Παρουσιάστηκε στη Βέροια το βιβλίο της Όλγας Kουτμηρίδου - Mεταξά "Η κυρία Τσαγερό" (φωτογραφίες, βίντεο)

Η Βεροιώτισσα συγγραφέας Όλγα Κουτμηρίδου – Μεταξά πραγματοποίησε την πρώτη παρουσίαση του παιδικού παραμυθιού "Η κυρία Τσαγερό", το απόγευμα της Κυριακής 7 Μαΐου, στο κατάμεστο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο (Μεντρεσέ Τζαμί) στην Βέροια.

Η κα Κουτμηρίδου – Μεταξά υποδέχθηκε το κοινό συγκινημένη και μίλησε για το πώς έφτασε το βιβλίο στον εκδοτικό οίκο.

Στη συνέχεια, η καθηγήτρια Αγγλικών Μελίνα Νικολαΐδου προλόγισε την εκδήλωση, λέγοντας ότι «η κυρία Τσαγερό θα μας ταξιδέψει στα χρόνια της αθωότητας, κάπου στην Μικρή Σάντα. Ένα ταξίδι που μέσα από παραστατικές περιγραφές και ολοζώντανες εικόνες θα μας κάνει να μυρίσουμε ακόμα και το χώμα της αυλής μας… όπου κι αν ήταν… Μία διαδρομή για να ξανασυναντήσουμε το παιδί που κρύβουμε μέσα μας…. Ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, στα παλιά μας σοκάκια…».

Αγαπόντας την παράδοση, η συγγραφέας συμπεριέλαβε την ποντιακή διάλεκτο στο παραμύθι και στο CD την ποντιακή μουσική. Τα άτομα που συμμετείχαν στο CD είναι σχεδόν όλα από την Μικρή Σάντα. Το παραμύθι αναφαίρετε στη ζωή των τριών φιλενάδων, της κυρίας Τσαγερό, της κυρίας Γαλατιέρας και της κυρίας Φουφού, και τις περιπέτειές τους, τα καλοκαίρια στο χωριό.

Ακολούθησε προβολή ταινίας, ένα μικρό οδοιπορικό στην Μικρή Σάντα Ημαθίας την εποχή του 1960-70, και αφήγηση μιας ιστορίας του βιβλίου με τίτλο «Ο δρόμος προς τον Αράπη!».

Ο Ηγούμενος της Μονής Καλλίπετρας Παλαμάς μίλησε για την συγγραφέα, για τη βαθύτατη θρησκευτικότητά της και το πρωτότυπο βιβλίο της.

Επίσης για το βιβλίο και τη συγγραφέα μίλησε ο ιατρός Πέτρος Σπυρόπουλος και ο κος Μίλτος Χειμωνίδης.

Στην συνέχεια, μικρά παιδιά ανέβηκαν στη σκηνή για να τραγουδήσουν ένα τραγούδι του βιβλίου.

Ενώ στο τέλος, η συγγραφέας κάλεσε όσους συνέβαλαν για την δημιουργία του cd στη σκηνή και παρουσίασε στο κοινό όσους δάνεισαν τη φωνή τους στους ήρωες του παραμυθιού.

{jlex}flickr:72157681408398461{/jlex}