tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση για την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου Βέροιας (φωτογραφίες)

Πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Βέροιας η ενημερωτική ημερίδα για την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου Βέροιας. Από την εκδήλωση δεν προέκυψε κάτι καινούργιο.

Η προϊσταμένη της αρχαιολογικής υπηρεσίας Αγγελική Κοτταρίδου ανέπτυξε και πάλι την παρουσίαση της για την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου Βέροιας τονίζοντας ότι η νέα ενιαία κήρυξη θα κάνει τις διαδικασίες πιο απλές, θα μειωθούν οι καθυστερήσεις στην συνεργασία αρχαιολογίας – πολίτη και ο κάθε ιδιοκτήτης πριν προχωρήσει σε κάθε επένδυση ή κατασκευή θα γνωρίζει σε τι καθεστώς βρίσκεται το ακίνητό του.

Από την άλλη πλευρά δήμος, περιφέρεια και φορείς επανέλαβαν την διαφωνία τους για την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου με κεντρικό επιχείρημα ότι θα αυξηθούν οι καθυστερήσεις ανάμεσα σε αρχαιολογία και πολίτη, επειδή ο όγκος δουλειάς (λόγω αύξησης της έκτασης) θα αυξηθεί στην αρχαιολογική υπηρεσία.

Η εκδήλωση άνοιξε με την ενημέρωση της προϊσταμένης της αρχαιολογικής υπηρεσίας Αγγελικής Κοτταρίδη, η οποία παρουσίασε στο κοινό το σχέδιο της υπηρεσίας της για το θέμα. Η κ. Κοτταρίδη έκανε την ίδια ενημέρωση που έκανε μια εβδομάδα πριν στην Βεργίνα. Μεταξύ των άλλων είπε:

«Δεν είναι μια προσωπική ιστορία το θέμα της αναοριοθέτησης. Εμείς κάνουμε την δουλειά μας σύμφωνα με τους νόμους του κράτους. Αν έχει κάποιος πρόβλημα με τους νόμους, ξέρετε την διαδικασία για να αλλάξουν οι νόμοι. Την δουλειά αυτή δεν την έκαναν εγώ, την έκαναν οι κ. Χειμωνοπούλου, Πολατίδου, Γραϊκός, Κοντυογουλίδου, Μάνος. Δεν ξυπνήσαμε ένα πρωί και είπαμε πώς θα βασανίσουμε τους Βεροιώτες. Οι αρχαιότητες είναι ένα αγαθό που δεν μπορείς να το καταστρέψεις και να το ανακτήσεις. Αν το καταστρέψεις το έχασες. Γι αυτό ο αρχαιολογικός νόμος είναι κοινά αποδεκτός σχεδόν από όλα τα κόμματα. Ο νέος νόμος επιβάλει να είναι οριοθετημένα τα πάντα. Με αυτό ξέρει ο καθένας τι του γίνεται. Ο νόμος έλεγε ότι οι αναοριοθετήσεις έπρεπε να τελειώσει μέχρι το 2005 αλλά αυτό δεν ήταν δυνατόν διότι ήταν πολύ μεγάλη δουλειά. Το 2012 μας ήρθε ένα έγγραφο που έλεγε ότι πρέπει να τελειώνουμε με τις οριοθετήσεις. Η Βέροια είναι δύσκολη περίπτωση και δεν μας είναι ευχάριστη δουλειά. Σε αδόμητες περιοχές είναι πιο ευχάριστη η δουλειά, κάνεις και έρευνα. Η Βέροια είναι χτισμένη κατά 95% και έχουμε πολλά κατεστραμμένα μνημεία και την δεκαετία ‘60 έγινε σφαγή μνημείων για να γίνουν δρόμοι. Το 2012 βάλαμε κάτω τα μνημεία και βλέποντας τις ζώνες τους και είδαμε ότι καλύπτουν σχεδόν ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα της Βέροιας. Το 2012 στείλαμε έγγραφο στον δήμο και δεν είχαμε καμία αντίδραση. Η δασονομία και η περιφέρεια απάντησαν ότι δεν έχουν αντίρρηση. Στην δημόσια διοίκηση όταν δεν υπάρχει απάντηση εντός δυο μηνών, θεωρείται συναίνεση. Οι κηρύξεις για να γίνουν πρέπει να είναι καλά τεκμηριωμένες. Για εμάς είναι μια υπηρεσιακή υποχρέωση και την στηρίζουμε με μνημεία που βρέθηκαν. Στην Βέροια υπάρχουν ιστάμενα μνημεία.

Πρέπει να γίνει η αναοριοθέτηση για να προστατέψουμε τα μνημεία και να αποφύγουμε την πολυνομία με τις πολλές κηρύξεις. Θα έχουμε μια ενιαία κήρυξη, απλή, χωρίς περιορισμούς στους όρους δόμησης. Με μια κήρυξη θα γίνουν όλα πιο απλά και θα αποφύγουμε τις καθυστερήσεις. Γύρω από μνημεία και τώρα μπαίνουν όροι και μετά την κήρυξη θα μπαίνουν. Στα αδόμητα κομμάτια που θα μπουν στον αρχαιολογικό χώρο, θα πρέπει ο πολίτης να ξέρει τι γίνεται, ότι υπάρχουν ή όχι αρχαία. Δεν μπορούν να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις όταν σε ένα ακίνητο υπάρχουν αρχαία».

Ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης από την πλευρά του τόνισε: Εμείς δεν ζητήσαμε να αλλάξει ο νόμος. Από πού προκύπτει ότι η αρχαιολογία είναι ο θεματοφύλακας των αρχαίων και εμείς τα καταστρέφουμε. Η κ. Κοτταρίδη έδειξε μια ακατανόητη πρεμούρα να κάνει αυτή την σύσκεψη μια εβδομάδα πριν. Ο δήμος ήταν συμπαραστάτης και θα συνεχίσει να είναι συμπαραστάτης αυτής της προσπάθειας. Σήμερα για να γίνει μια οικοδομή χρειάζεται άδεια εκσκαφής, γίνεται και θα συνεχίζει να γίνει. Επίσης μπαίνουν όροι σε καταστήματα που γειτνιάζουν με αρχαιολογικούς χώρους. Αφού αυτά ισχύουν και σήμερα και θα γίνει και αύριο, τι είναι αυτό που θα αλλάξει; Θα αλλάξει ότι σε κάθε χώρο που πάει να γίνει ένα έργο θα ζητείται άδεια, θα είναι μεγαλύτερη η έκταση που θα ζητείται άδεια από την αρχαιολογία. Η δυσπιστία στην αρχαιολογία υπάρχει λόγω των καθυστερήσεων που υπήρξαν. Οι ίδιοι υπάλληλοι της αρχαιολογίας θα κληθούν να καλύψουν μεγαλύτερο χώρο. Θα υπάρξουν προσκλήσεις που οι πολίτες θα χρειάζονται έγκριση σε συγκεκριμένο χρόνο; Τότε τι θα γίνει; Θα τους δοθεί προτεραιότητα και θα μείνουν πίσω οι υπόλοιποι; Θα τρέξουν κάποια προγράμματα, θα προλάβουν οι πολίτες να πάρουν την έγκριση ή θα χάσουν τα χρήματα; Θέλαμε να ασφαλτοστρώσουμε έναν δρόμο στα Ριζώματα και είχαμε την αντίδραση της αρχαιολογίας γιατί είναι μέσα σε αρχαιολογικό χώρο. Τι γίνεται, προσπαθεί η κ. Κοτταρίδη, κομμάτι – κομμάτι να κάνει όλη την περιοχή αρχαιολογική ζώνη; Με τον οικισμό της Ν. Νικομήδεια τι γίνεται; Γιατί μένει αναξιοποίητος; Εμείς διαφωνούμε και θα προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε την αναοριοθέτηση».

Ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας σημείωσε: «Όλοι θέλουμε να προστατέψουμε και να αξιοποιήσουμε τα μνημεία όμως είναι άλλο πράγμα με το να προσπαθεί η κυβέρνηση να αλλάξει τον αρχαιολογικό χάρτη της Βέροιας. Πρέπει να υπολογίσουμε ποια είναι η οικονομική συγκυρία της περιοχής μας; Σηκώνει να βάλουμε άλλο ένα βάρος στην κοινωνία της Βέροιας; Έχουμε ή δεν έχουμε δημοκρατία; Πώς έρχεται το Υπουργείο και ερήμην των φορέων να μας πει τι σχέδιο θα εφαρμόσει; Εμείς διαφωνούμε με την εφαρμογή αυτού του φιλόδοξου σχεδίου διότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς την συγκατάθεση των φορέων. Ζητούμε από το Υπουργείο να μην προχωρήσει αυτή η αλλαγή και να έρθει το Υπουργείο στην Βέροια και να συζητήσει με τους φορείς. Αν γίνει χωρίς την έγκριση θα υπάρχει πρόβλημα».

Ακολούθησαν τοποθετήσεις των φορέων που εξέφρασαν την διαφωνία τους με την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου Βέροιας λέγοντας ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις, ότι η κ. Κοτταρίδου λειτούργησε αυταρχικά. Τοποθετήθηκαν ο Κώστας Τσιλογιάννης για λογαριασμό του Οικονομικού Επιμελητηρίου, ο Γιώργος Μιχαλιάς εκπρόσωπος του ΤΕΕ, ο Χρήστος Γιαννακάκης εκπρόσωπος της Κοινοπραξίας Ομάδων Παραγωγών, η Αθηνά Τσιπουρίδου εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου, η Ιφιγένεια Βλαχογιάννη, ο κ. Παππάς εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών, η Τασούλα Λαζαρίδου εκπρόσωπος των διπλωματούχων μηχανικών, ο Παυλίδης Παύλος εκπρόσωπος των αστικών συγκοινωνιών, ο κ. Χαιτδούδης εκπρόσωπος της ΠΟΜΗΔΑ (ιδιοκτήτες ακινήτων), ο Μιχάλης Χασιώτης εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου και ο κ. Γιάγκογλου εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκτός από τον δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη, οι τέσσερις βουλευτές του νομού, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης και όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι, οι δημοτικοί σύμβουλοι Βέροιας κ.α.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69