά εργαλεία επιστρέφοντας στο παρελθόν για να το μελετήσει ως ιστορικό παρελθόν και μπορούμε να πούμε ότι πολλές φορές βλέπουμε το παρελθόν με άλλα γυαλιά, δηλαδή με την άποψη της ιστορίας στις θέσεις των γυναικών, ξαναγράφτηκε η ιστορία, έχουμε πάρα πολλά τέτοια παραδείγματα. Αυτό που μας απασχολεί τους εκπαιδευτικούς είναι πώς το μάθημα της Ιστορίας θα γίνει πιο αγαπητό στα παιδιά. Αυτή είναι η πρόκληση νομίζω.  Βέβαια δε διδασκόμαστε ιστορία μόνο στο σχολείο. Μέσα από το παιχνίδι ή ένα λογοτεχνικό βιβλίο μπορεί να σε οδηγήσει. Είναι οι ποικίλες όψεις αυτού που λέμε δημόσια ιστορία που έχει πολλές εκφάνσεις και σε οδηγεί. Αυτό είναι το θέμα. Η ιστορία είναι παντού. Είναι και ως μνήμη και ως τραύμα, πχ το τραύμα των προσφύγων, όλοι αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι εγκατέλειψαν τις εστίες για να ρθουν σε ένα αμφίβολο μέλλον, που είχαν να αντιμετωπίσουνε μεγάλες δυσκολίες τουλάχιστον τα πρώτα τους 20 χρόνια, η ένταξή τους, η ενσωμάτωσή τους στον ελληνικό κορμό. Αυτό είναι το τραύμα που λέμε και η μνήμη είναι η οικογενειακή μνήμη, είναι η συλλογική μνήμη, η κοινοτική μνήμη. Η Ιστορία με λίγα λόγια είναι παντού, είναι στις φωτογραφίες που μπορεί να έχουμε στο σπίτι μας είναι στις αφηγήσεις των παππούδων μας, είναι στα ονόματα των οδών κ.α.», δήλωσε.

Τον τόμο μπορείτε να τον προμηθευτείτε από το Σύνδεσμο Φιλολόγων στην τιμή των 15€. Μπορεί να υπάρξει συνεργασία με κάποια βιβλιοπωλεία και να μπορείτε να το προμηθευτείτε κι από εκεί. Θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση του συνδέσμου στα ΜΜΕ.

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69