Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας: Θα συνεχίσει την αναζήτηση χορηγών και υποστηρικτών

Η καμπάνια της Δημόσιας Βιβλιοθήκης "Μαζί θα ανάψουμε τα φώτα" ολοκληρώθηκε με επιτυχία αφού όχι μόνο έπιασε τον στόχο των 100.000 ευρώ αλλά κατάφερε να τον ξεπεράσει (συγκέντρωσε 110.000 ευρώ). Το Σάββατο στην τελετή των εγκαινίων του ανακαινισμένου δευτέρου ορόφου, ανακοινώθηκε από ότι θα ακολουθήσει μία μόνιμη πρωτοβουλία για την προσέλκυση χορηγών/υποστηρικτών της σε συνεργασία με την εταιρεία επικοινωνίας OPUS.

Τονίστηκε ότι η Βιβλιοθήκη, δυσκολεύεται αρκετά, εδώ και χρόνια να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις καθώς η χρηματοδότηση από τη μεριά του Υπουργείου Παιδείας δεν ξεπερνά πλέον ούτε τα 10.000€ κάθε χρόνο, είχε καταφέρει μέχρι σήμερα με εξοικονόμηση χρημάτων και από τη συμμετοχή της, παλαιότερα, σε ευρωπαϊκά προγράμματα να καλύπτει τις ανάγκες της και τώρα είναι βέβαιο ότι χρειάζεται να βρεθούν και άλλοι πόροι.

Υπογραμμίστηκε ότι τα έσοδα πέρα από την κρατική χρηματοδότηση θα τη βοηθήσουν αποφασιστικά ώστε να επιβιώσει και να συνεχίσει να προσφέρει και να εξελίσσει τις υπηρεσίες της. Το αναλυτικό πλάνο αυτής της πρωτοβουλίας για τα επόμενα πέντε χρόνια θα ανακοινωθεί σύντομα αλλά γνωστοποιήθηκε ότι τα ποσά των δωρεών θα χρησιμοποιούνται κατά προτεραιότητα . για τον εμπλουτισμό των συλλογών, , για τη συνδρομή σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων,. για την υποστήριξη συγκεκριμένων δράσεων όπως η καλοκαιρινή εκστρατεία φιλαναγνωσίας, για τη λειτουργία του στούντιο ηχογράφησης και των εργαστηρίων τεχνολογίας, για τη λειτουργία της Κινητής Βιβλιοθήκης και τις επισκέψεις σε απομακρυσμένα χωρία του νομού της Ημαθίας, για την ανάπτυξη ενός ποιοτικού προγράμματος εκδηλώσεων στην αίθουσα που σήμερα εγκαινιάζουμε και σεμιναρίων μαγειρικής στο φουαγιέ αυτού του ορόφου και τέλος φυσικά για την κάλυψη των λειτουργικών της εξόδων.

Επίσης μέσα στις σκέψεις των διοικούντων την Δημόσια Βιβλιοθήκη είναι να καθιερώσουν ετήσια εθελοντική συνδρομή μέλους αξίας ενός (1) ευρώ, κατηγορίες χορηγών, δημιουργία πωλητήριου.

Τέλος, έγινε γνωστό ότι η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε μία χορηγία ύψους 5.000 € στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας για να υποστηρίξει την καλοκαιρινή εκστρατεία φιλαναγνωσίας και τα εργαστήρια τεχνολογίας ενώ ο συλλέκτης και ιστορικό τέχνης κ.Νίκος Γρηγοράκης χάρισε βιβλία με πρωτότυπα χαρακτικά γνωστών καλλιτεχνών όπως των : ΜΑΣΤΙΧΙΑΔΗ - ΠΑΣΧΑΛΗ - ΓΡΑΒΒΑΛΟΥ - ΚΑΤΣΟΥΛΙΔΗ - ΚΑΡΑΒΟΥΖΗ - ΠΑΝΤΕΛΙΑ & ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (ΓΚΟΡΙΤΣΑ) συνολικής αξίας 11.000€. Στον ημιόροφο της βιβλιοθήκης εκτίθεται η συλλογή της Βεροιώτισσας Ελένης Χατζηνικολάκη η οποία αποτελείται από 230 κούκλες με τοπικές παραδοσιακές ενδυμασίες από διάφορες χώρες του κόσμου, ευγενική δωρεά της συλλέκτριας διαμέσου της κας Χριστίνας Γεωργιάδου-Τσιγκιέ στην Βιβλιοθήκη.