tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Σε κλίμα συγκίνησης προβλήθηκε στο ΣΤΑΡ η ταινία 'Πατρίδας Νοσταλγία' παρουσία της σκηνοθέτιδας

Μια συγκινητική βραδιά, γεμάτη μνήμες, έζησαν όσοι παραβρέθηκαν στην προβολή της ταινίας – ντοκιμαντέρ «Πατρίδας Νοσταλγία – Sila Hasreti».

Η ταινία προβλήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, στην  γεμάτη από Βεροιώτες αίθουσα του Κινηματοθέατρου ΣΤΑΡ, παρουσία της Τουρκάλας σκηνοθέτιδας GULSEL OZKAN.

Το δράμα των Προσφύγων από την Τουρκία αφ’ ενός και από την Ελλάδα αφ' ετέρου που αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν βάσει της Σύμβασης της Λωζάννης το έτος 1923, μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη η Τουρκικής καταγωγής GULSEL OZKAN ξεκινώντας από μια πραγματική ιστορία που καταγράφηκε από τον Τούρκο συγγραφέα ΚΕΜΑΛ ΓΙΑΛΤΣΙΝ στο βιβλίο του με τίτλο “ΜΙΑ ΠΡΟΙΚΑ ΑΜΑΝΑΤΙ”.

Η σκηνοθέτης ακολουθεί την πορεία μιας οικογένειας Ελλήνων που εμπιστεύθηκε τα προικιά των κοριτσιών της στον Τούρκο γείτονα. Γιατί μ' αυτήν την ελπίδα της επιστροφής αναχωρούσαν από τις αλησμόνητες πατρίδες τους.

Η κα ΟΖΚΑΝ αναδεικνύει τις ιστορίες των Προσφύγων και προβάλλει τα δράματα και την αλήθεια. Και αφού δείχνει αυτόν τον εφιάλτη που έζησαν, δίνει στις νεώτερες γενιές το μήνυμα να μην ξανασυμβούν όλα αυτά που οδήγησαν τους ανθρώπους στην προσφυγιά.

Την εκδήλωση ευλόγησε ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας Παντελήμων.

Χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Ημαθίας, Τασούλα Παυλίδου, ενώ αμέσως μετά τα μέλη του συλλόγου χόρεψαν χορούς της Κωνσταντινούπολης και της Καππαδοκίας.

Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε εχθές σε πανελλήνια πρώτη προβολή στα Γρεβενά, παρουσία της πρωταγωνίστριας της 95χρονης Δέσποινας Τσουφλίδου, από την Κιβωτό. Είναι η εικονιζόμενη στην αφίσα της ταινίας.

Γυρίσματα της ταινίας έγιναν στα Γρεβενά και σε διάφορες πόλεις της Μακεδονίας, καθώς επίσης στην Σμύρνη. Περιλαμβάνει συνεντεύξεις από Έλληνες και Τούρκους ιστορικούς, εκπροσώπους των οικογενειών που βρέθηκαν στην ανταλλαγή των πληθυσμών και από τις δύο πλευρές.

Ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, Μπάμπης Καπουρτίδης, απηύθυνε χαιρετισμό λέγοντας ότι είναι χρέος να κρατήσουμε τη μνήμη όσων έφυγαν και να κρατήσουμε ζωντανά τα ήθη κι έθιμα των προγόνων μας.

Τα μέλη της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας χόρεψαν ποντιακούς χορούς. Στο νταούλι συνόδεψε ο Άκης Στολτίδης και στη λύρα ο Γιώργος Νικηφορίδης.

Η πρώην δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουλσουλτζόγλου είπε ότι είχε παροτρύνει τα προσφυγικά σωματεία να διοργανώσουν εκδήλωση «Μνήμης». Αυτό ακριβώς κάνει το ντοκιμαντέρ της Gulsel Ozkan, στο οποίο μετέχουν και δικοί μας άνθρωποι, οι αδελφοί Τσαχουρίδη και ο Γιώργος Κοτζαερίδης όπου με την ιδιότητα του ερευνητή,  πρωταγωνιστεί στην ταινία, μεταφέροντας βιώματα και ιστορίες ανθρώπων διατηρώντας ζωντανές τις μνήμες μιας άλλης εποχής.

Στη συνέχεια ο Γιώργος Κοτζαεριδης, λαογράφος και συγγραφέας, ο οποίος αγωνίζεται για τη διατήρηση της παράδοσής μας, αναφέρθηκε στην γνωριμία του με τη σκηνοθέτιδα, στο βιογραφικό της και στην ταινία που έχει ως σκοπό να αποτελέσει μία γέφυρα αγάπης και αλληλεγγύης μεταξύ των δύο λαών.

Στο τέλος η σκηνοθέτιδα του ντοκιμαντέρ Gulsel Ozkan μίλησε για την ταινία και την έμπνευση του ντοκιμαντέρ καθώς και τις δυσκολίες της κινηματογράφησης και τους πρωταγωνιστές, θα μας μιλήσει η σκηνοθέτης, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας.

Την εκδήλωση συντόνισε η Ιφιγένεια Βλαχογιάννη, μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

View this gallery on Flickr  

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69