tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης εγκαινίασε το νέο Μουσείο των Αιγών (φωτογραφίες, βίντεο)

Εγκαινιάστηκε σήμερα το πρωί στην Βεργίνα από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το νέο Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών. Στην τοποθέτησή του ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι το νέο μουσείο είναι μια "σημαντική συμβολή στην εξέλιξη της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς" και ξεπερνά τα σύνορα όχι μόνο της Ημαθίας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος εγκαινίασε σήμερα το πρωί το νέο Μουσείο.

"Το νέο Μουσείο ενσαρκώνει μία νέα δυναμική προσέγγιση της σχέσης του με τον αρχαιολογικό χώρο", σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Κι αυτό γιατί, όπως και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, πρόκειται για έναν πολυμορφικό μουσειακό χώρο, που ενσωματώνει και ενώνει το νέο κεντρικό κτίριο με το σύνολο του αρχαιολογικού χώρου των Αιγών (Βεργίνα), ο οποίος περιλαμβάνει το Ανάκτορο του Φιλίππου, την ταφική συστάδα των Τημενιδών, καθώς και το Μουσείο των Βασιλικών Τάφων. Το νέο Μουσείο, το κεντρικό μουσειακό κτίριο, σχεδιάστηκε για να γίνει η νοηματική πύλη εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο και στην ιστορία των Αιγών, στην ιστορία και τον πολιτισμό των Μακεδόνων, αλλά και στην ελληνιστική Οικουμένη, εφόσον εδώ θα φιλοξενηθεί η φυσική έδρα του Ψηφιακού Μουσείου «Μέγας Αλέξανδρος, από τις Αιγές στην Οικουμένη».

Το νέο Μουσείο, εκτός από το εισαγωγικό έκθεμα «παράθυρο στον κόσμο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» φιλοξενεί πέντε εκθέσεις:

1. Την έκθεση αρχιτεκτονικών με κεντρικό έκθεμα το αναταγμένο τμήμα του ανακτόρου,

2. Την έκθεση γλυπτών,

3. Την κεντρική έκθεση «Αιγών μνήμη»,

4. Την περιοδική έκθεση «Οικουμένης Αντίδωρον» που γίνεται σε συνεργασία με το Νομισματικό Μουσείο και τον συλλέκτη Θεόδωρο Αραβάνη.

5. Την εικαστική έκθεση «Ύλης μνήμη» με έργα του ζωγράφου Χρήστου Μποκόρου που δημιουργήθηκαν ειδικά για την παρουσίαση στο μουσείο των Αιγών.

Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας με χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας.

Το έργο «ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΕΡΓΙΝΑΣ-ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΑΚΟ ΚΤΙΡΙΟ» με συνολικό προϋπολογισμό ένταξης 18.154.190 Ευρώ υλοποιήθηκε σε δύο φάσεις από την Διεύθυνση Μελετών και Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας.

Στο τέλος της ομιλίας του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη δήλωση που είχε κάνει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1978, όταν επισκέφτηκε τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας μαζί με τον Μανώλη Ανδρόνικο, και είχε επισημάνει την εθνική σημασία αρχαιολογικών ανακαλύψεων στην περιοχή.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι σήμερα και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Μανόλης Ανδρόνικος θα ένιωθαν υπερήφανοι με το νέο αυτό Μουσείο που εγκαινιάζεται.

Ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν στη δημιουργία του και έκανε ειδική αναφορά στην αρχαιολόγο Αγγελική Κοτταρίδη για την οποία είπε ότι αφιέρωσε τη ζωή της σε αυτή την υπόθεση.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.

Το Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών στην παρούσα φάση συναπαρτίζουν οι εξής ενότητες:

Το κεντρικό μουσειακό κτήριο: Το έργο εντάχθηκε το 2010 και ολοκληρώθηκε η κατασκευή του κελύφους το 2016. Μεταξύ των ετών 2014-2016 ολοκληρώθηκε η ανάταξη/αναστήλωση του άνω ορόφου του προπύλου και τμήματος των πλευρικών στοών του ανακτόρου που παρουσιάζεται στο μεγάλο αίθριο του μουσείου.

Το Μουσείο των βασιλικών τάφων με τον τάφο του Φιλίππου Β΄.

Το αρχαιολογικό πάρκο της νεκρόπολης με την βασιλική ταφική συστάδα των Τημενιδών.

Το ανάκτορο και το θέατρο.

Η κατάγραφη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου που βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του αρχαιολογικού χώρου.

Στο σύνολο αυτό διαδοχικά μπορούν να προστίθενται όποια μνημεία, συστάδες μνημείων ή τμήματα του αρχαιολογικού χώρου συντηρούνται, οργανώνονται και μπορούν να δεχθούν επισκέπτες.

Το έργο, με συνολικό προϋπολογισμό 18.154.190 Ευρώ, υλοποιήθηκε σε δύο φάσεις και χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας- ΕΣΠΑ 2007-2013 και ΕΣΠΑ 2014-2020. Η α΄ φάση αφορούσε στην κατασκευή του κτηρίου, στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, στην αναστήλωση του τμήματος του ανακτόρου που βρίσκεται στο μεγάλο αίθριο, στην εκπόνηση μελετών, τη συντήρηση των ευρημάτων. Η β΄ φάση αφορούσε στην δημιουργία των εκθέσεων, την ολοκλήρωση των φυτεύσεων του περιβάλλοντος χώρου και τον εξοπλισμό του μουσείου.

Το κεντρικό κτήριο του Μουσείου, εκτός από το εισαγωγικό έκθεμα «παράθυρο στον κόσμο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» φιλοξενεί πέντε εκθέσεις:
Την έκθεση αρχιτεκτονικών μελών με κεντρικό έκθεμα το αναταγμένο τμήμα του Ανακτόρου: Στο μεγάλο αίθριο του μουσείου, σε προστατευμένο χώρο, έχει αναταχθεί ένα τμήμα μήκους 30 μέτρων του άνω ορόφου του κεντρικού τμήματος της πρόσοψης του ανακτόρου των Αιγών.

Την έκθεση γλυπτών, η οποία αφορά σε ευρήματα από τις πολύχρονες ανασκαφές στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο των Αιγών.

Την κεντρική έκθεση «Αιγών μνήμη», στην οποία εκτίθενται ευρήματα από τις ανασκαφές των Αιγών: Παρουσιάζονται ευρήματα που αποκαλύπτουν την ταυτότητα της πόλης, ίχνη λατρευτικών τελετών, την ιδρυση του Ανακτόρου.

Την περιοδική έκθεση «Οικουμένης Αντίδωρον» που γίνεται σε συνεργασία με το Νομισματικό Μουσείο και τον συλλέκτη Θεόδωρο Αραβάνη: Η περιοδική έκθεση «Οικουμένης Αντίδωρον» προσπαθεί να προσεγγίσει το φαινόμενο της Ελληνιστικής Οικουμένης, της επέκτασης του ελληνικού πολιτισμού έως την Άπω Ανατολή, μέσω των μορφών των πρωταγωνιστών των εξελίξεων, όπως απεικονίζονται στα νομίσματα, τα επίσημα σύμβολα της ισχύος και της εξουσίας τους.

Την εικαστική έκθεση «Ύλης μνήμη» με έργα του ζωγράφου Χρήστου Μποκόρου που δημιουργήθηκαν ειδικά για την παρουσίαση στο μουσείο των Αιγών.

Οι παραπάνω εργασίες πραγματοποιήθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας με την υποστήριξη των αρμοδίων Διευθύνσεων του Υπουργείου Πολιτισμού, με χρηματοδότηση από τον το ΠΕΠ-ΕΣΠΑ 2014-2020 και από τον προϋπολογισμό του ΥΠΠΟΑ.

Στην τελετή των εγκαινίων διακρίναμε τους εξής:

Ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κκ Παντελεήμων, ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα Μητροπολίτης Λαοδικείας Θεοδώρητος, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, οι Βουλευτές Άγγελος Τόλκας, Αναστάσιος Μπαρτζώκας, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης, , ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο Δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας, ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας Παναγιώτης Γκυρίνης, ο Διοικητής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας Ταξίαρχος Γεώργιος Αδαμίδης, ο Διοικητής της Ι Μεραρχίας Πεζικού Υποστράτηγος Πάρης Καπραβέλος, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ημαθίας Νίκος Παλαμούτης, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ημαθίας Ηλίας Πλιόγκας, οι αντιδήμαρχοι Βέροιας Λάζαρος Ασλανίδης, Καλλίστρατος Γρηγοριάδης, Ηλίας Τσιφλίδης και Αλέξανδρος Τσαχουρίδης, Γεωργία Μπατσαρά, Συρμούλα Τζήμα, η Διευθύντρια της ΚΕΠΑ Κατερίνα Γρηγοριάδου, ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας Δημήτρης Πυρινός, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νίκη Καρατζιούλα και Απόστολος Νεστορόπουλος, ο δικηγόρος Γιώργος Μπιλέκας, την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας Αθηνά Πλιάτσικα Τσιπουρίδου, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ημαθίας Σταύρος Γιανναβαρτζής, ο Διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου Δρ. Γεώργιος Κακαβάς, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας Γιώργος Μπίκας, η Υπεύθυνη ομάδας εργασίας Διαχείρισης Επαγγελματικών Ακινήτων Ιφιγένεια Βλαχογιάννη, ο πρώην αντιδήμαρχος Βασίλης Λυκοστράτης, ο πρώην πρόεδρος ΚΕΠΑ Λεωνίδας Ακριβόπουλος, ο πρόεδρος τςη ΔΕΥΑΒ Στέργιος Διαμάντης, ο ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Βέροιας Χαράλαμπος Καπουρτίδης, μέλη του Συλλόγου Φίλων Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, επιχειρηματίες, το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας κ.α.

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69