tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Η ατομική έκθεση χαρακτικής του Μανόλη Γιανναδάκη στην γκαλερί Παπατζίκου

Η γκαλερί Παπατζίκου, το Σάββατο 9 Νοεμβρίου στις 7 το βράδυ, εγκαινιάζει την ατομική έκθεση χαρακτικής του Μανόλη Γιανναδάκη.

Ο Γιάννης Μπολης Ιστορικός της Τέχνης σημειώνει:

Η διαρκής διάθεση εξέλιξης και έρευνας σε άμεση συνάρτηση με μια συνειδητή στάση για την κριτική δύναμη της καλλιτεχνικής δημιουργίας αλλά και γενικότερα τον ρόλο της τέχνης, χαρακτηρίζουν τη διαδρομή του Μανόλη Γιανναδάκη στον χώρο των εικαστικών τεχνών, μια διαδρομή που τη διέπει η εσωτερική συνοχή, η επιμονή και η συγκρότηση, η συνέπεια και το εύρος των πνευματικών και μορφοπλαστικών του ενδιαφερόντων.

Η διερεύνηση των διαδικασιών της χαρακτικής, ο συνδυασμός διαφορετικών τεχνικών, υλικών και ειδικών μεθόδων, οι παρεμβάσεις και επεμβάσεις πάνω στην πρωταρχική τυπωμένη εικόνα ή οι αντανακλάσεις των επιπέδων των μελανωμένων επιφανειών, συγκροτούν μια πολυεπίπεδη και άρτια καλλιτεχνική πρακτική, εντείνοντας τις θεματικές και μορφολογικές αναζητήσεις του.

Οι διευρυμένες απόψεις του για τη χαρακτική, του επέτρεψε, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, να υπερβεί τις μικρές διαστάσεις και να παρουσιάσει έργα μεγάλης κλίμακας, να οικειοποιηθεί τον πραγματικό χώρο, να οργανώσεις εκτεταμένα περιβάλλοντα-εγκαταστάσεις, όπου τα τυπωμένα αντίτυπα συνδυάζονται με φωτογραφίες, μεταλλικά στοιχεία ή προβολές βίντεο, ενώ συχνά ενσωματώνει αυτούσιες τις μήτρες που αποτελούν πλέον το σώμα του τελικού έργου. Ο άνθρωπος και ο χώρος –ο κατακερματισμός και η ανασύνθεσή του– ορίζουν τους κατευθυντήριους άξονες, τις αλληλοσυνδεόμενες έννοιες-παραμέτρους επάνω στους οποίους δομεί και αναπτύσσει το σύνολο της δουλειάς του –δύο έννοιες, κυρίαρχες από τα πρώτα του έργα, που, εν συνεχεία, θα προσεγγίσει μέσα από πολυσχιδείς κατευθύνσεις και εκδοχές.

Οι πιο πρόσφατες προτάσεις του, με αφετηρία το τρίπτυχο Συνεκδοχή/Συσχέτιση/Συμβολή, επιζητούν μια μορφή άμεσης επικοινωνίας ως προς την πρόσληψη της φόρμας και του περιεχομένου της. Ανάμεσα στο σημαίνον και το σημαινόμενο, παρουσιάζει οπτικά σήματα-σύμβολα, επιλεγμένα από την πλούσια παρακαταθήκη σχηματοποιημένων συμβόλων-εικόνων σήμανσης, καταθέτοντας ένα ιδιαίτερο λεξιλόγιο, έναν απόλυτα προσωπικό σημειολογικό κώδικα-αλφάβητο οριοθέτησης, κατανόησης και ερμηνείας της σύγχρονης συνθήκης και κατάστασης, του κοινωνικού χώρου και των συμπεριφορών, του αστικού περιβάλλοντος και της θέσης του ατόμου μέσα σ' αυτό, ενεργοποιώντας, ταυτόχρονα, τη συμμετοχή και την εμπλοκή του θεατή για να επικοινωνήσει εκ νέου, να ανακαλύψει μια άλλη διάσταση της πραγματικότητας και του κόσμου. Με τις συνθέσεις του, ο Μανόλης Γιανναδάκης επιβεβαιώνει τις ποιότητες της εικαστικής του γλώσσας, μεγιστοποιεί τη δύναμη των συμβόλων του σε μια μεταβατική εποχή, ανελίσσει την προσωπική του έρευνα, ανοίγεται σε νέες δυνατότητες απεικόνισης και αφήγησης, προτάσσει μια διαφορετική αντίληψη θέασης, υπερασπιζόμενος και προβάλλοντας, ταυτόχρονα, τις ανανεωτικές δυνάμεις και προοπτικές της χαρακτικής τέχνης.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΔΑΚΗΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Σπούδασε στη Σχολή Γραφικών Tεχνών του Aθηναϊκού Tεχνολογικού Oμίλου A.T.O. (Δοξιάδη), από το1972 έως το 1975. Στην A.Σ.K.T. Aθηνών, στο εργαστήριο Χαρακτικής του K. Γραμματόπουλου, από το 1975 έως το 1980 καθώς και στο εργαστήριο Tυπογραφίας και Tέχνης του Bιβλίου , όπου συνδυάσε την προηγούμενη γνώση του από τη Σχολή Δοξιάδη με τις τεχνικές της Xαρακτικής από το1979 έως το 1981. Δίδαξε Σχέδιο στη Σχολή Καλών Τεχνών του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης από το 1986 έως το 1997 και διδάσκει Χαρακτική από το 1997. Το 2011 εξελέγη Kαθηγητής Χαρακτικής στο ίδιο τμήμα. Συμμετείχε σε πάρα πολλές ομαδικές εκθέσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, σημαντικές διοργανώσεις ιδιωτικών γκαλερί, δημοτικών πολιτιστικών φορέων, ιδρυμάτων, καλλιτεχνικών ενώσεων, πινακοθηκών, μουσείων. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, δημοτικές πινακοθήκες, σε πολιτιστικούς φορείς, μουσεία τόσο στην Eλλάδα όσο και στο εξωτερικό.

ΑΤOΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

1984 Zωγραφική και Σχέδια, Aίθουσα Tέχνης Aθηνών, AΘHNA. • 1988 Zωγραφική και Σχέδια, Aίθουσα Tέχνης K7, ΘEΣΣAΛONIKH. • 1990 Προσέγγιση της κοινής συνισταμένης Άνθρωπος - Xώρος, Σχέδια, Γκαλερί Zαλοκώστα 7, AΘHNA. • 1994 «Άσυλο Aθώων-Μνήμες», περιβάλλον, “Άλλη πόλη”, ΘEΣΣAΛONIKH. • 1995 Zωγραφική και Xαρακτική, Γκαλερί Λόλα Νικολάου, ΘEΣΣAΛONIKH. • 1996 «Oι επίσημες γεωγραφίες των ανθρωπίνων ορίων», Zωγραφική και Xαρακτική, Μακεδονική Kαλλιτεχνική Eταιρεία «Tέχνη», Παράρτημα Κιλκίς, ΚΙΛΚΙΣ. • 2000 «Διαδρομή», Xαρακτικά και Εγκατάσταση, Αίθουσας τέχνης «Mύλος», ΘEΣΣAΛONIKH. • 2001 Zωγραφική, Αίθουσα Τέχνης Aθηνών, AΘHNA. • 2002 «Τα όρια του φόβου», Στο πλαίσιο της έκθεσης «Γενιά του ’70 - Ζωγραφική - Πρώτη Ανάγνωση», επιμέλεια Μ. Στεφανίδη, Μουσείο Φρυσίρα, ΑΘΗΝΑ. • 2004 «Χωρικά ανα-πτύγματα για τα α-διέξοδα του χρόνου», έκθεση χαρακτικών έργων, Αίθουσα Τέχνης «Παρατηρητής», ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. • 2007 «Γεω-γραφίες χωρικών ορίων», συνεπιμέλεια Θ. Στεφανίδου - Μ. Γιανναδάκη, Μέγαρο Ευνάρδου του ΜΙΕΤ, ΑΘΗΝΑ. • 2009 «Χώρος και χρόνος, χρόνος και μνήμη», χαρακτική, Γκαλερί Παπατζίκου, ΒΕΡΟΙΑ. • 2010 «Εκ της μήτρας... / Ex plate...», κατασκευή, μονότυπα, χαρακτικά, επιμέλεια Μαρία Κενανίδου, Γκαλερί artis causa, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. • 2014"Synecdoche-Correlation-Contribution", εγκατάσταση-περιβάλλον – μονότυπα- χαρακτικά, στην Τεχνόχώρο Art Gallery. Αθήνα, ΕΛΛΑΔΑ • 2015 "Ex Plate ... II", μονότυπα- χαρακτική στην γκαλλερί Artis Causa, Θεσσαλονίκη, ΕΛΛΑΔΑ.

ΑΤOΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚOΥ

1989 Zωγραφική και Σχέδια, Γκαλερί FLU Σχολής Kαλών Tεχνών Bελιγραδίου, Bελιγράδι, ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ. • 2003 Χαρακτική και Σχέδια στο χώρο της Διεθνούς Τριεννάλε Χαρακτικής μικρής φόρμας, Δήμος Σαμαλιέρ, ΓΑΛΛΙΑ. • 2004 Χαρακτική, Γκαλερί Ένωσης Σέρβων καλλιτεχνών (ULUS), Βελιγράδι, ΣΕΡΒΙΑ και ΜΟΝΤΕΝΕΓΚΡΟ. • Χαρακτική, Χώρος Σύγχρονης Τέχνης της Nis, διοργάνωση Κύκλου των Χαρακτών της Nis, ΣΕΡΒΙΑ και ΜΟΝΤΕΝΕΓΚΡΟ. • «Χωρικά αναπτύγματα για τα α-διέξοδα του χρόνου», χαρακτικά έργα, Αίθουσα Τέχνης Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού, Στοκχόλμη, ΣΟΥΗΔΙΑ. • 2005 «Χώρων χορός», χαρακτικά έργα, επιμέλεια Θ. Στεφανίδου, Αίθουσα παραρτήματος Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού, Βερολίνο. ΓΕΡΜΑΝΙΑ. • 2009 «Σύμβολα-χαράξεις-κώδικες επικοινωνίας», χαρακτικά, επιζωγραφισμένα χαρακτικά, μονότυπα, Γκαλερί Κέντρου χαρακτικής Akademija της Σχολής Καλών Τεχνών του Βελιγραδίου, Βελιγράδι, ΣΕΡΒΙΑ. • 2015 "Ex Plate ... III", μονότυπα- χαρακτική στην Πινακοθήκη Rajiko Mamusic, Νόβι Σαντ ΣΕΡΒΙΑ.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69