Το νέο του βιβλίο παρουσίασε ο Δημοσιογράφος Αλέκος Χατζηκώστας στην Βέροια (φωτογραφίες)

Το νέο βιβλίο του Βεροιώτη Δημοσιογράφου – Συγγραφέα Αλέκου Χατζηκώστα με τίτλο «Μικρές ιστορίας μεγάλα όνειρα» παρουσιάστηκε την Κυριακή 21 Ιανουαρίου, στον πολυχώρο «ΕΛΙΑ» της Βέροιας.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Γιάννης Κρανιάς από τις  εκδόσεις «ΕΝΤΥΠΟΙΣ», ο οποίος μίλησε για την συνεργασία του με τον συγγραφέα, καθώς επίσης και για τη νέα του συλλογή διηγημάτων.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Δικηγόρος, μέλος του Δ.Σ του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας, Δημήτρης Μπατζιάκας. Όπως είπε «Ο Αλέκος σε αυτό το βιβλίο συγκεντρώνει ένα λεύκωμα συναισθημάτων, μοιάζε σαν ένα κολάζ από ετερόκλιτα υλικά που ενώθηκαν όλα μαζί για να παρουσιάσουν σε ένα εντελώς προσωπικό κι εξομολογητικό ύφος ανθρώπινα, καθημερινά βιώματα… Το συναρπαστικό είναι ότι απουσιάζουν από τις σελίδες τα ονόματα… Ο Αλέκος ως γνήσιος δημοσιογράφος δεν ξεχνά ποτέ το σήμερα. Έτσι από τα διηγήματα του δεν λείπουν και σύγχρονοι όροι επικοινωνίας, πχ sms… Ο Αλέκος μιλάει ξεκάθαρα, εκτός από την ανθρώπινη μοναξιά και τον έρωτα, για όλη την παράσταση του ανθρώπινου παραλογισμού πάνω στο σανίδι της σύγχρονης πολιτικής ζωής». Τελειώνοντας έκανε μία αποκάλυψη. Το διήγημα με τίτλο «Ο μπογιατζής ήξερε πολλά» αποτελεί έμπνευση από ιστορία που διηγήθηκε ο ίδιος στον Αλέκο Χατζηκώστα. Και αφορά αληθινή  ιστορία που του διηγήθηκε ο εισαγγελέας πατέρας του. Τέλος διάβασε τιμής ένεκεν ένα ποίημα του Θανάση Μαρκόπουλου από το βιβλίο τα «Χαμένα ποτάμια» μιας και ήταν παρόν στην παρουσίαση.

Ακολούθησε ο Παντελής Τσαλουχίδης, Φιλόλογος – κριτικός Λογοτεχνίας, μέλος του Δ.Σ Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας. Ο κος Τσαλουχίδης αναφέρθηκε στο συγγραφικό έργο του Αλέκου Χατζηκώστα και στάθηκε στην 3η συλλογή διηγημάτων που περιλαμβάνει 15 διηγήματα. Σύμφωνα με τον ίδιο το βιβλίο χωρίζεται σε 4 ενότητες δίνοντας ένα μότο ανάλογα με το περιεχόμενο. «Ερωτικοί στίχοι» για τα 4 πρώτα διηγήματα. Ένα σχόλιο πάνω στην αστυνομική λογοτεχνία του Ντάνσελ Χάμετ για τα επόμενα 3. Στίχοι από την πρώτη ποιητική εποχή εκείνης της επανάστασης του Τάσου Λειβαδίτη για τα επόμενα 4. Κι ένα ποίημα για τον πατέρα του Γιάννη Βαρβέρη «ο Πατέρας δεν πίνει στους ουρανούς» για τα 4 τελευταία. Τις 4 ενότητες τις ονόμασε: Δύσκολοι έρωτες, Αθώοι, Τίποτα δεν πάει χαμένο και ο Πατέρας ανεβαίνει στο κάδρο. «Η ποικιλία διηγημάτων χαρακτηρίζεται από μεγάλη θεματολογία,  τιμιότητα, σοβαρότητα και χιούμορ, ενώ δεν κουράζει τον αναγνώστη», είπε κλείνοντας.

Τέλος τον λόγο πήρε Συγγραφέας Αλέκος Χατζηκώστας, ο οποίος αφιέρωσε την σημερινή εκδήλωση στην άρρωστη μητέρα του. Ο κ. Χατζηκώστας είπε ότι πρόκειται για το 7ο βιβλίο του, ενώ συμμετέχει σε άλλα 4. Το τελευταίο βιβλίο αποτελεί έργο τριετίας και το χωρίζει σε 4 ενότητες. Διηγήματα ερωτικά, αστυνομικά, ταξικά και αυτοβιογραφικά και του  πατέρα. Ο τίτλος του αποτελεί παράφραση του αγαπημένου του Τάσου Λειβαδίτη.

Επίσης ενημέρωσε το κοινό ότι μέχρι το Πάσχα θα εκδοθεί το ιστορικό του βιβλίο με τίτλο «Η Ημαθία στον 21ο αιώνα. Στιγμές από την ιστορία της» και παράλληλα γίνεται προσπάθεια για μία ταινία μικρού μήκους.

Τέλος απηύθυνε κάλεσμα σε όλους να στηρίζουν τους τοπικούς δημιουργούς.

Ακολούθησε ερωτήσεις και συζήτηση με το κοινό.

Ανάμεσα στους ομιλητές αποσπάσματα διάβασε ο Δημήτρης Τζιμογιάννης, μέλος της Πειραματικής Σκηνής του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, με τη μουσική συνοδεία του Βασίλη Βαλαβάνη, Καθηγητή κιθάρας στο Μουσικό Σχολείο Βέροιας και στο Δημοτικό Ωδείο Βέροιας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Πρόκειται για το 7ο βιβλίο του συγγραφέα και αποτελεί συλλογή 15 διηγημάτων. Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου σχετικά με το περιεχόμενό του γράφονται τα εξής: 
«Τι κάνει ένα ερωτευμένο ζευγάρι στη βροχή; 
Πού μπορούν να οδηγήσουν τα SMS ; 
Πόσο μπορεί να μείνει κοντά μία αγαπημένη; 
Υπάρχουν πλανόδιοι πωλητές αλλοτινών πραγμάτων; 
Τι είναι το «Βεράνι;» 
Ποιος ήταν ο μπογιατζής που ήξερε πολλά ; 
Υπάρχουν μέλισσες που είναι κατοικίδια; 
Τι μετέφρασε αυτός ο «μεταφραστής;» 
Ποιος και γιατί πέταξε τα τρυκ; 
Γιατί η κυρία είχε το μαλλί «λάχανο;» 
Τι είναι τα Η/Ζ; 
Ποιος μοίρασε τις μπανάνες Chiquita 
Γιατί βάφτηκε κόκκινο το φορτηγό; 
Τελικά ποιος είχε γενέθλια; 
Γιατί πρέπει να προσέχει κανείς το δυναμό;

15 μικρές ιστορίες που προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, οδηγώντας με τη σειρά τους σε νέα ερωτήματα. Όταν ο έρωτας δένεται με το μυστήριο, η ελπίδα με τον αγώνα και οι απώλειες οδηγούν σε δημιουργικά όνειρα».

{jlex}flickr:72157690851224231{/jlex}