tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Ημερίδα με θέμα "Από το Ανάκτορο των Αιγών στον Παρθενώνα: Μνημεία, Μουσεία, Αειφορία" πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο των Αιγών

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 18.12.23 η Ημερίδα της ΕΦΑ Ημαθίας Από το Ανάκτορο των Αιγών στον Παρθενώνα: Μνημεία, Μουσεία, Αειφορία στο Αμφιθέατρο του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών.

Θέμα της ημερίδας ήταν η συνεισφορά των μνημείων και των μουσείων στο κοινωνικό γίγνεσθαι: η αειφορία του πολιτισμού σε όλα τα επίπεδα από την ώρα της προσπάθειας για την διάσωση των μνημείων και την δημιουργία των μουσείων μέχρι την απόδοσή τους σε αυτούς που αγαπούν την μνήμη και τον πολιτισμό.

Μετά τους χαιρετισμούς της Δρ Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, Αρχαιολόγου, πρ. Προϊσταμένης Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της Αλκμήνης Πάκα, Προέδρου του Συλλόγου των Φίλων του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών και του δικτύου του, πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις από επτά (7) ομιλητές που ανέδειξαν καίρια ζητήματα αειφορίας με άξονα τον πυλώνα του πολιτισμού, ενώ ακολούθησε μία ουσιαστική στρογγυλή τράπεζα και ανοιχτή συζήτηση με προτάσεις που αφορούν στη διαχείριση και το μέλλον των μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ημαθίας.

Ειδικότερα, οι εισηγητές, καθώς και τα θέματα που ανέπτυξαν είχαν ως εξής:

Δρ Δημήτρης Αθανασούλης, Αρχαιολόγος, Έφορος Αρχαιοτήτων Κυκλάδων: «Αρχαιολογική μηχανική στο τουριστικό οικοσύστημα των Κυκλάδων»

Δρ Γεωργία Στρατούλη, Αρχαιολόγος, Έφορος Αρχαιοτήτων Κιλκίς: «Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς και διαχείριση μνημείων: ορατά, αλλά "ανύπαρκτα"...»

Νίκος Χρ. Σταμπολίδης, Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Γενικός Διευθυντής Μουσείου Ακρόπολης: «Ελεύθερνα: ένα αρχαιολογικό…ουράνιο τόξο»

Δρ Γιώργης Μαγγίνης, Επιστημονικός Διευθυντής Μουσείου Μπενάκη: «Ένα μουσείο για τον καθένα: Η εμπειρία του Μουσείου Μπενάκη και των κοινών του»

Ιωάννα Δρέττα, Πρόεδρος Marketing Greece, πρ. Υπουργός Τουρισμού: «Πολιτισμός και Τουρισμός: ένα βήμα πιο κοντά»

Δρ Αγγελική Κοτταρίδη, Αρχαιολόγος, Έφορος Αρχαιοτήτων Ημαθίας: «Οι Θησαυροί επέστρεψαν, το Πολυκεντρικό Μουσείο έγινε, το Ανάκτορο αναστηλώθηκε. Και τώρα τι;»

Ο πρώτος κύκλος εργασιών της ημερίδας ολοκληρώθηκε με την Ομιλία της Υπουργού Πολιτισμού Δρ Λίνας Μενδώνη, την οποία διάβασε εκ μέρους της η Δρ Άλκηστις Παπαδημητρίου, Αρχαιολόγος, Έφορος Αρχαιοτήτων Αργολίδας.

Ακολούθησε η Στρογγυλή Τράπεζα και Ανοιχτή Συζήτηση, στην οποία προήδρευσε η Δρ Άλκηστις Παπαδημητρίου, Αρχαιολόγος, Έφορος Αρχαιοτήτων Αργολίδας, και συμμετείχαν οι Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, Δήμαρχος Βέροιας, Νικόλαος Κουτσογιάννης, νεοεκλεγείς Δήμαρχος Νάουσας, Δρ Θεοχάρης Τσάμπουρας, Αρχαιολόγος, Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης, Γιώργος Λιόλιος, Δικηγόρος - Συγγραφέας, Φίλιος Στάγκος, Διευθυντής ΕΡΤ3, Δρ Θέμις Βελένη, Ιστορικός της Τέχνης / Πολιτιστική Διαχειρίστρια, Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, Δρ Αγγελική Κοτταρίδη, Αρχαιολόγος, Έφορος Αρχαιοτήτων Ημαθίας.

Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων, οι Δήμαρχοι Βέροιας και Νάουσας, Κωσταντίνος Βοργιαζίδης και Νικόλαος Κουτσογιάννης, που αμφότεροι συμμετείχαν στη στρογγυλή τράπεζα, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Λάζαρος Ασλανίδης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών, Αλέξανδρος Τσαχουρίδης, και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας, Δημήτρης Μάντζιος.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Συλλόγου Φίλων του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών και του Δικτύου του.

Σε όλους τους κύκλους της ημερίδας παρουσιάστηκαν παραδείγματα καλής πρακτικής, εντοπίστηκαν οι προκλήσεις, αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός και κατατέθηκαν πολλές προτάσεις από τους εισηγητές για κρίσιμα ζητήματα της πολιτιστικής διαχείρισης και του πολιτιστικού τουρισμού στην περιοχή της Ημαθίας.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69