Το νέο της βιβλίο παρουσίασε η Ελισάβετ Τάρη στην Βέροια (φωτογραφίες, βίντεο)

Το νέο της βιβλίο παρουσίασε η συγγραφέας Ελισάβετ Τάρη, το τέταρτο κατά σειρά με τίτλο «Όταν η γοργόνα συνάντησε τον Αλέξανδρο», στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Βέροιας.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ημαθίας και οι εκδόσεις Διάπλους.

Την εκδήλωση χαιρέτησε η Νηπιαγωγός, Σοφία Απιδοπούλου, ως εκπρόσωπος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας.

Στην κατάμεστη αίθουσα, η εκδήλωση ξεκίνησε με την χορωδία του 3ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας και την μουσικό Ειρήνη Κουρκούλη.

Στη συνέχεια των λόγο πήρε ο Δημοσιογράφος και Πρόεδρος του Εθνογραφικού Μουσείου Μελίκης, Γιώργης Μελίκης. Ο κ. Μελίκης είπε ότι κανείς δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τον μύθο. Μίλησε για την ηρωίδα, την γυναίκα γοργόνα και τον διαχρονικό μύθο που την θέλει να αναζητά τον αδερφό της τον Βασιλιά Αλέξανδρο. Τον Μέγα Αλέξανδρο που αγάπησαν στην πόλη του την Αλεξάνδρεια και τον έχουν όλοι στις καρδιές τους. Μίλησε για τον ήρωα, τον μικρό Ανατολίτη Καρίμ, που με την προθυμία του ξενάγησε την γοργόνα στην Αλεξάνδρεια. «Πρόκειται για μια καλαίσθητη και προσεγμένη έκδοση, με παιδαγωγική αξία. Η παιδαγωγική αντίληψη και γνώση της Βέτας πάει σε βάθος», είπε.

Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα από την χορωδία των παιδιών. Ερμήνευσαν «Δεν είναι νησί», «Η μάνα του Αλέξανδου» και «Η γοργόνα».

Τέλος τον λόγο έπειτα πήρε η συγγραφέας, Ελισάβετ Τάρη. Η κ. Τάρη μίλησε για το πώς εμπνεύστηκε για την συγγραφή του βιβλίου, και αυτό είναι η αγάπη της για την πόλη της Αλεξάνδρειας και τα παιδιά. Την μάγεψε ο θρύλος – μύθος για την γοργόνα που αναζητά τον αδερφό της τον Μέγα Αλέξανδρο. Έβαλε το παραμύθι μέσα στην ιστορία, γι αυτό και το ονομάζει ‘παραμυθοιστορία’. Το βιβλίο ταξιδεύει τον αναγνώστη στα στενά της Αλεξάνδρειας, μιας πόλης που δεν κοιμάται ποτέ.

Στην προσπάθεια της αυτή, για την συγγραφή του βιβλίου βρήκε δύο ονειροπόλους συνοδοιπόρους, την εκδότριά της και την γνωστή εικαστικό Δέσποινα Περηφανοπούλου. «Νιώθεις κοιτώντας τις εικόνες της Δέσποινας ότι ταξιδεύεις σε μια όμορφη πόλη. Ο ήρωας, ο μικρός Καρίμ, είναι μια φιγούρα, σαν τα παιδιά της Αλεξάνδρειας Ημαθίας», είπε. Ήθελε να ανατρέψει τον μύθο. Η γοργόνα να είναι πιο ήρεμη, να έχει πόδια… Ένα βιβλίο που όταν το διαβάσουν τα παιδιά να καλλιεργηθεί η φαντασία τους και να αποτελέσει έμπνευση.

Η παρουσίαση έκλεισε με μουσική. Η μουσικός Ειρήνη Κουρκούλη ερμήνευσε σόλο την «Αλεξάνδρεια» και ο σύζυγος της εκδότριας Γιώργος Μπαγιώκης ένα παραδοσιακό τραγούδι.

Στην είσοδο της αίθουσας εκτέθηκαν οι πίνακες της Δέσποινας Περηφανοπούλου, που κοσμούν το βιβλίο.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η γοργόνα, η αδερφή του Μεγαλέξανδρου, φτάνει αποκαμωμένη στην Αλεξάνδρεια, με σκοπό να τον αναζητήσει εκεί στην πόλη που έχτισε και αγάπησε ο αδερφός της. Με έναν μαγικό τρόπο αποκτά πόδια κι έτσι αρχίζει την αναζήτηση στους δρόμους της πόλης και στη γύρω έρημο με την ελπίδα να τον συναντήσει. Στην προσπάθειά της αυτή, η γοργόνα έχει τη βοήθεια ενός μικρού παιδιού που γνωρίζει καλά τον Αλέξανδρο, όπως και όλοι οι κάτοικοι αυτής της πόλης. Θα τον βρει άραγε; Η συνέχεια στο βιβλίο...

{jlex}flickr:72157690065181955{/jlex}