tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Την παράσταση ‘Ο Πόλεμος της Τροίας δεν θα γίνει’ παρουσίασε η Θεατρική Ομάδα almaΤέχνης

Το έργο “Ο Πόλεμος της Τροίας δεν θα γίνει” του Ζαν Ζιρωντού, σε σκηνοθεσία Ελευθέριου Κορυφίδη, παρουσίασε η Θεατρική Ομάδα almaΤέχνης.

Το θεατρικό έργο, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, υπό την αιγίδα του Συλλόγου Μικρασιατών Ημαθίας, είχε sold out στα εισιτήρια και την αίθουσα της Αντωνιάδειου Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών κατάμεστη από θεατρόφιλους.

Χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος των Μικρασιατών, Αναστασία Παυλίδου.

"Το έργο "Ο πόλεμος της Τροίας δε θα γίνει" είναι βαθιά αντιπολεμικό. Ο Ζαν Ζιρωντού μεταφέρει τη δράση στη Τροία. Η άρτι αφιχθείσα Ελένη με τον εραστή της, τον Πάρη, αναστατώνει την πόλη χωρίζοντας τους Τρωαδίτες σε δύο φατρίες, τη φιλοπόλεμη με αρχηγό τον Πρίαμο και τη φιλειρηνική με μπροστάρη τον Έκτορα. Ποια θα επικρατήσει; Σε λίγο καταφθάνει η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Οδυσσέα, για να διαπραγματευτεί την επιστροφή Tης Ελένης και τη διεξαγωγή ή όχι του πολέμου. Τελικά θα επαληθευτεί ο τίτλος του έργου ή όχι;

Ο Ζιρωντού αναμοχλεύει γύρω από τον αντιπολεμικό πυρήνα του έργου θέματα που αφορούν στην ανθρώπινη φύση, όπως οι διαπροσωπικές σχέσεις ο έρωτας, η φιλία, η ματαιοδοξία, η απληστία, η υποκρισία, η αυθαιρεσία Tnς εξουσίας, η σεξουαλική απελευθέρωση. Στη σκηνή παρελαύνει ένα γαϊτανάκι ηρώων που γίνονται φορείς συμβόλων: ρομαντικοί πολεμιστές, υλιστές άρχοντες, ματαιόδοξοι πρίγκιπες ονειροπαρμένες Βασίλισσες, παλατιανές νοικοκυρές, ψευτοδιανοούμενοι, καιροσκόποι και μία μάντισσα που προφητεύει την καταστροφή, αλλά... Kανείs δεν την πιστεύει.

Ο Ζιρωντού έχοντας ζήσει τη φρίκη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου στο πεδίο Tns μάχης γράφει το έργο κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου θέλοντας (σαν άλλη Κασσάνδρα) να προειδοποιήσει tous συνανθρώπου του να μην επιτρέψουν να επαναληφθεί μια τόσο καταστροφική κατάσταση. Όμως, ο πόλεμος της "Tρoίας" δυστυχώς θα επαναληφθεί σε μια ακόμα πιο φρικαλέα εκδοχή κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Πρόκειται για μια ιλαροτραγωδία όπου το κωμικό στοιχείο συνυφαίνεται με το δραματικό. Η χρήση Tns κωμικής ατάκας μοιάζει να είναι ζήτημα ψυχικής επιΒίωσης για το συγγραφέα, σα να θέλει με αυτήν να ξορκίσει τη συμφορά, τον ανθρώπινο πόνο, να αποδομήσει το δραματικό στοιχείο τονίζοντας, όμως, με αυτόν τον τρόπο ακόμα περισσότερο την τραγική κατάσταση του ανθρώπινου γένους το οποίο, όπως λέει και η ηρωίδα του - η Ελένη - παρά "τα φτερά του" δεν έχει κατορθώσει παρά να μείνει "σερνάμενο, βρώμικο και δυστυχισμένο".

Ένα δυνατό και σπουδαίο κείμενο που παραμένει δυστυχώς επίκαιρο στις μέρες μας, όπου ο σύγχρονος κόσμος βιώνει, όπως εδώ και αιώνες, τη γνωστή αντίφαση: από τη μια η εξέλιξη και ταυτόχρονα η κτηνωδία και ο αλληλοσπαραγμός. Γιατί δυστυχώς υπήρξαν και συνεχίζουν να υπάρχουν πολλές "Τροίες" και, όταν δεν υπάρχουν, ο άνθρωπος που αυτοκολακεύεται με το να αυτοπροσδιορίζεται "έλλογο ον" έχει τη Βαθιά διαστροφή και τον παραλογισμό να εφευρίσκει κι άλλες», αναφέρει ο Ελευθέριος Κορυφίδης.

Έπαιξαν με τη σειρά που εμφανίστηκαν οι ηθοποιοί:

Κασσάνδρα: Γιώτα Μπανιώτη

Ανδρομάχη: Χαρά Κοντού

Έκτορας: Ελευθέριος Κορυφίδης

Πάρης: Γιώργος Τσαχουρίδης

Πρίαμος: Δημήτρης Τελλίδης

Εκάβη: Γιούλη Παρασκευοπούλου

Αρσινόη: Γιώτα Σπυρίδου

Πολυξένη: Ντορίτα Κόγια

Ελένη: Κατερίνα Σαμαρτσίδου

Τρωίλος: Γιάννης Κόγιας

Οίακας: Αντώνης Καϊσίδης

Οδυσσέας: Γαβριήλ Μιχαηλίδης

Συντελεστές:

Ζωντανή μουσική (πιάνο): Βέρα Μαγαλιού

Σκηνικά – Κουστούμια: Η ομάδα

Φωτισμοί: Παναγιώτης Πελαλίδης

Ήχος: Γιώργος Ανδρεόπουλος

Μουσική επιμέλεια: Ελευθέριος Κορυφίδης

Φωτογραφίες – Αφίσα – Τρέιλερ: Γιάννης Γαλιάτσος

Τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν στο Σύλλογο Μικρασιατών Νομού Ημαθίας και μέρος τους θα διατεθεί σε φιλανθρωπικό ίδρυμα.

Η θεατρική ομάδα θα δώσει ακόμη μία παράσταση την Δευτέρα στις 20:30μμ, όπου τα έσοδα θα διατεθούν στη Φιλόπτωχο Κυριών Βεροίας για το φιλανθρωπικό της έργο.

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69