tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Οι θερινές παραδόσεις του τόπου και η διατήρησή τους

Γράφει ο Τάσος Βασιάδης

Κατά την διάρκεια κάθε θερινής περιόδου, έχει καθιερωθεί να πραγματοποιούνται πανηγυρικές εκδηλώσεις, οι οποίες συνοδεύονται και από ποικίλες άλλες δραστηριότητες που συντελούν στην διατήρηση και διάδοση της ιστορικής, πολιτιστικής και κοινωνικής κληρονομιάς του τόπου.

Ειδικότερα οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται ως πανηγύρια στα χωριά, είναι συνήθως συνδεδεμένες με τις θρησκευτικές παραδόσεις, που έχουν ως βάση τον εορτασμό του Αγίου, του οποίου η Μνήμη τιμάται ιδιαίτερα από κάθε τοπική κοινότητα.

Στην σύγχρονη εποχή με τις πολλαπλές κρίσεις , όπου οι καθημερινές υποχρεώσεις υποβαθμίζουν τις διαπροσωπικές σχέσεις και οι ρυθμοί ζωής είναι ιδιαίτερα καταπιεστικοί, τα παραδοσιακά πανηγύρια σίγουρα έχουν χάσει την αίγλη και τη σημασία που κάποτε είχαν.

Παρ όλα αυτά εξακολουθούν να δίνουν μια ξεχωριστή διάσταση στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου και επιφυλάσσουν ιδιαίτερη αίσθηση για όποιον έχει την τύχη να παραβρεθεί σε κάποια από αυτά.

Τα καλοκαιρινά πανηγύρια ξαναδίνουν ζωντάνια στα παραμελημένα χωριά, αφού γίνονται αφορμή για επανασύσφιξη των σχέσεων όλων των συγχωριανών, οι οποίοι τα έχουν εγκαταλείψει ζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στα αστικά κέντρα.

Επόμενο είναι λοιπόν όλοι να περιμένουν με ανυπομονησία τις εκδηλώσεις αυτές, αφού δίνεται η ευκαιρία να ανταμώνουν οι παλιότερες με τις νέες γενιές, να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι, ώστε να συνεχιστεί η παράδοση.

Από την πλευρά τους οι Τοπικές αρχές, οι Φορείς και οι Παράγοντες εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για την διατήρηση και τον εμπλουτισμό των εκδηλώσεων αυτών με νέα στοιχεία.

Όμως για να καθιερωθούν οι εκδηλώσεις αυτές ως «πόλος έλξης», όχι μόνο των ντόπιων αλλά ακόμη και των επισκεπτών, οι προσπάθειες αυτές πρέπει να συνεχιστούν σε μόνιμη βάση, να συστηματοποιηθούν και να ενταθούν σε όλα τα επίπεδα, σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους που αποτελούν τις «κιβωτούς» της παράδοσης.

Προς την κατεύθυνση αυτή, παρά τα σοβαρά προβλήματα του τόπου, πάντα μπορεί να δίδεται σημαντική ώθηση από την πολιτεία, η οποία έχει τη δυνατότητα να στηρίζει τις εκδηλώσεις αυτές και να δίνει κίνητρα σε όλους τους ανθρώπους, ιδιαίτερα στους νέους, να συμμετέχουν ενεργά βοηθώντας στη συνέχιση της παράδοσης, η οποία έτσι διατηρείται ζωντανή και μεταφέρεται από γενιά σε γενιά.

Πάνω απ' όλα όμως είναι αναγκαίο να καταστεί κοινή συνείδηση ότι οι θερινές παραδοσιακές εκδηλώσεις που συνοδεύουν τα τοπικά πανηγύρια, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης του τόπου, η οποία επιβάλλεται να διαφυλαχθεί ως «κόρη οφθαλμού».

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69