tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Παρουσιάστηκε στην Βέροια το νέο βιβλίο του Πάνου Δημάκη

Το νέο βιβλίο του Πάνου Δημάκη παρουσιάστηκε στο  McOza Cafe-Bar στην Βέροια, στο πλαίσιο των είκοσι χρόνων λειτουργίας του καταστήματος.

Το απόγευμα του Σαββάτου, πλήθος κόσμου γέμισε ασφυκτικά το καφέ για να παρακολουθήσει την παρουσίαση του βιβλίου του συγγραφέα και γνωστού ως «Γεράκι» από τη συμμετοχή του στο δημοφιλές τηλεπαιχνίδι «The Chase».

Ο συγγραφέας – καθηγητής – μεταφραστής - podcaster Πάνος Δημάκη, μαζί με δύο κυρίες, την μουσικό Ελένη Αναγνώστου και την νομικό Ελένη Αμανατίδου, παρουσίασαν διαδραστικά το νέο του βιβλίο με τίτλο «Το ποτάμι των χιλίων τυφλών», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, καθώς επίσης αναφέρθηκαν και στο προηγούμενο τις «17 κλωστές».

Οι δύο κυρίες αναφέρθηκαν στα συναισθήματα και στις δονήσεις που τους προκάλεσε η ανάγνωση του βιβλίου και μοιράστηκαν αυτήν τους την εμπειρία με το κοινό.

Η Ελένη Αναγνώστου ξεκινώντας αναφέρθηκε στο πολύ ενδιαφέρον και πολυσχιδές βιογραφικό του συγγραφέα. «Ο συγγραφέας έχει εξαιρετική σχέση με τη γλώσσα και ο λόγος του είναι κινηματογραφικός, γι αυτό άλλωστε επιλέχθηκε και το βιβλίο του για να γίνει σειρά».

Έπειτα τον λόγο πήρε ο συγγραφέας που αναφέρθηκε στους λόγους που έγινε συγγραφέας – αφορμή στάθηκε μια αληθινή ιστορία που του διηγήθηκαν στα Κύθηρα του 1909 και αφορά το πιο άγριο έγκλημα που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, κι έτσι έγραψε το βιβλίο «17 κλωστές», στους λόγους που έγραψε το τελευταίο του βιβλίο και γιατί επέλεξε την Αρκαδία να είναι ο τόπος όπου διαδραματίζεται η ιστορία του βιβλίου κ.α.

Ο Πάνος Δημάκης είναι ένας περιηγητής ένας εξερευνητής του τόπου και της ζωής και μέσα από τη γραφή του περνάει τα μηνύματα όπως αυτός εισπράττει αυτήν του την εμπειρία.

«Βασικό θέμα του βιβλίου είναι ο αλληλοσπαραγμός, ο αλληλοσκοτωμός. Η εμφύλια διαμάχη υπήρχε πάντοτε ακόμη και στην μυθολογία, όπως και η πάλη για την εξουσία».

Ο συγγραφέας αναφέρθηκε στους χαρακτήρες του βιβλίου, τα ονόματα που αναφέρονται σε αυτό είναι συμβολικά, ο τόπος είναι μια φανταστική πόλη στην Βόρεια Αρκαδία και ο χρόνος που διαδραματίζεται είναι το 1949.

«Το βιβλίο τελειώνει με μια κάθαρση και μια μικρή αισιοδοξία. Το βιβλίο είναι ένα βαρύ βιβλίο, βασιλεύει ο θάνατος όμως κατά βάσει ψάλλει την αγάπη και την τιμή του ανθρώπου».

Η Ελένη Αμανατίδου είπε ότι ο τίτλος του βιβλίου είναι ευρηματικός, εύστοχος και ταυτόχρονο αποκαλυπτικός, προβληματίζει. «Διαβάζοντας το ανακαλύπτεις το αλληγορικό του μήνυμα. Πρόκειται για μια ιστορία με διαχρονικά χαρακτηριστικά και πρωταγωνιστές που συναντάμε ακόμη και σήμερα στον περίγυρό μας…. Συναντάμε φιγούρες καθημερινής ζωής… Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί τα υλικά της πραγματικότητας που έχει στη διάθεσή του και τα δένει με έναν αριστοτεχνικό τρόπο με τη συγγραφική μυθολογία. Καταφέρνει και κρατά ισορροπία μέσα στο έργο του. Ο αναγνώστης διαπιστώνει την ποιότητα του λόγου ήδη από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου. Με απλές λέξεις καταφέρνει και περνά ουσιώδη μηνύματα…. Στις σελίδες του ξεδιπλώνονται σχέσεις ανθρώπων που θέλουν να κυριαρχούν το άσχημο, η διχόνοια, το μίσος, τα πάθη. Είναι μια κλειστή κοινωνία επαρχιακού τύπου… Είναι ευρηματικός ο τρόπος που επιλέγει τα ονόματα των ηρώων του, είναι σύμβολα. Ξεχωρίζει ο τρόπος που ο συγγραφέας από την αρχή έως το τέλος περιγράφει ακραίες καταστάσεις. Περνάει ουσιαστικά μηνύματα και μας παραδειγματίζει. Διαβάζοντάς το διαπιστώνεις τις διαφορές των αντιθέσεων… Οι ήρωες είναι δυνατοί, με έντονοι προσωπικότητα αλλά και ελαττώματα... Οι περιγραφές του είναι λυρικές που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις σκοτεινές πράξεις των ανθρώπων. Το βιβλίο είναι ένα ψυχογράφημα του κοινωνικού συνόλου… Θα μπορούσε κανείς να πει ότι το βιβλίο είναι κοινωνικό αλλά και αστυνομικό, έχει σασπένς. Το τέλος του είναι εξαιρετικό και δικαιώνει τον αναγνώστη», είπε μεταξύ άλλων. Παράλληλα διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου.

Έπειτα ο συγγραφέας συνομίλησε με τους παρευρισκόμενους και υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του.

Την εκδήλωση διοργάνωσε το βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Σε μια φανταστική ορεινή κωμόπολη της Αρκαδίας η Μάγδα Ζεΐρη, γυναίκα του τέως δημάρχου, διατηρεί την ισχύ της, ασκώντας κύρος με την επιβλητική της φυσιογνωμία.

Παράλληλα, αναπολεί τις στιγμές δόξας και μεγαλείου, απολαμβάνοντας τον θαυμασμό μεγάλης μερίδας του τοπικού πληθυσμού.

Όμως, όσο τα χρόνια περνούν, η διαρκώς αμείωτη αίσθηση που έχει για τον εαυτό της ως τοποτηρητή της ηθικής καθώς και η βαθιά πεποίθησή της ότι βρίσκεται πάνω από όλους τους άλλους τής δίνουν την εντύπωση ότι η κοινωνία στην οποία ζει δεν της αξίζει, με αποτέλεσμα να παγώνει σιγά σιγά η καρδιά της.

Έτσι, η Μάγδα, θέλοντας να ελέγχει τους ανθρώπους, ξεκινά να υφαίνει έναν δηλητηριώδη ιστό, στα δίχτυα του οποίου θα παγιδευτεί όλη η κωμόπολη.

Eντέλει διχάζοντάς τη σε έναν μικρό εμφύλιο, όπου ξυπνούν τα πάθη και οι έχθρες που ήταν βαθιά κρυμμένα μέσα στις ψυχές των ανθρώπων.

Το Ποτάμι των χιλίων τυφλών είναι ένα έργο για τη διαφθορά της εξουσίας, τους έρωτες, τα μίση και τα πάθη που διαχρονικά κυριαρχούν σε ανθρώπους και κοινωνίες.

Με λογοτεχνική δεινότητα και διεισδυτική ματιά, μας δείχνει ότι η ανθρώπινη φύση πάντα επιβεβαιώνει τις υψηλότερες και τραγικότερες προσδοκίες...

Είναι πιο εύκολο να μισείς απ’ ό,τι να αγαπάς;

Η εξουσία είναι τόσο ισχυρό ναρκωτικό;

Αυτό το βιβλίο είναι ένα δράμα μέσα στα βουνά που ψάχνουν την ανατολή.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Πάνος Δημάκης μεγάλωσε στο Άστρος Αρκαδίας και από το 1995 ζει στην Αθήνα, όπου σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δούλεψε για 18 μήνες ως μεταφραστής στην Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα. Έχει μεταφράσει για τις Εκδόσεις Καζαντζάκη τα έργα του Νίκου Καζαντζάκη Ο καπετάν Μιχάλης και Ο ανήφορος, το δεύτερο μάλιστα σε πρώτη παγκόσμια μετάφραση, καθώς και αφηγήματα από τα αγγλικά και τα ιταλικά. Επίσης, διατηρεί μεταφραστικό γραφείο, όπου ασχολείται κυρίως με οικονομικά και νομικά κείμενα. Διδάσκει εδώ και χρόνια επαγγελματικά αγγλικά και ισπανικά σε στελέχη πολυεθνικών εταιρειών. Εμφανίζεται στην επιτυχημένη εκπομπή του Mega The Chase ως «το Γεράκι». Επιπλέον, είναι δημιουργός του podcast Χίλιες και μία λέξεις για την ελληνική γλώσσα. Εκτός από το Ποτάμι των χιλίων τυφλών έχει γράψει τα εξής βιβλία: το λεξικό Βερβενιώτικο ιδίωμα, το αγγλικό ετυμολογικό λεξικό Etymolexicon και το μυθιστόρημα Δεκαεπτά κλωστές, το οποίο θα μεταφερθεί στη μικρή οθόνη από την Cosmote TV σε σενάριο Μιρέλλας Παπαοικονόμου και σκηνοθεσία Σωτήρη Τσαφούλια.

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69