tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση στα Ριζώματα το Σάββατο - Την Κυριακή θα αναβιώσουν τα Ραγκατζάρια

Πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση θα διοργανώσει στα Ριζώματα το Σάββατο ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία των Ριζωμάτων, με κρασία, σουβλάκι και γκάιντα και θα αρχίσει στις 5.30μμ. 

Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, θα αναβιώσουν στα Ριζώματα τα Ραγκατσάρια. Συγκεκριμένα, μετά την εκκλησία, μαζεύονται νέοι άντρες ντυμένοι με τις φουστανέλες, μερικοί με προσωπίδες, άλλοι με κάπες ,στολισμένοι με ασημικά, κρατώντας ξύλινα σπαθιά. και κουδούνια.

Σύμφωνα με το έθιμο, ο αρχηγός τους λέγονταν Καπετάνιος. Πρώτα πήγαινε ο επίτροπος με το δίσκο του Αη Βασίλη, μετά ο Γκαϊντατζής, ο καπετάνιος και κατόπιν οι φουστανελάδες. Την παρέα συμπληρώνουν οι χοσμικιαραίοι (υπηρέτες) μεταμφιεσμένοι (γύφτος, αράπης, νύφη, γαμπρός, μπάμπω, παππούς κλπ.)

Όταν κανένας πείραζε την νύφη του θιάσου (της παρέας), τον έπιανε ο ψυχογιός (πρωτοπαλίκαρο του καπετάνιου) τον πήγαινε στον Καπετάνιο και εκείνος τον τιμωρούσε με πρόστιμο. Αν αντιδρούσε να πληρώσει τον πήγαινε στον αράπη να του κόψει το κεφάλι. Τότε έμπαινε η μπάμπω κι ο παππούς κλαίοντας, όμως ο αράπης, χωρίς να ακούσει κανένα τον σκότωνε.

Με την επέμβαση ύστερα του γιατρού, ο σκοτωμένος ζωντάνευε και η αναπαράσταση τελείωνε με ζωηρά και χαρούμενα πηδήματα του αναστημένου (νεκρανάσταση- Διονυσιακό κατάλοιπο). Στήνονταν τρανός χορός στο μεσοχώρι όπου μαζεύονταν όλο το χωριό για σεργιάνι. Η αμοιβή για τα Ραγκατζιάρια ήταν χρήματα (ελάχιστα), καρύδια, παστό κλπ.

Τα Ραγκατζάρια ό,τι μάζευαν (γέννημα) το πουλούσαν για να το δόσουν στην εκκλησία για να πληρώσουν τον παπά και τον δάσκαλο και τους φτωχούς.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69