tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

«Η βιβλιοθήκη ή Το ημερολόγιο ενός αναγνωστικού καταστρώματος» του Σωτηράκ Καράντζα παρουσιάστηκε στην Βέροια

Το βιβλίο του Σωτηράκ Καράντζα «Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ή ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑΤΟΣ», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κουκκίδα, παρουσιάστηκε την Τετάρτη 13 Μαρτίου, στο φουαγιέ της Αντωνιάδειας Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

Την εκδήλωση διοργάνωσε το βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ, σε συνεργασία με την Λέσχη Ανάγνωσης «Ακυβέρνητος ΒΙβλιόπλους» και την Κ.Ε.Π.Α Δήμου Βέροιας.

 Εκ μέρους της Λέσχης Ανάγνωσης «Ακυβέρνητος Βιβλιόπλους» χαιρετισμό απηύθυνε η δικηγόρος Σίσσυ Γεωργοπούλου.

Την εκδήλωση έντυσαν μουσικά η Σίσσυ Γεωργοπούλου (φλάουτο) και ο Κώστας Πρόϊος (κιθάρα).

Τον συντονισμό της παρουσίασης είχε ο ποιητής Δημήτρης Γ. Παπαστεργίου.

Την αναγνωστική της περιπέτεια με το βιβλίο μοιράστηκε με το κοινό η φιλόλογος Κωνσταντίνα Χατζηϊωαννίδου. Η κ. Χατζηϊωαννίδου που επιμελήθηκε το βιβλίο αναφέρθηκε στον φίλο συγγραφέα Σωτηράκ Καράντζα και στις δυσκολίες του κειμένου (να μετατραπεί στα Ελληνικά) ώστε να αποκτήσει υπόσταση και βαρύτητα σε ό,τι αφορά τους συγγραφείς και τα βιβλία. «Το βιβλίο ήταν μία αποκάλυψη για εμένα… Ο συγγραφέας με τον λόγο του δημιουργεί άπειρα καλντερίμια… Το βιβλίο αποτελεί ένα εφαλτήριο για τους αναγνώστες ώστε να ξαναγαπήσουν την ποίηση και την λογοτεχνία. Στο βιβλίο αναφέρονται σημαντικές προσωπικότητες της λογοτεχνίας», είπε μεταξύ άλλων.

Έπειτα η συνάδελφος του συγγραφέα, εργαζόμενη στην ΑΛΜΜΕ, Αναστασία Θυμιοπούλου, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του συγγραφέα και την μεγάλη του αγάπη, τα βιβλία. «Ο Σωτήρης είναι ένας παθιασμένος αναγνώστης βιβλίων, μια κινητή βιβλιοθήκη, που έκανε το όνειρό του πραγματικότητα. Με το βιβλίο τιμά τον πατέρα του. Το βιβλίο δίνει πολλές πληροφορίες για τα λογοτεχνικά βιβλία, έχει πολλούς τίτλους βιβλίων, κλασικά και μη, στα οποία αναφέρεται με λυρισμό. Ο κόσμος του Σωτήρη δεν έχει σύνορα. Τα βιβλία του αναφέρονται από τη μία άκρη της γης έως την άλλη, από την Αμερική μέχρι τη Ρωσία. Δεν αναφέρεται μόνο στην ευρωπαϊκή κουλτούρα αλλά και στης Ανατολής», είπε.

Ο συγγραφέας έχει στο σπίτι του μια βιβλιοθήκη 1.500 βιβλίων. Τα βιβλία αυτά τα κληρονόμησε από τον πατέρα του και τα μετέφερε από την Αλβανία στην Ελλάδα. Η μεταφορά έγινε με μια βαλίτσα και το λεωφορείο, κάθε φορά που ο συγγραφέας επισκεπτόταν την άλλη του πατρίδα. Στην Βέροια ζει εδώ και 30 χρόνια με την οικογένειά του.

Στη συνέχεια ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στην καλαίσθητη έκδοση του βιβλίου. Το βιβλίο το κατατάσσει στην κατηγορία νουβέλα – δοκίμιο – κατάλογο (index). Έναν θαυμάσιο κατάλογο αξιόλογων βιβλίων πλήρως τακτοποιημένων ανά κατηγορία αναγνωστική και χώρα. «…Ο συγγραφέας καταθέτει ένα πόνημα με όλη την αγάπη που τρέφει για το καλό βιβλίο και τον κόσμο του. Δένει ένα νήμα στην άκρη του 2024, πηγαίνει στα χρόνια που του προκάλεσε τις πρώτες δονήσεις ο κόσμος του βιβλίου κι επιστρέφει κρατώντας αυτήν την έκδοση. Στο βιβλίο θα βρούμε την αποτύπωση της ευγνωμοσύνης του στους συγγραφείς για τα αναγνωστικά ταξίδια που του προσφέρουν. Παράλληλα υπάρχει και η ευγνωμοσύνη του για τον καθηγητή, επίσης βιβλιόφιλο, πατέρα του… Είναι ένα μαγικό βιβλίο για τα βιβλία, μια νοσταλγική νουβέλα, ένα ποιητικό δοκίμιο, είναι ένας ταπεινός φόρος τιμής στην βιβλιοφιλία και την φιλαναγνωσία».

Τέλος τον λόγο πήρε ο συγγραφέας, μέλος της Λέσχης Ανάγνωσης, ο οποίος μίλησε για το μεράκι του, τα βιβλία, και τις σκέψεις που τον ‘έσπρωξαν’ να γράψει αυτό το μικρό βιβλίο.

Το βιβλίο είχε γραφτεί στην αλβανική γλώσσα και με την πολύτιμη βοήθεια της κ. Χατζηϊωαννίδου μεταφέρθηκε στην ελληνική. Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα, πέρα από την γλώσσα, και σε επίπεδο φιλολογικό και τεχνολογικό, όπου χάρη στη συνδρομή φίλων του ξεπεράστηκε. «…Το βιβλίο είναι μικρό για να μην κουράζει τον αναγνώστη και απευθύνεται κυρίως σε αυτούς που έχουν δύσκολες σχέσεις με τα βιβλία… Μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, κλασικούς και μη, φιλοξενήθηκαν στα ράφια της βιβλιοθήκης του πατέρα μου… ότι ωραιότερο δημιούργησε το ανθρώπινο πνεύμα...», συμπλήρωσε.

Τέλος, ο συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του.

«Τα βιβλία έχουν πολλά να πουν· για τον κόσμο, για τον εαυτό τους και για τον ιδιοκτήτη τους. Θα σου επιστρέψουν στο πολλαπλάσιο την υλική αξία που ξόδεψες για να τα αγοράσεις, μεταστοιχειωμένη όμως τώρα σε αξία γνώσης και πολιτισμού. Αυτή την ανταλλαγή, κανένα χρηματιστήριο του κόσμου δεν μπορεί να την πραγματοποιήσει.»

Η Βιβλιοθήκη του Σωτηράκ Καράντζα, είναι ένας ταπεινός φόρος τιμής στη βιβλιοφιλία και στη φιλαναγνωσία. (Από το οπισθόφυλλο της έκδοσης)

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Σωτηράκ Καράντζα, γεννήθηκε το 1964 στην πόλη Κορυτσά της Αλβα­νίας. Τελείωσε το Γενικό Λύκειο της Κορυτσάς “Raqi Qirinxhi”. Αργότερα τελείωσε τη Βιομηχανική Σχολή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης “Demir Progri” της Κορυτσάς, με ειδίκευση στη Μηχανική. Από το 1993 ζει και εργάζεται στην Ελλάδα, στην πόλη της Βέροιας.

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69