Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης παρουσίασε το βιβλίο "Ακολουθίες της Υπεραγίας Θεοτόκου" στη Βέροια (φωτογραφίες, βίντεο)

Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Βέροιας, η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας "Κοσμάς ο Μαδυτινός", παρουσίασε το μουσικό εγχειρίδιο με τίτλο "Ακολουθίες της Υπεραγίας Θεοτόκου – Μικρός και Μέγας Παρακλητικός Κανών – Ακάθιστος Ύμνος" του Γεώργιου Ορδουλίδη, Άρχοντος Μαΐστορος της Μ.Χ.Ε και διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας.

Ο Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής της Σχολής, Βασίλης Μαυράγκανος, χαιρέτησε την εκδήλωση και μίλησε για το έργο και τους σκοπούς της Σχολής.

Όπως ανέφερε στην ομιλία του, «ο κος Ορδουλίδης προσπάθησε να αποτυπώσει όλους τους ύμνους των ακολουθιών της Παναγίας όσο το δυνατόν καλύτερα, ακριβώς όπως τους έμαθε πρακτικά από τον γέροντά του μακαριστό (πλέον) Μητροπολίτη Σταυροπηγίου κυρό Αλέξανδρο, κατά τη διακονία του τελευταίου στην Επισκοπή Ναούσης.

Η έκδοση αυτή είναι αφιερωμένη στο πρόσωπο του μακαριστού Μητροπολίτη με σεβασμό και αγάπη, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την τεράστια πνευματική παρακαταθήκη που άφησε στη γενέτειρα του Επισκοπή. Από την έκδοση αυτή φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν και ορισμένες μουσικές συνθέσεις του μακαριστού Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως Αθανασίου Καραμάνη, οι οποίες παρατίθενται στον τόμο αυτό μνήμης ένεκεν από τον μαθητή του κ. Ορδουλίδη.

Στο εγχειρίδιο αυτό παρατίθεται το πλήρες κείμενο των ακολουθιών της Υπεραγίας Θεοτόκου. Πέραν δηλαδή των μουσικών κειμένων, εμπεριέχονται οι ψαλμοί που αναγιγνώσκονται, οι αιτήσεις και εκφωνήσεις του ιερέα αλλά και διάφορες οδηγίες τυπικής διάταξης, έτσι ώστε ο χρήστης του εγχειριδίου να μη χρειάζεται να ανατρέξει παράλληλα σε άλλα λειτουργικά βιβλία, καθιστώντας την έκδοση αυτή πρακτικότερη.

Το περιεχόμενο του βιβλίου καλύπτει 220 σελίδες μεγέθους Α4 και έχει καλλιτεχνική βιβλιοδεσία. Τυπώθηκε και βιβλιοδετήθηκε από τις γραφικές τέχνες «Μέλισσα» και κυκλοφορήθηκε τον Ιούνιο του 2016, οκτώ μόλις ημέρες πριν την κοίμηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κυρού Αλεξάνδρου».

Χαιρετισμό απηύθηνε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Παύλος Σταματάς, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων, ο οποίος μετέφερε το μήνυμα του Μητροπολίτη μας, κ. Παντελεήμων.

Για την θεματολογία του βιβλίου μίλησαν οι:

-Τζωρτζίνα Αθανασίου, Διδάκτωρ Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Σορβόννης. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στα πανεπιστήμια της Σορβόννης και της Μονς (Βελγίου). Είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Ανάλυσης Δεδομένων και μέλος της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας. Εργάζεται στον δημόσιο τομέα ως γραμματέας του ΠΥΣΔΕ της Δ/νσης Β’βαθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας.

-Ηρώ Δάδη, υποψήφια διδάκτωρ Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ. Η κ. Δάδη έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην παλαιογραφία μουσικής και τη βιοιατρική ηθική. Είναι κάτοχος διπλώματος βυζαντινής μουσικής (καθηγητή κ. Ορδουλίδη) καθώς επίσης και πτυχίων αρμονίας, αντίστιξης, φούγκας, ακορντεόν και μονωδίας. Είναι εκδότρια της εφημερίδας «Μακεδονικά Νέα» και μέλος του συνδέσμου Ευρωπαίων δημοσιογράφων.

Τέλος τον λόγο πήρε ο Άρχων Μαΐστωρ κος Γεώργιος Ορδουλίδης, όπου βαθιά συγκινημένος μίλησε για τον Μητροπολίτη Σταυροπηγίου κυρό Αλέξανδρο Καλπακίδη. Έκανε μια αναφορά στο έργο του και στη γνωριμία τους κι έκλεισε διαβάζοντας κάποια από τα ‘σοφά λόγια’ του αγαπημένου του γέροντα.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με μουσικό πρόγραμμα, όπου η Βυζαντινή Χορωδία της Σχολής υπό τη διεύθυνση του κ. Ιορδάνη Ζερδαλή, απέδωσε ύμνους των ακολουθιών της Υπεραγίας Θεοτόκου, όπως ακριβώς περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο μουσικό εγχειρίδιο.