Παρουσιάστηκε στη Βέροια το νέο βιβλίο του Χάρη Βλαβιανού (φωτογραφίες)

Το νέο του βιβλίο με τίτλο «Το κρυφό ημερολόγιο του Χίτλερ» παρουσίασε στη Βέροια ο ποιητής, μεταφραστής, δοκιμιογράφος και καθηγητής Ιστορίας και Πολιτικής Θεωρίας στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδας, Χάρης Βλαβιανός.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας, με διοργανωτές την Βιβλιοθήκη, τον Ποιητικό Πυρήνα, το Βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ και τις Εκδόσεις Πατάκη.

Στην έναρξη της παρουσίασης ο ποιητής Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρθηκε στο βιογραφικό του συγγραφέα, ενώ ακολούθησε ο ποιητής Δημήτρης Ιορδ. Καρασάββας, ο οποίος μετά από μία σύντομη αναφορά στον συγγραφέα και στο περιεχόμενο του βιβλίου, συνομίλησε με τον συγγραφέα.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο συγγραφέας, ο οποίος είπε πως πρόκειται για ένα μυθοπλαστικό ντοκουμέντο με τη μορφή μυθιστορήματος. Ένα ψυχογράφημα του Χίτλερ κατά την περίοδο του εγκλεισμού του στην φυλακή (1923-1924), µετά το αποτυχηµένο «Πραξικόπηµα της Mπιραρίας».

Όπως είπε ο συγγραφέας ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα, καθώς του πήρε έξι χρόνια να το ολοκληρώσει. Η προσωπικότητα του Χίτλερ τον απασχόλησε πολύ και ήθελε να γράψει για αυτόν τον δημαγωγό που αναρριχήθηκε στην εξουσία και σαγήνευσε εκατομμύρια ανθρώπους. Παράλληλα τον απασχόλησαν κι άλλα πράγματα στον Χίτλερ, όπως η κρυπτοομοφυλοφιλία του, οι φόβοι του, οι κάκιστες σχέσεις που είχε με τις γυναίκες που αν και τις σαγήνευε εύκολα, δεν ήθελε περισσότερα, οι κακή σχέση με την οικογένειά του και ούτω καθεξής.

Έκανε μεγάλη έρευνα στο πρόσωπο του Χίτλερ, είδε φωτογραφίες του, διάβασε όλους τους λόγους του, άκουγε τον τόνο της φωνής του, ώστε να μπορέσει να τα ανασυστήσει.

Προσπάθησε να δει τον Χίτλερ ως πολιτικό στοχαστή, να δει ποιες ήταν οι σκέψεις του όταν έγραφε το βιβλίο του «Ο Αγών μου» και ποιες ήταν οι ιδέες του. Τον ενδιέφερε για το πώς διαβάζει ένας εμμονικός άνθρωπος και τα διαβάσματά του και τον τρόπο που ‘αλίευε’ πράγματα.
Καθ’ ότι ποιητής προτίμησε μικρή φόρμα με μορφή ημερολογίου, ενώ το ιστορικό κομμάτι του βιβλίου είναι απόλυτα ελεγμένο από δύο φίλους του καθηγητές και δύο ψυχαναλυτές.

Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό ενώ στο τέλος ο συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα των βιβλίων του.

{jlex}flickr:72157677518538451{/jlex}