Το μυθιστόρημα της Γιώτας Ιωαννίδου «Σοχούμ» παρουσιάστηκε στην Βέροια (φωτογραφίες, βίντεο)

Η Γιώτα Ιωαννίδου παρουσίασε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «ΣΟΧΟΥΜ», εμπνευσμένο από την ιστορία της οικογένειάς της, την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς», το βιβλιοπωλείο Ηλιοτρόπιο, οι εκδόσεις Αιώρα και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΣΠΟΣ Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας & Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς», Αντώνης Καγκελίδης και ο τέως Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, Μπάμπης Καπουρτίδης.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Δημοσιογράφος Ζήσης Πατσίκας ο οποίος μίλησε για το βιβλίο και διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου που τον συγκίνησαν.

«Πρόκειται για μια ιστορία με ήρωες, ανθρώπους και καταστάσεις που έχουμε ακούσει να εξιστορούν οι παππούδες μας, Πόντιοι και Μικρασιάτες… Η συγγραφέας με έναν μοναδικό τρόπο στην γραφή του μεταφέρει με ακρίβεια τα συναισθήματα και όλα τα γεγονότα που στιγμάτισαν την ηρωίδα του βιβλίου, την Παναΐλα. Με γλαφυρό κι άλλοτε ρομαντικό τρόπο οι εικόνες παίρνουν σάρκα και οστά, με περιγραφές για τη ζωή, τις συνήθειες των Ποντίων, την προσφυγιά, την αξία της οικογένειας και το δέσιμο ενός ζευγαριού που ξεριζώθηκε από τον τόπο του και προσπάθησε να ορθοποδήσει με τεράστιες δυσκολίες στην Ελλάδα, σε χρόνια επίσης δύσκολα, στις αρχές του 20ου αιώνα… Η γραφή είναι έμμετρη… Δίνει ζωντάνια και κάνει το διάβασμα ευχάριστο. Η συγγραφέας κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο και τοποθετεί τα γεγονότα χρονικά… Μέσα από τα μάτια και την ξεχωριστή γραφή της Γιώτας Ιωαννίδου, η Παναΐλα φτάνει στον αναγνώστη ως η πραγματική ηρωίδα μητέρα…», ανέφερε ο κος Πατσίκας.

Ακολούθησε η συγγραφέας Γιώτα Ιωαννίδου η οποία μίλησε για το βιβλίο. Αναφέρθηκε στην αξία της οικογένειας και στον ξεριζωμό. «Οι ήρωες του βιβλίου ήταν πολύ σημαντικοί κι έκαναν μεγάλες ανατροπές, περισσότερες από όσες άντεχαν… Το Σοχούμ το ονειρεύτηκα. Είναι ο τόπος της αθωότητας, που θέλει κάποιος να επιστρέψει…», είπε μεταξύ άλλων.

Δείτε στο βίντεο τι είπε για το βιβλίο της:

 

Στο τέλος, ακολούθησε συζήτηση με το κοινό και η συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου της.

Τα μέλη της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας Μαρία Δεμερτζίδου (τραγούδι) και Νίκος Κωστογλίδης (λύρα) έντυσαν μουσικά την εκδήλωση με ποντιακά τραγούδια, ανάμεσα στις αναφορές του βιβλίου και την ανάγνωση των αποσπασμάτων.

Ακολούθησε μπουφές με εκλεκτά χειροποίητα ποντιακά εδέσματα που ετοίμασαν οι γυναίκες – μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς».

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε ο εκπρόσωπος του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Θεόφιλος Τεληγιαννίδης και ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Βεροίας, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Βέροιας, Γιώργος Σοφιανίδης.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Σοχούμ. Καύκασος. Αρχές του 20ού αιώνα. Ένας άντρας, μια γυναίκα. Αυτός την ερωτεύεται με την πρώτη ματιά, όταν την βλέπει καλάμια να μαζεύει κάτω από έναν ήλιο που καίει. Αυτή τον έρωτά του αποδέχεται. Παναΐλα και Λεόντης. Έρωτας ανείπωτος τους δένει, έρωτας που με έρωτα δεν μοιάζει. Σχεδόν κυνηγημένοι, με δυο μικρά παιδιά, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη γενέτειρα πατρίδα και τους αγαπημένους τους, αναζητώντας καταφύγιο στον τόπο που πατρίδα αποκαλούσαν. Πόνος, απελπισία, περιπλανήσεις και παραπλανήσεις παραμονεύουν στου πρόσφυγα το βήμα. Παλεύουν λυσσαλέα να υπάρξουν. Και τα καταφέρνουν. Μέσα από πίκρες και χαρές. Αποχωρίζονται και ανταμώνουν, συγκρούονται και φιλιώνουν. Ανυπότακτοι ενσωματώνονται. Βιώνουν τη ζωή με ένταση και πάθος. Μες στην ξενιτιά ψάχνουν να βρουν την πατρίδα τους. Και τη βρίσκουν.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Γιώτα Ιωαννίδου κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος του Ιστορικού-Αρχαιολογικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Έχει μεταπτυχιακό στην Πολιτιστική Πολιτική, Διοίκηση και Επικοινωνία από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Εργάζεται ως ηθοποιός στο θέατρο και στον κινημα­το­γράφο και ως εκφωνήτρια σε ραδιόφωνο και τηλεόραση. Το 2016 ανέβηκε η παράσταση Femin play toujours, σε δικό της κείμενο, σκηνοθεσία και παραγωγή. 

Το Σοχούμ είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

{jlex}flickr:72157693212874334{/jlex}