tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Η παράδοση των προσφύγων στο Πλατύ & στα Τρίκαλα Ημαθίας στην ΕΡΤ3 - Καππαδόκες και Βορειοθρακιώτες

Το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 14.00-16.00, το «Αλάτι της Γης», η ΕΡΤ3 και ο Λάμπρος Λιάβας θα πραγματοποιήσουν ένα οδοιπορικό στην Ημαθία, για μια γνωριμία με τη μουσική και χορευτική παράδοση των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή, Καππαδόκες στο Πλατύ και Βορειοθρακιώτες στα Τρίκαλα Ημαθίας.

Οικοδεσπότες της εκπομπής στο Πλατύ είναι ο Σύλλογος Καππαδοκών «Ο Βαρασός». Ο πρόεδρος Χρήστος Γεωργιάδης και ο ερευνητής-δάσκαλος χορού Βασίλης Ασβεστάς αναφέρονται στο χρονικό της εγκατάστασης στην Ημαθία των προσφύγων από τα Φάρασα, στα τραγούδια και τους χορούς τους. Οι γυναίκες τραγουδούν τα γαμήλια τραγούδια, παρουσιάζουν την τοπική γαστρονομία και τα μέλη του Συλλόγου παρουσιάζουν τους τελετουργικούς χορούς του Αϊ-Βασίλη και του Πάσχα, καθώς και τους πολύ ιδιαίτερους χορούς με τα μαντήλια, τα σπαθιά και τα κουτάλια.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην τηλεοπτική καταγραφή που πραγματοποίησε στο ίδιο χωριό το 1976 η Δόμνα Σαμίου και προβάλλονται πλάνα από το «Μουσικό Οδοιπορικό» της (σκηνοθεσία: Φώτος Λαμπρινός) από το πολύτιμο Αρχείο της ΕΡΤ.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Κυριάκος Γκουβέντας (κεμανί-βιολί), Βασίλης Κασούρας (ούτι-σάζι-τραγούδι) και Γρηγόρης Θεοδωρίδης: μπεντίρ. Τραγουδούν ο Αρχιμανδρίτης Χερουβείμ Τσίνογλου, η Μιράντα Μουρβεντίδου και η Μαρία Φουρτουνίδου.

Στο δεύτερο μέρος, η εκπομπή μεταφέρεται στα Τρίκαλα Ημαθίας, όπου την υποδέχεται ο παλαίμαχος οργανοπαίκτης Δήμος Ναστούδης με το ακορντεόν και το τραγούδι του. Οικοδεσπότες είναι τα μέλη του Πολιτιστικού & Λαογραφικού Συλλόγου «Ανατολική Ρωμυλία. Η πρόεδρος Βασιλική Γιαντσίδου μιλάει για τα έθιμα, τους χορούς και τις δράσεις του συλλόγου, η Μαρία Διούδη αναφέρεται στο χρονικό της εγκατάστασης των προσφύγων από το Μοναστήρι της Ανατολικής Ρωμυλίας στα Τρίκαλα, ενώ η Παρασκευή Νταγουλούδη παρουσιάζει την τοπική γαστρονομία. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις «σάρτες», τα κάλαντα των Χριστουγέννων που τραγουδούν οι άντρες του χωριού συνδέοντας τη Γέννηση του Χριστού με τα Θεία Πάθη!

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Κίμων Τερζίδης (ακορντεόν-τραγούδι), Γιάννης Μπούρας (γκάιντα), Γιώργος Νταβλιάκος (καβάλι) και Αντώνης Παπαδόπουλος (νταούλι).

Τραγουδούν οι: Δήμος Βελικούδης, Μόδεστος Γιάντσης, Γιάννης Νταγουλούδης, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Χάρης Σαρακαπίνας, Μόκας Τερζίδης και Νίκος Χωριάτης.

Έρευνα-Κείμενα-Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας

Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαΐτης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Αλέξανδρος Βουτσινάς

Εκτέλεση παραγωγής: FOSS

Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024
στην ΕΡΤ3, ώρα 14:00 - 16:00 (ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ)
Η παράδοση των προσφύγων στο Πλατύ & στα Τρίκαλα Ημαθίας.
Καππαδόκες και Βορειοθρακιώτες

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69