Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Το παρελθόν κρατά πολύ»

Το νέο βιβλίο του συγγραφέα και δημοσιογράφου Αλέκου Χατζηκώστα με τίτλο «Το παρελθόν κρατά πολύ» παρουσίασαν οι εκδόσεις «ΕΝΤΥΠΟΙΣ», την Κυριακή 9 Οκτωβρίου στον Πολυχώρο της «Ελιάς» στη Βέροια.

Για το βιβλίο μίλησαν οι:

- O Γιάννης Κρανιάς, Εκπρόσωπος των εκδόσεων «ΕΝΤΥΠΟΙΣ». Ο κος Κρανιάς είπε πως πρόκειται για το πρώτο μυθιστόρημα του κου Χατζηκώστα. Μια ιστορία που μοιάζει με την πραγματικότητα.

- O Λάζαρος Κουμπουλίδης, Δικηγόρος. Ο κος Κουμπουλίδης ανέφερε ότι πρόκειται για ένα αστυνομικό - ιστορικό μυθιστόρημα, με αναφορές σε ανθρώπους της καθημερινότητας, το οποίο σε χαλαρώνει με τη ροή του, με αισθηματικό στοιχείο, ενώ υποκρύπτεται η σαφής πολιτική τοποθέτηση του συγγραφέα. Η ιστορία εξελίσσεται αντίστροφα, από το παρόν στο παρελθόν. Με αναφορές σε ιστορικά γεγονότα που φτάνουν μέχρι το σήμερα. Ο λόγος είναι απλός κι ο αναγνώστης θέλει να το διαβάσει αμέσως, με μια ανάσα.

- O Παντελής Τσαλουχίδης, Φιλόλογος, Κριτικός Λογοτεχνίας. Ο κος Τσαλουχίδης αναφέρθηκε στην συγγραφική πορεία του συγγραφέα. Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι το αγαπημένο είδος του συγγραφέα. Όσον αφορά το βιβλίο, αυτό μοιάζει με εκτεταμένη νουβέλα που ρέει προς το μυθιστόρημα. Η πλοκή είναι ικανοποιητική με ιστορικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς σχολιασμούς. Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί μια στρωτή γλώσσα με έντονο γλωσσικό πλούτο.

Τέλος τον λόγο πήρε ο συγγραφέας.

Ο κος Χατζηκώστας ανέφερε ότι πρόκειται για την πρώτη του προσπάθεια για μεγαλύτερη φόρμα με μία ισορροπία σε ποιότητα και ποσότητα. Τα στοιχεία του μυθιστορήματος είναι ιστορικά - πολιτικά γεγονότα και του δημοσιογραφικού σιναφιού, ενώ δεν έκρυψε τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Ο συγγραφέας τόνισε πως σε αυτές τις δύσκολες εποχές της κρίσης, αξίζει κάποιος να διαβάζει λογοτεχνία, γιατί η γνώση είναι δύναμη, καθώς φωτίζονται οι αθέατες πλευρές τις πραγματικότητας. Τέλος ανέφερε πως στην περιοχή της Ημαθίας υπάρχει ένα πνευματικό ρεύμα, από ποιητές και συγγραφείς, που καλό θα ήταν να αξιοποιηθεί από την Δημοτική Αρχή.

Στο τέλος της παρουσίασης απαντήθηκαν ερωτήματα του κοινού και ο συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα των βιβλίων του.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Βέροιας κος Βοργιαζίδης, ο Αντιδήμαρχος κος Σιδηρόπουλος, ο Πρόεδρος του ΔΣ κος Χατζηαθανασίου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κος Αγγελίνας, Αποστολόπουλος, Τσαπαρόπουλος, Κάκαρης, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, οι εκπρόσωποι της ΕΜΙΠΗ, ο πολιτευτής της ΝΔ κος Μπαρτζώκας, φίλοι, συνάδελφοι και πολίτες.

Λίγα λόγια για την υπόθεση του βιβλίου

Ένα τραγικό δυστύχημα με θύμα οικονομικό παράγοντα και κομματάρχη παλιάς κοπής.
Περιουσίες που απαντήθηκαν κατά τη διάρκεια της κατοχής και μεγάλωσαν στην μετεμφυλιακή Ελλάδα.

Οι εφημερίδες στο κυνήγι της είδησης και του εντυπωσιασμού και ένας δημοσιογράφος που αναζητά την αλήθεια και την χαμένη του αξιοπρέπεια.

Ένας μεγάλος έρωτας που ξεπηδά από τα συντρίμμια ενός παλιότερου και οικοδομείται βήμα – βήμα μαζί με την αναζήτηση των πραγματικών γεγονότων.

Στην Ελλάδα των μνημονίων και της κρίσης που αναζητά την ελπίδα της στην κυβέρνηση «της πρώτης φοράς αριστερά».

Όταν τα φαινόμενα συχνά απατούν αλλά και η αλήθεια δεν μπορεί να ειπωθεί.

Μία ιστορία που έχει τις ρίζες της στην Κατοχή ,τον διωγμό των Εβραίων, την Αντίσταση και τον Εμφύλιο και φτάνει μέχρι τις μέρες μας.

Ένα μυθιστόρημα που η αστυνομική πλοκή είναι αφορμή για γενικότερους κοινωνικούς – πολιτικούς σχολιασμούς για το σήμερα και το χθες. Και όλα αυτά γιατί το παρελθόν πάντα κρατά πολύ.

Σύντομο Βιογραφικό του Συγγραφέα

Ο Αλέκος Α. Χατζηκώστας γεννήθηκε στη Βέροια το 1960. Είναι δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη της Ημαθίας». Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και site εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μια σειρά ιστορικά συνέδρια και ημερίδες.

Έχει εκδώσει τα εξής βιβλία:
-Η Εθνική Αντίσταση στο νομό Ημαθίας (2003)- Αυτοέκδοση
-Η Ημαθία από τη Βάρκιζα στον Εμφύλιο (2004)- Αυτοέκδοση
-Η Ημαθία στον Εμφύλιο 1946-1949 (2006)- Αυτοέκδοση
-Δυτικά του Αλιάκμονα (Διηγήματα- 2012)- Αυτοέκδοση
-Σχεδία Μνήμης (Διηγήματα- 2014) εκδόσεις Ars Poetica

Επίσης έχει συμμετέχει στους συλλογικούς τόμους:
- Ημαθία : Σκιαγραφώντας την ιστορίας της μέσα από τις συλλογές των ΓΑΚ (Έκδοση της ΕΜΙΠΗ 2014)
- Στη Βέροια του Μεσοπολέμου (Γ’ Επιστημονική Ημερίδα Τοπικής Ιστορίας-Έκδοση ΕΜΙΠΗ 2015)

Έχει τιμηθεί με τον Α’ Έπαινο στον 4ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό «Δημήτριος Βικέλας» το 2011 για το διήγημα του «Κάποια Μεγάλη Πέμπτη στο χακί», καθώς και στον 6ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό «Δημήτριος Βικέλας» με το διήγημα του «Η Κυριακή της… Ορθοδοξίας».