tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Ποια νέα φεστιβάλ θα φέρει στην Βέροια η ΚΕΠΑ το 2024

Ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας το ετήσιο πρόγραμμα δράσης της ΚΕΠΑ Βέροιας και ο προϋπολογισμός της. Στο πρόγραμμα των δράσεων περιλαμβάνονται και νέες παραγωγές όπως το 1ο Παιδικό Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού, το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου, το Φεστιβάλ Γεύσεων "STREET FOOD FESTIVAL" και το Φεστιβάλ ''STREET ART FESTIVAL".

Τα οικονομικά στοιχεία

Τα συνολικά έξοδα της επιχείρησης για το 2024 προβλέπεται να ανέλθουν σε 1.286.000,00€. Τα συνολικά ίδια έσοδα-διαθέσιμα της ΚΕΠΑ, προβλέπεται να ανέλθουν σε 436.000,00€, κατά συνέπεια η διαφορά εσόδων-εξόδων που πρέπει να καλυφθεί από την χρηματοδότηση του Δήμου Βέροιας είναι 1.286.000,00€ - 436.000,00€ = 850.000,00€, τα οποία θα χρηματοδοτήσουν το ετήσιο πρόγραμμα δράσης.

Η ΚΕΠΑ διατήρησε για μία ακόμη χρονιά αμετάβλητο το ύψος των διδάκτρων(άνω της δεκαετίας). Σήμερα(16/12/2023) η ΚΕΠΑ έχει εισπράξει ποσοστό 99,97% των προβλεφθέντων διδάκτρων για το 2023. Ακόμη έχει εισπράξει-βεβαιώσει ποσοστό 82,47% των προβλεφθέντων εσόδων από ίδια έσοδα(πλην χρηματοδότησης Δήμου Βέροιας) Συνολικά για όλες τις δράσεις της επιχείρησης έχουν προβλεφθεί 104.000,00€ περίπου.

Οι εκδηλώσεις

ΚΡΑΤΙΚΑ ΜΠΑΛΕΤΑ ΚΡΑΚΟΒΙΑΣ - Η ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ

Λίγα λόγια για το έργο

Η Σταχτοπούτα, το αγαπημένο παραμύθι των παιδικών μας χρόνων, έχει ιστορία αιώνων. Την μεγάλη δημοτικότητα όμως την απέκτησε το 1945, όταν ο Σεργκέι Προκόφιεφ συνέθεσε την περίφημη μουσική με την πρεμιέρα να πραγματοποιείται το 1945 στη Μόσχα. Παράλληλα έχει διασκευαστεί από τον Γιόχαν Στράους και σε όπερα από τον Ροσσίνι και άλλους συνθέτες. Είναι μια από τις πιο δημοφιλείς και μελωδικές συνθέσεις του και έχει εμπνεύσει πολλούς χορογράφους από την έναρξή της. Η εκδοχή που θα παρουσιαστεί στο κοινό της Πάτρας, θα παραπέμπει στην εποχή της Αναγέννησης και του Μπαρόκ πατώντας ουσιαστικά στα πρώτα χνάρια του παραμυθιού με φανταχτερά κοστούμια και χορογραφίες εποχής. Τα Κρατικά Μπαλέτα της Κρακοβίας, αποφάσισαν να διασκευάσουν την Σταχτοπούτα, πατώντας πάνω στην ιστορία του έργου αλλά διαφοροποιώντας την μελοποίηση καθώς και τις χορογραφίες στην περίοδο του μπαρόκ. Η υπέροχη μουσική και η γαλλική τεχνική του μπαρόκ χορού
αναδεικνύουν το πνεύμα της εποχής με τέλειο τρόπο. Η χορογραφίες της παράστασης
βασίζονται σε βήματα από χορευτικές πραγματείες της περιόδου με στοιχεία
σύγχρονων τεχνικών χορού.

Πρίμα Μπαλαρίνα των Κρατικών Μπαλέτων της Κρακοβίας είναι η Ελληνίδα Νικολέτα Γιανκάκη.

Παρουσίαση μπαλέτου: Τα διάσημα Κρατικά Μπαλέτα Κρακοβίας και το Cracovia Danza Court Ballet, είναι από τις σπουδαιότερες χορευτικές ομάδες μπαλέτου της Ευρώπης και το μοναδικό επαγγελματικό χορευτικό και ιστορικό σύνολο χορού της Πολωνίας. Είναι ένα διεθνές μπαλέτο, το οποίο απαρτίζεται από καταξιωμένους χορευτές του Mariinsky, της Όπερας του Gdansk και της Όπερας της Βαρσοβίας. Για πολλά χρόνια εργάστηκε για την αναδημιουργία παραδοσιακών χορών και μπαλέτων διαφορετικών χωρών και περιόδων, παράγοντας παραστάσεις χορού που καλύπτουν τις περιόδους από τον Μεσαίωνα έως τη σύγχρονη εποχή. Οι παραστάσεις περιλαμβάνουν χορογραφίες, κοστούμια, μουσική και αυλικές εθιμοτυπίες, τα οποία αναφέρονται στις παραδόσεις και την ιστορία του χοροθεάτρου στην Ευρώπη. Το Cracovia Danza Court Ballet είναι αναγνωρισμένο τόσο στην Πολωνία όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Συμμετέχει σε σημαντικές παραγωγές όπερας και μπαλέτου καθώς και σε πολιτιστικά έργα. Όλα αυτά τα χρόνια συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων, με το Grand Theatre - National Opera στη Βαρσοβία, την Όπερα Δωματίου της Βαρσοβίας, τα Βασιλικά Κάστρα σε Κρακοβία και Βαρσοβία και το Margrave's Opera House στο Μπαϊρόιτ, τα Ανάκτορα (Μουσεία) σε Wilanow και Nieborow, με τις Φιλαρμονικές Ορχήστρες της Βαρσοβίας, της Κρακοβίας και του Λοντζ, τα Εθνικά και Ιστορικά Μουσεία στην Κρακοβία καθώς και διάφορες Μουσικές Ακαδημίες και Πολωνικά Ινστιτούτα. Μετά από πολύ επιτυχημένες εμφανίσεις στη Γαλλία, στο Μεξικό, στην Ινδία και στην Κίνα, τον φετινό Νοέμβριο αμέσως μετά τις παραστάσεις της Πάτρας, θα ταξιδέψει στην Ιαπωνία όπου θα πραγματοποιήσει παραστάσεις στην Όπερα του Τόκιο.

Συντελεστές

Μουσική: Gioachino Rossini Χορογραφία: Dariusz Brojek Σκηνογραφία: Krzysztof Antkowiak

Κοστούμια: Elzbieta Wojtowicz- Gularowska, Bozena P^dziwiatr Μπαλέτο: Nikoleta Giankaki / Ελλάδα | Georgi Andrejczenko / Λευκορωσία | Kristina Bakliak / Ουκρανία | Maxim Berko / Λευκορωσία | Ewelina Keller / Πολωνία | Zuzanna Ruta /Πολωνία | Matgorzata Nabrzeska / Πολωνία | Anna Szklener / Πολωνία | Michat K^pka / Πολωνία | Filip Swieczkowski / Πολωνία

Χρόνος: 20 Ιανουαρίου 2024

Παραγωγή:

Χώρος: Χώρος Τεχνών

ΒΡΑΔΙΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΑΓΙΕ

Βραδιές στο όμορφο περιβάλλον του art cafe foyer, γεμάτες μουσική jazz, κινηματογραφικές μελωδίες έντεχνες στιγμές, χορό.

Χρόνος: Φεβρουάριος - Μάιος 2023

Παραγωγή: Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας σε συνεργασία με την Β/θμια Εκπαίδευση Ημαθίας Χώρος: art cafe foyer Αντωνιάδειας Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ

Ένα βιβλίο δρόμος...

Οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες (Δημοτική Βιβλιοθήκη «Θεανώ Ζωγιοπούλου» & Μακροχωρίου - Κέντρο Μουσικής) αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της σχολικής αλλά και της ενήλικης ζωής των πολιτών του δήμου. Επί σειρά ετών, λειτουργούν με σκοπό την υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας, παρέχοντας ασφαλή πρόσβαση στην πληροφορία και την γνώση, εξοπλίζοντας τους μαθητές αλλά και τους ενήλικες πολίτες με τη δυνατότητα πρόσβασης στη γνώση.

Λογοτεχνικές βραδιές στο φουαγιέ Χρόνος: Φεβρουάριος - Δεκέμβριος 2024

Χώρος: art cafe foyer Αντωνιάδειας Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, χώροι βιβλιοθηκών

Χριστούγεννα 2024: Αναγνώσεις και Εργαστήρια για παιδιά Χρόνος: Δεκέμβριος 2024

Χώροι: Δημοτικές Βιβλιοθήκες της ΚΕΠΑ -Αντωνιάδεια Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία.

7ο VERIA DANCE FESTIVAL

Το «Veria Dance Competition 2024» περιλαμβάνει το «Veria Dance Gala» κατά την έναρξη της διοργάνωσης, τα «Veria Dance Seminars» με εκπαιδευτικό χαρακτήρα και το «Veria Dance Competition» με καθαρά διαγωνιστικό χαρακτήρα.

Τα «Veria Dance Seminars» είναι σεμινάρια κλασσικού και σύγχρονου χορού από τους κριτές του διαγωνισμού, στα οποία μπορούν να συμμετάσχουν οι διαγωνιζόμενοι, οι καθηγητές τους αλλά και μεμονωμένοι χορευτές. Το «Veria Dance Gala» είναι μια παράσταση με όλα τα είδη του έντεχνου χορού όπου συμμετέχουν οι σχολές χορού που συμμετέχουν στο διαγωνισμό. Ο «Veria Dance Competition» περιλαμβάνει τι κατηγορίες χορού: Κλασσικός, Σύγχρονος, Καρακτέρ και Νεοκλασικός χορός, ενώ οι ηλικιακές κατηγορίες 1) 07-08 ετών (μόνο ομαδικές συμμετοχές), 2) 08-10 ετών, 3) 10­12 ετών, 4) 12-14 ετών, 5) 14-16 ετών, 6) 16-18 ετών, 7) 18 και άνω Ερασιτεχνών, 8) 18 και άνω φοιτητές Ανώτερων Σχολών Χορού και 9) Ενήλικες Επαγγελματίες σε σόλο, ντουέτο και ομαδική συμμετοχή. Ο διαγωνισμός για τις ηλικιακές κατηγορίες 12-14, 14­16, 16-18, 18 & άνω θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις : ημιτελικός - τελικός. Για τις ηλικιακές κατηγορίες 7-8, 8-10 & 10-12 θα διεξαχθεί σε μια φάση - τελικός. Μόνο η φάση του τελικού είναι ανοικτή στο κοινό. Η φάση του ημιτελικού αναμεταδίδεται ζωντανά στο φουαγιέ μέσω οθόνης. Η κριτική επιτροπή απαρτίζεται από καταξιωμένους χορευτές και καθηγητές χορού της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Αναμένεται συμμετοχή από Σχολές Χορού από όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό. Θα είναι μια πραγματική «ανοιξιάτικη γιορτή» του χορού για την πόλη της Βέροιας, ενώ κατόπιν συνεννοήσεως μπορούν να διοργανωθούν παράλληλες εκδηλώσεις.

Ο διαγωνισμός αυτός θα συμβάλει στην προαγωγή των μορφωτικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και ψυχαγωγικών ενδιαφερόντων των συμμετεχόντων και του κοινού που θα τον παρακολουθήσει, στη διάδοση και προώθηση της τέχνης του χορού, αλλά και στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και στην προβολή της πόλης, αφού οι δραστηριότητες αυτές θα καλυφθούν και από μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Παραγωγή: Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας - Δίκτυο Διαχείρισης Πολιτισμού Ημερομηνία : 14,14,16,17 Μαρτίου 2024

Χώροι: Χώρος Τεχνών & Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

1ο ΠΑΙΔΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΕΧΝΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Παιχνίδι, ψυχαγωγία, ενημέρωση και βίωμα για όλη την οικογένεια

Ένα διήμερο φεστιβάλ στην πόλη μας και απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους αλλά και ολόκληρη την οικογένεια, προσφέροντας δραστηριότητες και εκδηλώσεις για όλες τις ηλικιακές ομάδες! Σκοπός της διεξαγωγής του παιδικού φεστιβάλ είναι μέσα από το παιχνίδι και την ψυχαγωγία μικρών και μεγάλων να περάσει ουσιαστικά μηνύματα για την υγεία, τη διατροφή, την ασφάλεια τις τέχνες και τον πολιτισμό μας.

Προτεινόμενες δράσεις: πλανητάριο, θεατρικές παραστάσεις, μουσικοχορευτικά δρώμενα, δημιουργικά εργαστήρια, μαγειρική για παιδιά, εκπαιδευτικές δράσεις, επιστήμονες υγείας, ρομποτική, αθλητικές δραστηριότητες, κυκλοφοριακή αγωγή, ανακύκλωση, παιδική μουσικολογία, αναβίωση παλιών παραδοσιακών παιχνιδιών, προβολή ταινιών, βρεφική γωνιά, live party και πολλές άλλες.

Ημερομηνία : Μάιος 2024 Χώρος: πλατεία Εληάς

1ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ

Ταυτότητα, μνήμη και παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά

Συναυλίες, διαλέξεις, παραστάσεις, στρογγυλά τραπέζια, έκθεση μουσικών οργάνων, προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ, σε μια προσπάθεια να γνωρίσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διαμόρφωσαν το κλασικό Ρεμπέτικο ως ταυτότητα και μνήμη του ελληνικού μουσικού πολιτισμού αλλά και ως μέρος της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (με απόφαση της Ουνέσκο το 2017)

Ημερομηνία : Μάιος 2024

Χώρος: Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

ΑΛΣΟΣ '24

Καλοκαιρινά βράδια στο άλσος με φιλοξενούμενες μουσικές συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις, μεγάλες παραγωγές που περιοδεύουν ανά την Ελλάδα.

Ημερομηνίες : Ιούλιος - Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2024 Χώρος: θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη»

5ο ΚΙΝΗΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ

Το Μουσικό Περίπτερο είναι μια κινητή, ευέλικτη σκηνή, που φιλοξενεί μικρά μουσικά σύνολα, κυρίως νεαρών καλλιτεχνών. Στήνεται σε διάφορα σημεία της πόλης της Βέροιας και αλλού.

Προτεινόμενος αριθμός συναυλιών : 10 Ημερομηνίες : Ιούνιος - Ιούλιος - Αύγουστος 2024 Χώροι: Εμπορικός πεζόδρομος και αλλού...

16ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΡΟΙΑ - ΕΥΗΧΗ ΠΟΛΗ

Το Μουσικό φεστιβάλ Βέροια - Εύηχη Πόλη διοργανώνεται για δέκατη πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, στα πλαίσια ενός συνόλου πολιτιστικών δράσεων που υλοποιεί η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης Δήμου Βέροιας

Το φεστιβάλ έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει οποιαδήποτε εκδήλωσή του χωρίς αντίτιμο. Στη διάρκεια του γίνεται προσπάθεια να συμπεριληφθούν πολλά είδη μουσικής - κλασσική, παραδοσιακή, ελληνική και ξένη- , που ακούγονται σε πολλούς διαφορετικούς χώρους μέσα στην πόλη , όπου αποκτούν άλλη διάσταση σημεία κοινά. Το όλο εγχείρημα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Την διοργάνωση παρακολούθησαν χιλιάδες συνδημοτών μας, ενώ είχαμε προσέλευση και από την ευρύτερη περιφέρεια.

Προτεινόμενη Ημερομηνία : 20- 23 Ιουνίου 2024 Χώροι: Εμπορικός πεζόδρομος, πλατείες, και αλλού.

ΚΕΠΑ σαν ΣΤΑΡ του ΣΙΝΕΜΑ, 3η χρονιά 10 ταινίες, 10 νύχτες

Ένας καλοκαιρινός θεσμός ψυχαγωγίας των Ελλήνων και μάλιστα με φανατικούς θαυμαστές είναι και ο θερινός κινηματογράφος. Συνδυάζει την οικονομική διασκέδαση, την οικογενειακή έξοδο και το σημείο συνάντησης με φίλους. Η μαγεία του θερινού κινηματογράφου ενισχύεται από το σκηνικό που δημιουργεί το φυσικό περιβάλλον, ο έναστρος ουρανός πάνω από τους θεατές, η καλοκαιρινή δροσιά. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στην ομορφιά μιας καλοκαιρινής νύχτας σε συνδυασμό με μια δημιουργία της έβδομης τέχνης να αποτυπώνεται στην οθόνη.

Στην πόλη μας υπάρχει ένας και μοναδικός θερινός κινηματογράφος με όλες τις προδιαγραφές για μια ποιοτική, ευχάριστη και ασφαλή θερινή διασκέδαση, το ΣΤΑΡ. Η Κ.Ε.Π.Α. συμπράττει με τον θερινό αυτό κινηματογράφο για να προσφέρει στους συμπολίτες μας δέκα βραδιές καλού σύγχρονου σινεμά χωρίς αντίτιμο.

3η χρονιά φέτος κι εμπλουτίζουμε τις ταινίες με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος ρεπερτορίου.

Ημερομηνίες: 25 Ιουλίου - 11 Αυγούστου 2024 Διοργάνωση: ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας - Κινηματογράφος ΣΤΑΡ

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ - Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ, ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ & ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

Η Βέροια είναι μια πόλη όπου τα παιδιά που ανήκουν στις κατηγορίες ατόμων στα οποία απευθύνεται η διημερίδα έχουν βγει στο φως εδώ και πολλά χρόνια: συμμετέχουν στη σχολική ζωή, σπουδάζουν μουσική, κάνουν θέατρο, διοργανώνονται εκδηλώσεις που αποδεικνύουν την ορατότητά τους και η κοινωνία αγκαλιάζει όλες τις εκφάνσεις της παρουσίας τους.

Για τον λόγο αυτό, είναι ώριμη η εποχή για να ξεκινήσει μια προσπάθεια που θα φέρει την πόλη στην πανελλήνια πρωτοπορία πάνω στο αντικείμενο αυτό. Αρχικά μπορεί να επιλεγεί η λύση της ανά διετία διοργάνωσης διημερίδας, αλλά εφόσον οι πρώτες διοργανώσεις είναι επιτυχημένες, μπορεί σε βάθος χρόνου να διοργανώνεται συνέδριο (η διημερίδα χρειάζεται μόνο οργανωτική επιτροπή, για το συνέδριο εκτός από οργανωτική απαιτείται και επιστημονική επιτροπή, γεγονός πολύ πιο απαιτητικό).

Σκοπός της ημερίδας είναι α) να ενημερωθούν γονείς, εκπαιδευτικοί, καλλιτέχνες και το κοινό πάνω στις τελευταίες προόδους του ευαίσθητου αυτού τομέα της ειδικής αγωγής, β) να ασκηθεί πίεση προς την περαιτέρω συμπερίληψη το Υπουργείο Πολιτισμού που, σε αντίθεση με το Υπουργείο Παιδείας, δεν έχει προσαρμόσει τις σπουδές που εποπτεύει στις ανάγκες των παιδιών που απέχουν της τυπικής ανάπτυξης.

Προσκεκλημένοι ομιλητές μπορούν να είναι διδάσκοντες τμημάτων ειδικής αγωγής, καλλιτέχνες - εκπαιδευτικοί με σχετική εμπειρία, ψυχολόγοι, εκπρόσωποι των αρμόδιων υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού, διδάσκοντες στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, διδάσκοντες στη Σχολή Τυφλών και άλλες ανάλογες δομές.

Ημερομηνίες : Σεπτέμβριος 2024

Χώρος: Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

4ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΙΓΩΝ / Στους δρόμους του Αλέξανδρου

Σε αυτό το μουσικό συναπάντημα θα περιδιαβούμε τις χώρες που κατέκτησε ο Μεγάλος Στρατηλάτης Αλέξανδρος, σεβόμενος τις παραδόσεις την ιστορία και την τέχνη τους.

Στόχος του Φεστιβάλ Αιγών είναι να παρουσιαστεί η μουσική ποικιλομορφία των περιοχών αυτών, με καλεσμένους σημαντικούς σολίστ, διακεκριμένους μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό έρχονται στη χώρα μας αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό.

Η ιστορία, η κουλτούρα η ετερογένεια, τα μυθικά επιτεύγματα και τα πάθη των λαών τριών ηπείρων σφυρηλάτησαν τη λαϊκή μουσική των χωρών που εκπροσωπούνται στο Φεστιβάλ Αιγών της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας , από άξιους δεξιοτέχνες που φέρουν αυτή την πολύτιμη παράδοση. Μια κληρονομιά που χάνεται στα βάθη των αιώνων και έχει προέλθει από αυτό το μεγάλο χωνευτήρι των πολιτισμών, των θρησκειών, των ετερόκλητων συμμαχιών και των άγριων συγκρούσεων.

Προτεινόμενοι χώροι: Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών - Βασιλικοί Τάφοι (αύλειος χώρος), Βεργίνα,Αρχαίο Θέατρο Μίεζας, Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών - Κεντρικό Μουσειακό Κτήριο (αίθριο)

Προτεινόμενη Ημερομηνία : 19 -21 Αυγούστου 2023

1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΕΥΣΕΩΝ "STREET FOOD FESTIVAL"

To Street Food Festival αποτελεί μια στοχευμένη ενέργεια ώστε να γνωρίσει ο κόσμος την εξαιρετική προσπάθεια που γίνεται στο χώρο της εστίασης και του street food ανά τον κόσμο και φυσικά ν' απολαύσει γνώριμες αλλά και να δοκιμάσει καινούργιες γεύσεις που ταξιδεύουν τον ουρανίσκο. Δίνοντας με αυτό τον τρόπο την δυνατότητα στον επισκέπτη να αφήσει τις αισθήσεις του ελεύθερες και να βιώσει αυτήν τη μοναδική κι ακαταμάχητη εμπειρία, να γνωρίσει το διαφορετικό και το ξένο, εξερευνώντας ο ουρανίσκος του νέες γεύσεις.

Παράξενες γεύσεις, παλιές & νέες συνταγές, άγνωστοι συνδυασμοί και υλικά. Μέσα από τις γεύσεις δημιουργείτε και παρουσιάζετε η κοινή γευστική ταυτότητα.

Ένα γευστικό διήμερο θα ζωντανεύσει στην πόλη της Βέροιας, με διαφορετικές κουζίνες απ' όλο τον κόσμο, και μουσική από μπάντες, μαζί με DJs της πόλης!

Προτεινόμενοι φορείς συνεργασίας: Π.Ε. Ημαθίας, Δήμος Βέροιας- Αντιδημαρχία Τουρισμού, Επιμελητήριο Ημαθίας, Σωματείο Εστίασης Βέροιας - ΣΙΚΚΕΔ, Σύλλογος Κρεοπωλών Βέροιας.

Ημερομηνία : Σεπτέμβριος 2024 Χώρος: πλατεία Αγίων Αναργύρων

1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ''STREET ART FEST!VAL"

Ένα διήμερο φεστιβάλ τέχνης, σπορ και μουσικής που περιλαμβάνει διάφορα είδη μουσικής, street art, street dance, actions sport και πολλά ακόμη.

Με ειδικά διαμορφωμένες πιστοποιημένες πίστες για τα actions sports bmx, skateboard και parkour. Ειδικά κατασκευασμένες επιφάνειες για την δημιουργία graffiti, με καλεσμένους καλλιτέχνες του είδους από όλο τον κόσμο. Stage για μουσικά και χορευτικά σχήματα μέσα από είδη μουσικής όπως το hip-hop, το rock, το ethnic και χορού όπως το breakdance.

Σκοπός του φεστιβάλ είναι να παρουσιάσει στον κόσμο όλα τα στοιχεία της street κουλτούρας σε μία ενιαία γιορτή.

Προτεινόμενοι φορείς συνεργασίας: Π.Ε. Ημαθίας, Δήμος Βέροιας- Αντιδημαρχία Παιδείας και Ισότητας των Φύλλων και Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας.

Ημερομηνία :Οκτώβριος 2024 Χώρος: πλατεία Αγίων Αναργύρων

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ- ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΤΕΓΗ ΑΝΟΙΧΤΗ 2024

Ανοιχτές παρουσιάσεις, προς όλους τους ενδιαφερόμενους, για τα τμήματα που θα λειτουργούν την νέα εκπαιδευτική περίοδο 2023-2024. Καθηγητές: Κιθάρας, Latin Χορών, Φιλαρμονικής, Πιάνου, Ακορντεόν, Μπουζουκιού, Κλαρινέτου, Ηλεκτρικής κιθάρας, Ηλεκτρικού μπάσου, Σαξόφωνου, Βιολιού, Βιολοντσέλου, Ποντιακής λύρας, Παραδοσιακού κλαρίνου, Τρομπέτας, Αρμονίου, Ντραμς, Μουσικής Προπαιδείας, Μουσικοκινητικής Αγωγής, Φλάουτου, Παιδικής Χορωδίας, Μονωδίας, Ανώτερων Θεωρητικών, Βυζαντινής Μουσικής, Κατασκευών, Ζωγραφικής, Κοσμήματος, Μπαλέτου, Σύγχρονου Χορού, Hip Hop, Παραδοσιακών Χορών, Φωτογραφίας.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ

Συναυλίες μαθητών των τμημάτων, θεματικές συναυλίες καθώς και συμμετοχές σε δράσεις της ΚΕΠΑ αλλά και άλλων φορέων.

ΕΑΡΙΝΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ

Μετά τις επιτυχημένες συναυλίες του κύκλου των Εαρινών συμφωνιών την άνοιξη του 2018, την άνοιξη του 2019 και την άνοιξη του 2022, που διοργάνωσε το Δημοτικό Ωδείο Βέροιας ήθελα να ζητήσω να συνεχιστεί ο θεσμός των Εαρινών Συμφωνιών.

Με τις Εαρινές συμφωνίες ,άνοιξε ένας κύκλος συναυλιών στο Δ.Ω.Β. με θεματική ενότητα κυρίως στην μουσική δωματίου, η οποία είναι πρωτόγνωρη στα μουσικά δρώμενα όχι μόνο των Δημοτικών Ωδείων, αλλά και γενικότερα στην μουσική εκπαίδευση της χώρας .

Να επισημάνω την διαφορετικότητα των συναυλιών, καθώς παρουσιάσαμε μουσικά σχήματα με μουσικές αναφορές από τον Bach μέχρι μουσικές της Jazz και της ελληνικής μουσικής.

Αυτή η διαφορετικότητα κέντρισε τον ενδιαφέρον του φιλόμουσου κοινού της πόλης ,αλλά λειτούργησε και ως εκπαιδευτική δράση για τους μαθητές του Ωδείου μας.

Πέρα από τα μουσικά σχήματα που θα φιλοξενήσουμε από άλλα ωδεία και από άλλες πόλεις, δίνεται η δυνατότητα και στους καθηγητές του Δ.Ω.Β να παρουσιάσουν μέρος της προσωπικής τους δουλειάς και μελέτης στους σπουδαστές του Ωδείου αλλά και στο φιλόμουσο κοινό της πόλης μας.

Α) ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ART VARIOUS - Θανάσης Γοβατζιδάκης - Μαριαλένα Παναγιωτοπούλου

Πρόσκληση σε χορό

Το προτεινόμενο πρόγραμμα μας περιλαμβάνει (όπως δηλώνει και ο τίτλος του) Waltzes, polkas των Johann Strauss, F.Lehar, P.l.Tchaikowky, J. Brahms Ουγγρικοί χοροί, Bolero F. Arbos Carlos Gardel, Astor Piazzola tango καθώς και αποσπάσματα από ελληνικές οπερέτες Σακελλαρίδη Χατζηαποστόλου.

Β) Αν- Γιάννης Βλάχος- Πόπη Φιρτινίδου

Περιγραφική μουσική: Ανατολή -Αναζήτηση-Αναπόδραστο-Αναγέννηση

Θα ακουστούν έργα Vivaldi-S. Saens, Gerswin, Piazzola, Williams

Γ.) "Cancion de Arrabal" - Μουσική από την περιφέρεια των μητροπόλεων του κόσμου!

Κωνσταντίνος Ράπτης - μπαγιάν/μπαντονεόν Μαρία Ανισέγκου - τσέλο Κώστας Μακρυγιαννάκης - κιθάρα

Οι τρεις μουσικοί, ως ξεχωριστές καλλιτεχνικές οντότητες έχουν εδώ και πολλά χρόνια πολυποίκιλη καλλιτεχνική δράση τόσο συναυλιακά όσο και δισκογραφικά. Έχοντας ως βάση τους τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, συνεργάζονται από το 2005 σε διάφορα φεστιβάλ, αφιερώματα, κοντσέρτα με ορχήστρα και συναυλίες με νέα μουσική.

Στο Cancion de Arrabal ερμηνεύουν μουσική δυο αιώνων, γεμάτη εικόνες και χρώματα. Έργα, εμπνευσμένα άλλες φορές από τις λαϊκές παραδόσεις των τόπων προέλευσής τους και άλλες φορές από τα αστικά ιδιώματα των μητροπόλεων, διασκευάζονται σε μορφή duo & amp; trio για τσέλο, κιθάρα και μπαγιάν ή μπαντονεόν και πλαισιώνονται από solo έργα και κιθάρα, τσέλο ή μπαγιάν που αναδεικνύουν τον ηχοχρωματικό πλούτο και στόφα του κάθε οργάνου.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

Συναυλίες μαθητών της Ορχήστρας, θεματικές συναυλίες καθώς και συμμετοχές σε δράσεις της ΚΕΠΑ αλλά και άλλων φορέων.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΧΟΛΗΣ ΧΟΡΟΥ

Παραστάσεις μαθητών της Σχολής χορού καθώς και συμμετοχές σε διαγωνισμούς και σε δράσεις της ΚΕΠΑ αλλά και άλλων φορέων.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ

Παραστάσεις μαθητών του τμήματος καθώς και συμμετοχές σε δράσεις της ΚΕΠΑ αλλά και άλλων φορέων.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

Εκθέσεις έργων των μαθητών των τμημάτων καθώς και συμμετοχές σε δράσεις της ΚΕΠΑ αλλά και άλλων φορέων.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΒΕΡΟΙΑΣ - Πανηγυρική Συναυλία

Στο πλαίσιο εορτασμού της απελευθέρωσης της πόλης συναυλία κλασικής ή παραδοσιακής μουσικής.

Ημερομηνία : 15 Οκτωβρίου 2024 Χώρος: Χώρος Τεχνών

1Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΒΕΡΟΙΑΣ Συνάντηση Κινηματογραφικής Τέχνης και Παιδείας

Εισαγωγή

Το πρώτο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Βέροιας, ένα εκλεκτικό και καινοτόμο φεστιβάλ που έχει στόχο να συνδυάσει τον μαγικό κόσμο του ντοκιμαντέρ με την εκπαιδευτική αξία του σινεμά. Μέσα από μια μοναδική εμπειρία συνάντησης κινηματογραφικής τέχνης και παιδείας, το φεστιβάλ στοχεύει να ανοίγει νέους ορίζοντες και να διευρύνει τις γνώσεις μας, προσφέροντας μια έμπνευση για όλους τους συμμετέχοντες.

Όραμα

Στη Βέροια, πιστεύουμε ότι το σινεμά είναι πολύ περισσότερο από μια απλή ψυχαγωγία. Είναι μια τέχνη που μπορεί να μας μάθει, να μας κινητοποιήσει και να μας αλλάξει την άποψη για τον κόσμο γύρω μας. Με βάση αυτήν την πεποίθηση, δημιουργούμε το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Βέροιας για να φέρουμε το κοινό μας πιο κοντά στην έννοια του κινηματογράφου ως μέσο για κοινωνική ευαισθητοποίηση και ανθρώπινη σύνδεση.

Στόχοι

1.Προώθηση του ντοκιμαντέρ: Επιθυμούμε να προβάλουμε το ντοκιμαντέρ ως μέσο που αντανακλά τις ανθρώπινες ιστορίες, διεγείρει τον πολιτισμό, και ανοίγει παράθυρα σε νέους πολιτισμούς και τρόπους ζωής.

2.Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και εφήβους: Θέλουμε να εμπνεύσουμε τις νεότερες γενιές μέσα από διαδραστικά προγράμματα, σεμινάρια και masterclasses, προσφέροντας τους την ευκαιρία να αναπτύξουν κινηματογραφικές δεξιότητες και να εκφράσουν τις δημιουργικές τους ιδέες.

3.Προώθηση της κινηματογραφικής παιδείας: Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε μια κοινότητα ανθρώπων που αγαπούν τον κινηματογράφο και να προσφέρουμε ευκαιρίες για την εξέλιξη τους μέσω συζητήσεων, σεμιναρίων και ανταλλαγής απόψεων με έμπειρους επαγγελματίες του χώρου. Χαρακτήρας του φεστιβάλ: Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Βέροιας έχει έναν φιλόξενο και ανοιχτό χαρακτήρα.

Είμαστε αφοσιωμένοι στην προώθηση της τέχνης του ντοκιμαντέρ, ενώ παράλληλα παρέχουμε μια εκπαιδευτική και διασκεδαστική εμπειρία για το κοινό μας, ανεξαρτήτως ηλικίας ή επαγγελματικού υπόβαθρου. Το φεστιβάλ μας στοχεύει να δημιουργήσει μια συντροφική ατμόσφαιρα όπου οι συμμετέχοντες μπορούν να ενωθούν, να εμπνευστούν και να ανταλλάξουν ιδέες, αποτελώντας μια πλατφόρμα για την ανάπτυξη του σινεμά και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Καταλήγοντας, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Βέροιας αποτελεί μια πρωτοποριακή εκδήλωση που στοχεύει να αφυπνίσει τις αισθήσεις και να διαμορφώσει την κινηματογραφική πολιτιστική μας πραγματικότητα. Με μια ποικιλία από ντοκιμαντέρ, masterclasses και εκπαιδευτικά προγράμματα, το φεστιβάλ μας ελπίζει να εμπνεύσει, να προκαλέσει συζητήσεις και να δημιουργήσει δεσμούς που θα διαρκέσουν πέρα από την ίδια τη διάρκεια του γεγονότος.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι μέσα από την κινηματογραφική τέχνη μπορούμε να ανακαλύψουμε και να αντιληφθούμε καλύτερα τον κόσμο και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.

Ημερομηνία : Οκτώβριος 2024

Χώρος: Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

17Ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΘΑΡΑΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

Η διεξαγωγή του 17ου ΔΦΚΒ θα πραγματοποιηθεί σε δύο περιόδους:

Για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο το Νεανικό ΔΦΚΒ. Στην νέα αυτή δράση του ΔΦΚΒ οι νέοι έφηβοι και φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν σεμινάρια, να διαγωνιστούν και να αποκτήσουν μεγάλα έπαθλα. Τον Οκτώβριο θα διεξαχθεί το ΔΦΚΒ με το σύνολο των δραστηριοτήτων του Φεστιβάλ που υπήρχαν και ειδικότερα:

1.    η διεξαγωγή του διαγωνισμού Κοντσέρτου για Κιθάρα και Ορχήστρα με τη
συμμετοχή συμφωνικής ορχήστρας

  1. η διεξαγωγή του διαγωνισμού Σόλο Κιθάρας
  2. η διεξαγωγή του διαγωνισμού Σύνθεσης

Καλλιτεχνική δ/νση : Δημήτρης Κουρζάκης Παραγωγή: ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας

Ημερομηνίες: Δεκέμβριος 2024

Χώροι: Χώρος Τεχνών & Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

ΜΟΜUS

Έκθεση Κιβωτός: Μια κατασκευή φροντίδας

Η έκθεση με έργα των συλλογών του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζεται στο πλαίσιο της 8ης Μπιενάλε στο Μουσείο Σύγχρονης τέχνης και προγραμματίζεται να λάβει χώρα στον Χώρο Τεχνών το Νοέμβριο του 2023 για 1 μήνα.

Η έκθεση θα αποτελέσει την πρώτη προσπάθεια συνεργασίας μας με τον Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus)

Ο Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης -MOMus προέκυψε από τη συνένωση τεσσάρων μουσείων/χώρων τέχνης της Θεσσαλονίκης -του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης- και ενός στην Αθήνα, του Μουσείου 'Αλεξ Μυλωνά. Πρόκειται για Οργανισμό - Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με έδρα τη Θεσσαλονίκη και υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του οποίου η νομική μορφή και οι σκοποί του, η διοίκηση, η οργάνωση και ζητήματα λειτουργίας των διευθύνσεων και των υπηρεσιών του περιγράφονται στον ιδρυτικό του Νόμο (4572/2018).

Corto Maltese

Εικαστική δράση: Γνωρίζω την πόλη μου

Με κεντρικό ήρωα κόμικ έναν ιστορικό ταξιδευτή, τον Corto Maltese του διεθνούς φήμης Hugo Pratt θα προσπαθήσουμε να δούμε με μία νέα οπτική την πόλη μας, την Βέροια της σύγχρονής της ζωής, της ιστορίας και των μνημείων της. Ο τρόπος αποτύπωσης θα λειτουργήσει ως πρωτότυπος εικαστικός χάρτης εν ήδη λαϊκής εικονογράφησης κόμικ. Στο καλλιτεχνικό αυτό ταξίδι με την ιστορική αλήθεια θα παίξουμε παράλληλα, με τον μύθο, το χθες, το σήμερα αλλά και την αλληλεπίδραση τους μέσω της τέχνης, δανειζόμενοι τον Corto Maltese ταξιδεύοντάς τον σε μία σειρά από περιπέτειες, τιμώντας έτσι τη μνήμη του Hugo Pratt.

Χρησιμοποιούμε τον Corto Maltese του Hugo Pratt διότι ο δημιουργός του σε κάθε περιπέτεια του ήρωά του έκανε ιστορική έρευνα για την περιοχή και την εποχή όπου τον τοποθετούσε. Κάτι που θα αποτελέσει βασικό στοιχείο και του δικού μας project. Στην δική μας ιστορία θα εμφανίζεται στην πόλη μας κατά τη διάρκεια των βαλκανικών πολέμων.

Μέσα από την περιήγησή του στην πόλη, θα ανακαλύψουμε σωζόμενα μνημεία αλλά και στοιχεία της πόλης που δεν υπάρχουν πια. Ο ήρωάς μας θα επισκεφτεί μέρος των παλιών εκκλησιών της πόλης, θα κυνηγηθεί και θα χρησιμοποιήσει τα παραπόρτια και έτσι βήμα βήμα θα περιηγηθεί στην οικιστική ανάπτυξη της πόλης, θα αναζητήσει τον χαμένο θησαυρό του Αλέξανδρου (ο σκοπός του ταξιδιού στη Βέροια, που παρουσιάζεται στην εξέλιξη της ιστορίας), θα μπει στις παλιές στοές της πόλης, θα συναντήσει σημαντικά πρόσωπα που διαδραμάτισαν ρόλο κατά την ιστορική περίοδο που θα ασχοληθούμε, θα συναντήσει καλλιτέχνες της εποχής (Καραβία Φλώρα -ζωγράφο των βαλκανικών πολέμων) κλπ

Για την υλοποίηση του καλλιτεχνικού εγχειρήματος θα συνεργαστούμε με καλλιτέχνες: ζωγράφους, φωτογράφους, animater, ηθοποιούς αλλά και συλλέκτες φωτογραφικών αρχείων και γραφίστες, όπως επίσης και με ιστορικούς, αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες.

Σύλληψη ιδέας: Χάρης Κουρουζίδης

Παραγωγή: Κ.Ε.Π.Α. Δ. Βέροιας - Δήμος Βέροιας - Αντιδημαρχία Τουρισμού

ΜΕΤΑΚΛΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Ρουμπαγιάτ Η Αγέλαστη Πολιτεία και οι Καλικάντζαροι!

Νοσταλγώντας  τα παιδικά τους  Χριστούγεννα,  οι  Ρουμπαγιάτ  θυμούνται  και

παρουσιάζουν στην γιορτινή τους περιοδεία το πολυαγαπημένο παραμύθι των Χάρη &

Πάνου Κατσιμίχα "Αγέλαστη Πολιτεία", μια μουσικοθεατρική παράσταση για μικρούς

και μεγάλους, γελαστούς και μουτρωμένους, λογικούς και παράλογους.

Παρέα με τους καλικάντζαρους και τον Ζαχαρία Σπανό στην αφήγηση, "μαγεύουνε τα

ζωντανά κι οι γάιδαροι λαλούνε", πριονίζουν το δέντρο που στηρίζει τον απάνω κόσμο

και συνεχίζουν το γλέντι σε μια πολιτεία που δε θα είναι ποτέ ξανά ίδια.

Μετά τις περσινές επιτυχημένες παραστάσεις, το αγαπημένο παραμύθι θα ταξιδέψει φέτος τις γιορτές σε όλη την Ελλάδα!

Λίγα λόγια για το παραμύθι

Οι καλικάντζαροι, χάρη στην δημιουργική κατεργαριά τους και το ελεύθερο πνεύμα τους, καταφέρνουν να δώσουν χαρά και χαμόγελα στους δυστυχισμένους ανθρώπους μιας πόλης που έχουν μάθει να ζουν μόνοι και να κοιτάζουν μόνο το συμφέρον τους. Μια παράσταση με έντονη αλληλεπίδραση με τους μικρούς και μεγάλους θεατές που συμμετέχουν στην εξέλιξη της ιστορίας και ανακαλύπτουν όλοι μαζί το ματζούνι της ευτυχίας!

Λίγα λόγια για τους Συντελεστές:

Οι Ρουμπαγιάτ είναι ένα μουσικό σχήμα από τη Θεσσαλονίκη. Δημιουργήθηκε το 2013 και από τότε έχει ενεργή παρουσία τόσο εντός, όσο και εκτός πόλης, μετρώντας πολλές ζωντανές εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα. Βασισμένοι στην πολυφωνία, οι Ρουμπαγιάτ επιχειρούν μια σύγχρονη ερμηνευτική προσέγγιση σε τραγούδια του έντεχνου και του παραδοσιακού χώρου από πληθώρα περιοχών.

Ο Ζαχαρίας Σπανός φέρνει εκτός από τη σκηνική του παρουσία, την εμπειρία θεατρικών και κινηματογραφικών παραγωγών και κυρίως την επαγγελματική του ενασχόληση με την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία παιδιών για περισσότερα από 20 χρόνια.

Χρόνος: Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2024 Χώρος: Χώρος Τεχνών

Παραγωγή:inmediasres με την υποστήριξη του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και της Κ.Ε.Π.Α. Δ. Βέροιας

Mamet Oleanna

Λίγα λόγια για την παράσταση

Ένα από τα πιο προκλητικά κείμενα της σύγχρονης δραματουργίας ενός από τους διασημότερους Αμερικανούς θεατρικούς συγγραφείς, η Oleanna του David Mamet, έρχεται από την Εταιρεία Θεάτρου Monks έρχεται στη Βέροια για μία παράσταση, προκαλώντας τους θεατές να σκεφτούν πάνω σε ένα καίριο και πάντα επίκαιρο ζήτημα: Πώς αλλοτριώνει η εξουσία αυτόν που την αποκτά;

Ένας καθηγητής Πανεπιστημίου στο απόγειο της ακαδημαϊκής του καριέρας και μια νεαρή φοιτήτρια που θέλει, πάση θυσία, να περάσει το μάθημά του, οδηγούνται σε μια σφοδρή σύγκρουση που πηγάζει από την ανάγκη κυριαρχίας του κάθε «εγώ» πάνω στο άλλο. Ποιος ορίζει το πλαίσιο της εκπαίδευσης; Ποιος κατέχει τη γνώση; Διαφορετικά φύλα, τάξεις και κόσμοι, σε έναν ανελέητο πόλεμο με όπλο τη γλώσσα, μια γλώσσα που παρερμηνεύει και παρερμηνεύεται, καθιστώντας την επικοινωνία μεταξύ τους αδύνατη και δυναμιτίζοντας την πολιτική ορθότητα του εκπαιδευτικού - και όχι μόνο -συστήματος.

Δύο ηθοποιοί αναμετρώνται ο ένας με τον άλλο και μαζί με το εκρηκτικό κείμενο του Mamet, σε μια παράσταση με καταιγιστικό ρυθμό που αμφισβητεί τη βεβαιότητα της εποχής μας: Είστε σίγουροι ότι υπάρχει μία αληθινή και αντικειμενική πραγματικότητα;

Ταυτότητα παράστασης:

Μετάφραση: Γιάννης Μαυρόπουλος Σκηνοθεσία: Μυρσίνη Καρματζόγλου Σκηνογραφία - Ενδυματολογία: Εύα Σουγιουλτζή Μουσική σύνθεση: Μυρσίνη Καρματζόγλου Φωτισμοί: Γιώργος Μιχαλάκος Σχεδιασμός αφίσας: Χάρης Θώμος Φωτογραφίες: Ανθούλα Αηδώνη Επικοινωνία: Λία Κεσοπούλου

ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ

Γιάννης Μαυρόπουλος, Βικτώρια Παπαδοπούλου - Σισκοπούλου

Χρόνος: Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024

Χώρος: Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου ΜΟΝΧ με την υποστήριξη του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και της Κ.Ε.Π.Α. Δ. Βέροιας

Προσοχή: Εκτελούνται Έργα Λίγα λόγια για την παράσταση

Πόσο χρόνο χρειάζεται να περιμένει κανείς για την ολοκλήρωση ενός έργου; Ποιο είναι το χρονικό όριο μετά το οποίο η κατασκευή του Μετρό της Θεσσαλονίκης απέκτησε μυθολογικό, ανεκδοτολογικό και συμβολικό χαρακτήρα, επηρεάζοντας συνειδητά ή ασυνείδητα το συλλογικό ψυχισμό της πόλης; Πώς αντιλαμβανόμαστε το δημόσιο χώρο και τη συνεχή του αναδιαμόρφωση; Με ποιον τρόπο η συνθήκη της αναμονής εγκαθιδρύεται σε μια πόλη και προς τα που πρέπει να μετακινηθεί εκείνος-η που επιλέγει να προχωρήσει;

Στην παράσταση «ΠΡΟΣΟΧΗ: ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΕΡΓΑ» σταθμοί της πραγματικής ιστορίας του μετρό, συνεντεύξεις εμπλεκόμενων μερών, ερωτηματολόγια και επιτόπια έρευνα μπλέκονται με φανταστικές ιστορίες και προσωπικές σκέψεις, προκειμένου να μετατρέψουν την αναμονή του μετρό σε έναν εναλλακτικό κοινωνικό στοχασμό.

Μια ομάδα νέων ηθοποιών της Θεσσαλονίκης, που δεν θυμάται πως ήταν η πόλη της χωρίς εργοτάξια, ερευνά επί σκηνής το δίπολο στασιμότητα - μετακίνηση και προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα: τι είδους μετακινήσεις ονειρεύονται οι νέοι άνθρωποι, όχι μόνο στους δρόμους, στην πόλη και στον αστικό ιστό, αλλά στο θεατρικό χώρο, την εργασία και τη ζωή τους. Αγωνιζόμενη να αντισταθεί σε μια νομοτέλεια παραίτησης, φτιάχνει τη δική της παράσταση: ένα έργο για το έργο. Ένα έργο που σαν κάθε άλλο έργο, ψάχνει και αυτό απεγνωσμένα την ολοκλήρωση του.

Ταυτότητα παράστασης

Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Νοεμή Βασιλειάδου

Πρωτότυπο κείμενο - Έρευνα: Ομάδα Τροχιές

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Γρηγόρης Λιόλιος

Κίνηση: Μαίρη Γιαννούλα

Βοηθός σκηνοθεσίας: Χάρις Σερδάρη

Σχεδιασμός φωτισμών: Αθηνά Μπανάβα

Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Τροχιές

Οργάνωση παραγωγής: Χάρις Σερδάρη, Σοφία Στυλιανού

Σύμβουλος δραματουργίας: Πάνος Δεληνικόπουλος

Σύμβουλος σκηνογραφίας /ενδυματολογίας: Μαρία Καραδελόγλου

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Ευαγγελίου, Σταυρούλα Ντολοπούλου, Λευτέρης Τσινάρης

Επί σκηνής: Βασίλης Μπόγδανος, Δημήτρης Γούλιος, Μαρία Καραγκιοζίδου, Χάρις Σερδάρη,

Σοφία Στυλιανού και ο μουσικός Γρηγόρης Λιόλιος

Χρόνος: Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024

Χώρος: Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

Παραγωγή: Εταιρία θεάτρου Τροχές με την υποστήριξη του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και της Κ.Ε.Π.Α. Δ. Βέροιας

David Ives Αφροδίτη με τη Γούνα Λίγα λόγια για την παράσταση

Μόνος σε ένα θέατρο στο Παρίσι, μετά από μια εξοντωτική ημέρα γεμάτη οντισιόν, ο σκηνοθέτης, Τόμας, διαμαρτύρεται στο τηλέφωνο για τις ατάλαντες ηθοποιούς που είδε. Καμία δεν αξίζει να αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο θεατρικό του.

Είναι έτοιμος να φύγει, όταν ξαφνικά, εισβάλλει η Βάντα. Αρχικά, φαίνεται να είναι ό,τι απεχθάνεται ο Τόμας, όμως τελικά την αφήνει να κάνει το δοκιμαστικό. Αρχικά, μένει έκπληκτος και στη συνέχεια, λίγο λίγο, μαγεύεται από τη μεταμόρφωσή της.

Η Βάντα, όχι απλά ταιριάζει απόλυτα στον ρόλο, αλλά δείχνει να έχει μελετήσει το έργο μέχρι τελείας και να γνωρίζει όλους τους διαλόγους. Όσο όμως προχωράει η οντισιόν, ο Τόμας γοητεύεται και μετά περνάει από την έλξη στην εμμονή...

«Η Αφροδίτη με τη Γούνα» γράφτηκε ως μυθιστόρημα το 1870 από τον Λέοπολντ Φον Ζάχερ-Μαζόχ, συνδέοντας για πάντα τον συγγραφέα με τα εγχειρίδια ψυχολογίας και τον ορισμό της ψυχοπαθολογίας της ηδονής μέσω του πόνου.

Το έργο αποτέλεσε την έμπνευση για το θεατρικό του David Ives και έγινε ταινία από τον Ρομάν Πολάνσκι με τον Ματιέ Αμαλρίκ και την Εμανουέλ Σενιέ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Ρέινα Σ. Εσκενάζυ

Επί σκηνής: Αργύρης Αγγέλου,Βαρβάρα Λάρμου

Χρόνος: Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024 Χώρος: Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

Παραγωγή: OLYMPIA CULTURE με την υποστήριξη του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και της Κ.Ε.Π.Α. Δ. Βέροιας

Χώρος: Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

Παραγωγή: Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ με την υποστήριξη του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και της Κ.Ε.Π.Α. Δ. Βέροιας

Θανάση Τριαρίδη Το πλυντήριο

Λίγα λόγια για την παράσταση

Σε ένα πολύ κοντινό μέλλον (ή και σε ένα ακόμη κοντινότερο παρόν) δυο γυναίκες συναντιούνται τρεις φορές σε ένα δημόσιο πλυντήριο ρούχων. Στις συναντήσεις τους μιλούνε για τα παιδιά τους, για τα εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ του Διαδικτύου, για την τρομερή δύναμη της Εξέλιξης. Ωστόσο σύντομα οι θεατές μαθαίνουν και για μια Αρένα, για δημόσιους αποκεφαλισμούς κοριτσιών σε ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη, για ένα αγόρι που γυαλίζει το τσεκούρι του, για το άρωμα του πεύκου που ευωδιάζει στα φρεσκοπλυμένα ρούχα.

Τι σημαίνει εντέλει η Εξέλιξη; Και πώς μπορεί να είναι καλοσύνη ένα τσεκούρι που κατεβαίνει; Από ποια αίματα καθαρίζουν τα ρούχα στο πλυντήριο; Ένα δυστοπικό θρίλερ για την κυρίαρχη Ευγονική - και τα εγκλήματα των καλών ανθρώπων που περιμένουν υπομονετικά να τελειώσει το πλυντήριό τους.

Σημείωμα του συγγραφέα

Το ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ξεκίνησε από ένα θεμελιακό αίτημα που με απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια: Το πώς ο καλός διαφωτισμένος άνθρωπος της Δύσης γίνεται υποδοχέας και εντέλει φορέας του χειρότερου κακού: του ευγονικού φόνου. Κάποτε, μια νύχτα, και ύστερα από πολλές αποτυχημένες απόπειρες, αναδύθηκε σχεδόν συμπτωματικά μέσα στο νου μου μια συνθήκη: Δυο καλές γυναίκες, δύο μητέρες, σε ένα δημόσιο πλυντήριο - δυο γυναίκες που περιμένουν να ξεπλύνουν τα ρούχα τους από τα αίματα. Γύρω θα απλώνει μια μυρωδιά πεύκου.

Αμέσως σχηματίστηκαν τα πάντα, το έργο ολόκληρο: Οι Δημόσιοι Αποκεφαλισμοί των κοριτσιών, το τσεκούρι του Μο, η Αρένα, ο Νόμος, η Εξέλιξη, ο θόρυβος που κάνει η Γη όταν γυρίζει, οι άνθρωποι που συνηθίζουν τα πάντα.

Αυτοί οι «καλοί άνθρωποι» που γίνονται και θα γίνονται οι φορείς του κακού είμαστε εμείς. Το ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ας είναι ένα σήμα κινδύνου για όσα εγκλήματα ετοιμαζόμαστε να κάνουμε.

Με τον Γιάννη Παρασκευόπουλο και την Μαγδαληνή Μπεκρή έχουμε βαθιά και παλιά φιλία και συνεργασία εδώ και τρισήμιση δεκαετίες - υπό μία έννοια υπήρξαν δάσκαλοί μου στο θέατρο στην ασυνάρτητη Θεσσαλονίκη του 1990. Και η υπέροχη παράσταση του ZYKLON που έφτιαξε ο Γιάννης το 2015 υπήρξε σημαδιακή για την (έτσι κι αλλιώς μεταιχμιακή) προσπάθειά μου στην γραφή. Την Ελένη Δημοπούλου την θαύμαζα απεριόριστα από μακριά: για όσα δημιούργησε και για αυτά που κάνει. Και νά που τώρα η ζωή μού ξαναδίνει το δώρο μιας συνεργασίας με ετούτους τους τρεις υπέροχους ανθρώπους στην γενέθλια πόλη μου.

Αυτός είναι για μένα ο στόχος της τέχνης: Να ανταμώσουμε μαζί μέσα στην σκόνη του χρόνου, να καταθέσουμε το κοινό μας χνάρι.

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο: Θανάσης Τριαρίδης

Σκηνοθεσία: Γιάννης Παρασκευόπουλος

Σκηνικά - Κοστούμια: Ευαγγελία Κιρκινέ

Πρωτότυπη μουσική - σύνθεση: Μάνος Μυλωνάκης

Σχεδιασμός φωτισμού: Αθηνά Μπανάβα

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Νεφέλη Παρασκευοπούλου

Κατασκευή σκηνικού: Θάνος Καρώνης

Φωτογράφιση πρόβας και παράστασης: Λευτέρης Τσινάρης

Σχεδιασμός εντύπων: Μάριος Καλαϊτζής

Επικοινωνία: Απόστολος Λιάπης

Οργάνωση παραγωγής: Απόστολος Λιάπης

Επί σκηνής: Ελένη Δημοπούλου, Μαγδαληνή Μπεκρή Φωνή off Ραφαήλ Παρασκευόπουλος

Χρόνος: 2024

Χώρος: Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Παραγωγή: Πολυχώρος τέχνης Alte Fablon

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΒΕΡΟΙΑ

Μέρες γιορτής γεμάτες χριστουγεννιάτικες εκπλήξεις και πολλές ψυχαγωγικές δράσεις για όλους! Ομαδικά παιχνίδια δεξιοτήτων, δραστηριότητες που αφορούν τη σωματική, ψυχική και νοητική ανάπτυξη του παιδιού, την κίνηση, τις αισθήσεις, τη μουσική, τα εικαστικά. Τα παιδιά θα ψυχαγωγηθούν με face painting, party με bubble show (σαπουνόφουσκες), light show, fire show, ζογκλερικά, ξωτικά και χριστουγεννιάτικες κατασκευές, θα ζωγραφίσουν, θα γράφουν γράμμα στον Άγιο Βασίλη και θα φωτογραφηθούν με το face hole in. Ηθοποιοί και αφηγητές παιδικών παραμυθιών θα διαβάσουν παραμύθια μεταφέροντας στα παιδιά διδάγματα μέσα από παιδικές ιστορίες που εμπνέουν τα παιδιά. Μπάντες, χορευτές θα πλημυρίσουν το χώρο μουσικές, προσκαλώντας μας να μπούμε στο πνεύμα των Χριστουγέννων!

Το πρόγραμμα Χριστούγεννα στην Βέροια θα κινηθεί σε πέντε άξονες:

  • Χριστούγεννα στη Στέγη και στο Χώρο Τεχνών
  • Χριστούγεννα στις Βιβλιοθήκες
  • Χριστούγεννα στους δρόμους της πόλης
  • Έλα, να ανάψουμε την πόλη! -Φωταγώγηση Δέντρου
  • Χριστούγεννα στην πλατεία!
  • Έλα, να αλλάξουμε παρέα! - Υποδοχή του νέου έτους 31.12.2024

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69