tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Εκδρομή στην Καστοριά πραγματοποίησε ο Σύλλογος Παλατιτσιωτών

Ο Σύλλογος Παλατιτσιωτών πραγματοποίησε την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023, την μονοήμερη εκδρομή του στην Καστοριά. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει:

"Επισκεφθήκαμε το μοναδικό λιμναίο οικισμό στο Δισπηλιό, που δείχνει ότι η περιοχή κατοικήθηκε από τους Νεολιθικούς χρόνους. Οι καλύβες που υπάρχουν πάνω σε ξύλινες πλατφόρμες, στην όχθη της λίμνης, αποτελούν αναπαράσταση του οικισμού και διαθέτουν σκεύη οικιακής χρήσης, αλλά και εργαλεία της εποχής.

Ένα,από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα,που επισκεφθήκαμε στην πόλη της Καστοριάς, είναι το Σπήλαιο του Δράκου.Η διαδρομή, που μπορεί να κάνει ο επισκέπτης εντός του σπηλαίου είναι 300 μέτρα, διασχίζοντας κατασκευασμένες γέφυρες ( δύο συμπαγείς και μία πλωτή).Η θερμοκρασία χειμώνα - καλοκαίρι είναι 16⁰ - 18⁰ C,ενώ η υγρασία φτάνει το 90%.Στο εσωτερικό του εντοπίστηκαν τα οστά σπηλαίας αρκούδας και η φύση δημιούργησε την απαράμιλλη ομορφιά του,ως "σπουδαίος καλλιτέχνης".

Στην ανατολική όχθη της χερσονήσου που εισχωρεί στην Ορεστιάδα λίμνη και απέναντι από το Μαυροχώρι, βρίσκεται ένα αξιόλογο θρησκευτικό μνημείο βυζαντινών χρόνων, η Μονή της Παναγίας της Μαυριώτισσας. Ιδρύθηκε πιθανώς, επί των ημερών του Αλέξιου Α' Κομνηνού.

Και στο τέλος της ξενάγησης μας,αφήσαμε το Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται στο αρχοντικό του Νεράτζη Αϊβάζη, στην Παλαιά Καστοριά. Φιλοξενούνται αντικείμενα από την καθημερινή ζωή στο σπίτι, στην εργασία καθώς και αντικείμενα που σχετίζονται με γιορτές και τελετές.Είδαμε το κελάρι τροφίμων,κρασιών, το ζυμωτάρι (για το ζύμωμα του ψωμιού),την αναπαράσταση ενός εργαστηρίου γουνοποιίας, το κιόσκι,το δοξάτο,το δωμάτιο αργαλειού και το δωμάτιο προξενιού.

Μας μάγεψε η ομορφιά της Καστοριάς,αλλά και η πανδαισία χρωμάτων στην όχθη της λίμνης και υποσχόμαστε να επιστρέψουμε θαυμάζοντας τα αξιοθέατα που δεν καταφέραμε να επισκεφτούμε".

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69