Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο της Φιλομήλα Λαπατά «Η επιστροφή - Οι κόρες της Ελλάδας» στη Βέροια

Το Βιβλιοπωλείο Ηλιοτρόπιο, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ημαθίας και οι Εκδόσεις Ψυχογιός παρουσίασαν το νέο βιβλίο της Φιλομήλα Λαπατά «Η επιστροφή - Οι κόρες της Ελλάδας» στο παραδοσιακό Café ΣΕΡΕΜΕΤΑ στη Βέροια, την Πέμπτη 21 Απριλίου.

Για το βιβλίο μίλησε ο συγγραφέας Γιώργος Λιόλιος, ο οποίος ανέφερε ότι τον συνάρπασε το βιβλίο κι αποτελεί ένα διαμάντι της εκδοτικής παραγωγής. Πρόκειται για το 7ο βιβλίο της συγγραφέως και το 1ο της σειράς, το οποίο πραγματεύεται την ιστορία των τελευταίων 200 χρόνων της Ελλάδας, με στοιχεία μυθοπλασίας. Μέσω της αφηγηματικής δεινότητας της συγγραφέας ο αναγνώστης μαθαίνει για την καθημερινή διαβίωση των κατοίκων της Αθήνας τον 18ο αιώνα, για την ιδιορρυθμία της ζωής και το οικιστικό περιβάλλον. Οι δύο εμβληματικοί χαρακτήρες του βιβλίου, η Κοραλία και η Λένγκω, με τις ιστορίες τους και τις ατμοσφαιρικές καταστάσεις όπου ζουν κατατάσσουν το βιβλίο σε ένα βαθύ ψυχογράφημα με ιστορικό υπόβαθρο. Οι γυναίκες κυριαρχούν σε αυτό το  βιβλίο, με την αστείρευτη δύναμή τους.

Έπειτα τον λόγο πήρε η συγγραφέας, Φιλομήλα Λαπατά, η οποία παρομοίασε τα βιβλία της με παιδιά κι αναφέρθηκε ποια είναι η αφορμή για την συγγραφή τους. Σε αυτό το βιβλίο αφορμή στάθηκε ένας θυμός, ένας θυμός για το πώς έφτασε η Ελλάδα σ’ αυτήν την κατάσταση. Ένα ερωτηματικό το οποίο την απασχόλησε κι έχτισε γύρω από αυτό, ο λεγόμενος άξονας. Μέσα από αληθινές ιστορίες, εμπειρίες και διετή ιστορική έρευνα το βιβλίο δείχνει πως ήταν η Αθήνα πριν 200 χρόνια, το 1835 και τις συνταρακτικές αλλαγές μέχρι το σήμερα.

Δημοσιεύτηκε από Facebook στις Παρασκευή, 22 Απριλίου 2016

Παράλληλα η συγγραφέας παρουσίασε πίνακες τις εποχής, στους οποίους βασίστηκε για την συγγραφή του βιβλίου. Το λιμάνι του Πειραιά, την Αθήνα, του Φιλοπάππου, τους ελαιώνες κτλ.

Σε αυτό το βιβλίο ο αναγνώστης μπορεί να δει τα δύο πρόσωπα της Ελλάδας. Το σκοτεινό, το βασανισμένο, αλλά και το χαρούμενο και υπερήφανο.

Το βιβλίο αποτελείται από 3 επίπεδα, το ιστορικό, την ιστορία των ηρώων και το ψυχολογικό, το οποίο αποτελεί και τον άξονα του κάθε βιβλίου.

Τέλος μίλησε για την ίδια, αφήνοντας ένα μήνυμα ζωής από τις εμπειρίες της.

Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό και υπέγραψε αντίτυπα βιβλίων της.