Το πρώτο της βιβλίο παρουσίασε η Ιφιγένεια Βουρδούνη στην Βέροια (φωτογραφίες, βίντεο)

Οι εκδόσεις Κέδρος, το βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας διοργάνωσαν την παρουσίαση του πρώτου βιβλίου της Βεροιώτισσας Ιφιγένειας Βουρδούνη «Οι ελαιώνες του Βερολίνου», την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της βιβλιοθήκης.

 

Δημοσιεύτηκε από Facebook στις Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2016

Την εκδήλωση συντόνισε η δικηγόρος και παιδική φίλη της συγγραφέως, Φλώρα Θέμελη, η οποία αναφέρθηκε και στο βιογραφικό της Ιφιγένειας Βουρδούνη.

Στην συνέχεια ο Αλέκος Χατζηκώστας, εκδότης της εφημερίδας ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ και συγγραφέας, παρουσίασε το βιβλίο. Όπως είπε ο κος Χατζηκώστας «Ο αναγνώστης παρακολουθεί ένα οικογενειακό δράμα τοποθετημένο στο ιστορικό πλαίσιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η συγγραφέας κινείται στα όρια του ιστορικού μυθιστορήματος αν κι όχι απόλυτα. Τα ιστορικά γεγονότα αποτελούν τον καμβά μέσα στο οποίο ξεδιπλώνεται η ιστορία των μελών της συγκεκριμένης οικογένειας. Η αφήγηση εστιάζει περισσότερο στις μεταξύ τους σχέσεις, τις περιπέτειες τους, στην πολύπαθη διαδρομής τους στις εξαιρετικά κρίσιμες συνθήκες του πολέμου και της ναζιστικής θηριωδίας. Αναπόφευκτα η πορεία τους, οι επιλογές τους και η δράση τους συνυφαίνεται μ’ αυτές τις συνθήκες και σφραγίζεται απ’ αυτές. Οι βομβαρδισμοί, η κατάληψη της χώρας μας, η πείνα, οι διωγμοί των εβραίων, η επιχείρηση Μπαρμπαρόσα, η ανατίναξη της γέφυρες του Γοργοποτάμου , ο Άρης Βελουχιώτης, η σφαγή του Διστόμου, οι μαζικές εκτελέσεις στο Άουσβιτς και από κοντά η συνεργασία με το κατακτητή, οι ευθύνες των γερμανών πολιτών κ.α. Όσον αφορά την γλώσσα που χρησιμοποιεί η συγγραφέας, την οποία υπηρετεί με πάθος και την ανυψώνει , γίνεται όπλο στα χέρια της που γοητεύει τον αναγνώστη εκλεπτυσμένη με σωστή δόση εκφραστικών σχημάτων αποκτά υφή ποιητική που δίνει δύναμη στην έκφραση για να μεταδοθούν με ευκρίνεια οι πιο λεπτές αποχρώσεις».

Στην συνέχεια η συγγραφέας διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου της κι απάντησε σε ερωτήματα του κοινού. Αναφέρθηκε στην αφορμή που στάθηκε για να γράψει αυτό το βιβλίο. Όπως είπε σε μια εποχή με ψυχολογική πίεση έπλασε μια φανταστική ιστορία στο μυαλό της και στην συνέχεια της έδωσε ζωή στο χαρτί, με μεγάλη δόση συστολής. Χρησιμοποίησε δικές τις εκφράσεις καθώς και δικών της ανθρώπων, από την καθημερινή ζωή. Συμπλήρωσε πως γράφει το δεύτερο βιβλίο της και πιστεύει πως σε έναν χρόνο να είναι έτοιμο. Στο τέλος της εκδήλωσης υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου της.

Ακολούθησε δεξίωση, όπου η παριστάμενοι γεύτηκαν εκλεκτά εδέσματα κι αναψυκτικά.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Ιφιγένεια Βουρδούνη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βέροια. Σπούδασε Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Ελληνική Εταιρία Διοίκησης Επιχειρήσεων. Το 2003 μετακόμισε στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται ως δικηγόρος μέχρι και σήμερα. Οι ελαιώνες του Βερολίνου είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

Λίγα για την υπόθεση

Η Θοδώρα και ο Ιάκωβος έχουν μια υπέροχη οικογένεια, με πέντε παιδιά: την Ασπασία, τον Άρη, τους δίδυμους Σάββα και Βαλάντη, και τον κωφάλαλο Αργύρη. Μελανό σημείο η συμπεριφορά του Άρη, ο οποίος αισθάνεται ότι έχει στερηθεί τη στοργή και την αγάπη της μάνας και νιώθει απέχθεια για όλους. Κυνικός, απρόβλεπτος και σκληρός, ματώνει την καρδιά των γονιών του και προκαλεί συνεχείς αναταράξεις στην ζεστή ατμόσφαιρα του σπιτιού. Ο πόλεμος που επισκέπτεται ξαφνικά το νησί τους και η καταγωγή της Θοδώρας, θα τους αναγκάσουν να πάρουν τραγικές αποφάσεις για να σωθούν. Οι δίδυμοι φεύγουν για να πολεμήσουν, ο Άρης για την Αθήνα στη θεία Καλλιόπη, η Ασπασία στη Γερμανία για να εργαστεί ως γιατρός κοντά σ' ένα επιστήθιο φίλο. Και ο Αργύρης ξετυλίγει το κουβάρι των γεγονότων που συντάραξαν τη ζωή τους, τις κακουχίες, τα λάθη, τις προδοσίες, τις μάχες, τις θυσίες. Ποιος θα καταφέρει να επιβιώσει και να ξεφύγει από το άσβεστο μίσος;