Παρουσιάστηκαν τα βιβλία «Ξένοι στο Αιγαίο» και «Η μοναξιά των συνόρων» στη Βέροια (φωτογραφίες, βίντεο)

Το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας και ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας σε συνεργασία με το Βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας και το «Εκκοκκιστήριο Ιδεών» παρουσίασαν το απόγευμα της Τετάρτης 25 Μαΐου, τα βιβλία «Ξένοι στο Αιγαίο» της Σύρμω Μιχαήλ και «Η μοναξιά των συνόρων» της Γλυκερίας Γκρέκου.


Δημοσιεύτηκε από Facebook στις Τετάρτη, 26 Μαΐου 2016

Χαιρετισμό απηύθυνε η Κατερίνα Γρηγοριάδου, Υπεύθυνη Προγραμματισμού ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας και ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, Δημήτρης Κατσαβός.

Η συγγραφέας Σύρμω Μιχαήλ παρουσίασε το βιβλίο της συναδέλφου, Γλυκερίας Γκρέκου, «Η μοναξιά των συνόρων». Εντός πραγματικότητας η ιστορία του βιβλίου. Δύο ηρωίδες που πάσχουν από μοναξιά. Μία μοναξιά που μπορεί να ξεπεραστεί, εάν εξαλειφθούν κάποια εμπόδια. Ο φόβος, ο φόβος για τον ξένο, τον αλλοδαπό, τον άγνωστο. Ένας δικαιολογημένος φόβος. Αλλά δεν είναι αυτός ο εχθρός. Η φτώχια και η αμορφωσιά είναι ο εχθρός. Μια αναφορά στη μνήμη, στη μνήμη που χάνεται. Διαβάζοντάς το ο αναγνώστης παρακολουθεί την ανάπτυξη του συλλογισμού της συγγραφέως, που ρέει αβίαστα, με φυσικό λόγο.

Ακολούθως η συγγραφέας Γλυκερία Γκρέκου, αναφέρθηκε στο βιβλίο της Σύρμως Μιχαήλ, «Ξένοι στο Αιγαίο». Το βιβλίο στέλνει άμεσα το μήνυμά του. Το ξένο και τον τόπο. Μυεί μικρούς και μεγάλους στον κόσμο της φύσης, της περιπέτειας και της θαλάσσιας οικολογίας. Αναφέρεται στις περιπέτειες του ήρωα, στις συνέπειες του πολέμου και του ονείρου για τη ζωή.

Και τα δύο βιβλία αν και γράφτηκαν πριν μερικά χρόνια, παραμένουν επίκαιρα με το διαχρονικό θέμα της προσφυγιάς.

Μετά την βιβλιοπαρουσίαση ακολούθησε ένα συγκινητικό μουσικοκινητικό δρώμενο, που ετοίμασαν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας με τον γυμναστή τους, κ. Παναγιώτη Αρσενίου, σε συνεργασία με εμψυχωτές θεάτρου των ομάδων του Τμήματος Θεατρικής Υποδομής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βεροίας με τίτλο «Πρόσφυγας Πόνος» υπό τους ήχους του Ύμνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μουσική του Πολωνού συνθέτη Zbigniew Preisner πάνω σε κείμενα από την «Προς Κορινθίους επιστολή Α΄» του Αποστόλου Παύλου.