Παρουσιάστηκε η ιστορική μονογραφία της Ευγενίας Καβαλλάρη «Οι ιστορικές εκλογές του 1958 και η Ημαθία»

Παρουσιάστηκε στην Βέροια την Τετάρτη το βιβλίο της Ευγενίας Καβαλλάρη «Οι ιστορικές εκλογές του 1958 και η Ημαθία». Πρόκειται για μια ιστορική μονογραφία, όπως τόνισε η υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Βούλα Κοτσάλου, η οποία είχε την ευθύνη του συντονισμού της παρουσίασης.

Στο βιβλίο της η συγγραφέας, όπως αναφέρει και ο τίτλος, ασχολείται με τις εκλογές του 1958 στη συγκεκριμένη περιοχή της Ημαθίας, προσφέροντας στους αναγνώστες πλούσιο υλικό από δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων της εποχής, έγγραφα κρατικών φορέων, πολιτικών κομμάτων και συνδικαλιστικών οργανώσεων καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

kavalari paroysiasi

Στο κλίμα της εποχής, έβαλε το κοινό που παραβρέθηκε στην εκδήλωση αρχικά η Βούλα Κοτσάλου τονίζοντας ότι η συγγραφέας χρησιμοποιεί το παράδειγμα της Ημαθίας για εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων, και στην συνέχεια ο κεντρικός ομιλητής Ηλίας Νικολακόπουλος. Ο κ. Νικολακόπουλος γύρισε ακόμη πιο πίσω στο χρόνο και έκανε αναφορά στο τι προηγήθηκε την δεκαετία του '50 για να φτάσουμε στις εκλογές του 1958 που όπως είπε και η συγγραφέας προκάλεσαν πολιτικό «σεισμό» με τον θρίαμβο της αριστεράς (ΕΔΑ) και τον καταποντισμό του κέντρου. Ο κ. Νικολακόπουλος χαρακτήρισε το υλικό του βιβλίου τεκμηριωμένο και την δουλειά που έγινε για να φτάσει στα χέρια των αναγνωστών άριστη.

Από την πλευρά της η συγγραφέας εξήγησε γιατί επέλεξε να ασχοληθεί με την συγκεκριμένη περίοδο (επειδή το αποτέλεσμα των εκλογών προκάλεσε σεισμό και ενεργοποίησε διάφορα κέντρα) και τόνισε ότι σήμερα οι συνθήκες είναι ώριμες για να ερευνηθεί εκείνη η ανεξερεύνητη περίοδος. Η κ. Καβαλλάρη σχολίασε το αποτέλεσμα των εκλογών και τέλος είπε ότι αξιοποίησε τον τοπικό τύπο της εποχής.

kavalari paroysiasi1

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Αλέκος Μόσχος.

Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια εποχής.

Η εκδήλωση ήταν συνδιοργάνωση των:
-ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας
-ΕΛΜΕ Ημαθίας
-Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Β'θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Βέροιας

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Ευγενία Καβαλάρη είναι φιλόλογος και κατοικεί στη Βέροια. Είναι πτυχιούχος Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ (τμήμα Φιλολογίας) με ειδίκευση στη Μεσαιωνική και Νεοελληνική Φιλολογία. Είναι επί σειρά ετών πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων του νομού Ημαθίας καθώς και μέλος του Δ.Σ του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας και διετέλεσε μέλος του Δ.Σ του Εθνικού Μουσείου Εκπαίδευσης Δήμου Βέροιας. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος ημερίδες και συνέδρια της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, ενώ ήταν εισηγήτρια σε ιστορικά συνέδρια και σε παρουσιάσεις βιβλίων αλλά και συγγραφέων. Αρθρογραφεί τακτικά σε τοπικά και πανελλαδικά ΜΜΕ και ιστοσελίδες. Αυτό είναι το πρώτο της βιβλίο.