Ο Παύλος Κάγιος παρουσίασε το νέο του μυθιστόρημα στην Βέροια (φωτογραφίες)

Το νέο μυθιστόρημα του Παύλου Κάγιο «Ο κλήρος της τρικυμίας» παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης 7 Μαρτίου, στον χώρο πολιτισμού «Εκτός Χάρτη - Art Gallery, Books & Coffee” στην Βέροια.

Την εκδήλωση διοργάνωσε το βιβλιοπωλείο Ηλιοτρόπιο και οι εκδόσεις Καστανιώτη.

Για το βιβλίο μίλησε ο Βεροιώτης Δημοσιογράφος και Συγγραφέας Αλέκος Χατζηκώστας.

Ο κος Χατζηκώστας αναφέρθηκε στα όμορφα και διδακτικά αποφθέγματα του βιβλίου και σε μία πρόσφατη συνέντευξη του Παύλου Κάγιο. Όπως λέει και ο ίδιος ο συγγραφέας στην συνέντευξή του, πρόκειται για ένα ερωτικό βιβλίο. Για έναν απαγορευμένο για όλους έρωτα, από την κοινωνία, την εκκλησία και το νόμο. Για τον έρωτα δύο νέων ανθρώπων που πιάνονται αιχμάλωτοι από τις αποφάσεις άλλων, και συγκεκριμένα του πατέρα τους… Η ιστορία του βιβλίου ξεκίνησε από την διαπίστωση που είχε ο συγγραφέας, πως οι κληρονομιές είναι οι σκλαβιές των κληρονόμων, καθώς όλη τους η ζωή καθορίζεται από αυτές…

"Ο Παύλος Κάγιος με πρωτότυπο και παράδοξο τρόπο ξεκινά την αφήγησή του αιφνιδιάζοντας τον αναγνώστη βάζοντας ως αφηγηματική περσόνα ένα έμβρυο του οποίου τις ανήσυχες σκέψεις και περιπέτειες θα ξεδιπλώσει ως το σημείο κορύφωσης της ζωής του, όπου θα ξεδιαλύνει το μυστήριο που το σφράγισε… Ο τίτλος το βιβλίου «Ο κλήρος της τρικυμίας» προϊδεάζουν και λειτουργούν υπαινικτικά για την πορεία της ζωής του ήρωα…. Από τις οπτικές γωνίες των ηρώων παρουσιάζεται το πλαίσιο της ζωής τους, των καταστάσεων που βίωσαν, των συναισθημάτων τους, των ανθρώπων που τους πλαισίωσαν και καθόρισαν τη ζωή τους… Οι αποτυπώσεις, η αφηγηματική γλώσσα και οι περιγραφές όπου υπάρχουν, είναι κατά κύριο λόγο εμποτισμένες στο ποιητικό κλίμα και σε συνδυασμό με την λεπτή παρατήρηση και το σχόλιο οδηγούν σε νέους τρόπους οργάνωσης του αφηγηματικού υλικού", είπε μεταξύ άλλων ο κος Χατζηκώστας.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο συγγραφέας Παύλος Κάγιος ο οποίος μίλησε για το πώς ξεκίνησε η ιστορία. Όπως είπε η ιδέα ήταν οι τσακωμοί στις κληρονομιές. Μίλησε για το εάν υπάρχει μοίρα, για την ιστορία των δύο νέων ανθρώπων – των δύο ηρώων του βιβλίου και για το τι κάνεις εάν άλλοι έχουν αποφασίσει για σένα. Πρόκειται για το έκτο του μυθιστόρημα, το λιγότερο βιωματικό του βιβλίο, αλλά και το πιο προσωπικό, καθώς κατά την συγγραφή του, ανακάλυπτε πράγματα που τον έκαναν να φοβάται, αφού έβαζε τον εαυτό του στην θέση των ηρώων του, που αγάπησε και θαύμασε πολύ. Έχει καλό τέλος, καθώς οι ήρωές του στο τέλος βγαίνουν νικητές, παρά τους πνευματικούς και υλικούς συμβιβασμούς.

Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό. Ο συγγραφέας απάντησε στα ερωτήματα λέγοντας πως είναι αυτοδίδακτος, γιατί η συγγραφή ήταν αυτό που ήθελε να κάνει. Στον τρόπο που ανακάλυψε την λογοτεχνία και τους αγαπημένους του συγγραφείς που τον επηρέασαν (Ντοστογιέφσκι, Καραγάτσης, Παπαδιαμάντης κ.α.). «Το γράψιμο ηρεμεί την ψυχή μου, ανοίγει τους ορίζοντες του μυαλού μου», είπε κλείνοντας. Έπειτα υπέγραψε αντίτυπα των βιβλίων του.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ποιος αποφασίζει στη ζωή μας; Εμείς ή όλα είναι γραμμένα στο τυχερό ή άτυχο αστέρι μας; Ο Θόδωρος και η Ιωάννα, δύο τριαντατριάχρονοι, ερωτεύονται με την πρώτη ματιά, αγνοώντας πως «μέσα στης τύχης θα πιαστούν τη μήτρα» κουβαλώντας αμαρτίες γονέων. Η Ιωάννα έρχεται «από τη μεριά της αστραπής», είναι απαρνημένη από γονείς κι αλλιώτικα «γραμμένη» στο πρόσωπο. Ο Θόδωρος, αν και πλουσιόπαιδο, αισθάνεται να ’χει γεννηθεί λειψός και αποκομμένος. Πνίγεται με τους καβγάδες στην οικογένειά του για μια διαθήκη του προπάππου του –που επί δεκαετίες κρατάει αιχμάλωτους τους κληρονόμους– και φεύγει στο εξωτερικό.

Γνωρίζοντας την Ιωάννα στη Νέα Υόρκη, αισθάνεται να συναντά αυτό που του λείπει από τη ζωή. Και βρίσκει σωτηρία στην πονεμένη αιωνιότητα του χαμόγελού της, στην απεραντοσύνη του υγρού βλέμματός της. Το αμαρτωλό παρελθόν όμως επιστρέφει και εισβάλλει στη ζωή τους, ξεσκεπάζοντας οικογενειακές συνωμοσίες και ψέματα. Αποκαλύπτονται μυστικά που γίνονται δεσμά γι’ αυτούς και τον καρπό του «παράνομου» έρωτά τους. Θα τολμήσουν να πάνε κόντρα στη μοίρα; Ή θα υποταχθούν στην ύβρη που προκάλεσε η πράξη ενός «Οιδίποδα εχθρού», ενός πατέρα που «βίασε» το πεπρωμένο τους όταν γεννιόντουσαν;

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Παύλος Θ. Κάγιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Σπούδασε κινηματογράφο. Το πρώτο του διήγημα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κάλβος το 1970. Από το 1984 μέχρι και το 2010 εργαζόταν στο πολιτιστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα, στους τομείς του κινηματογράφου και του θεάτρου. Τώρα δημοσιεύει κείμενά του σε ηλεκτρονικά μέσα.

Ο κλήρος της τρικυμίας είναι το έκτο του μυθιστόρημα. Έχει επίσης εκδώσει τα: Και ξαφνικά χιόνισε χρόνια (1995), Σε είδα να ’σαι αόρατος (2000), Δεν υπάρχει ελευθερία μακριά σου(2004), Και με κλειστά μάτια θα βλέπω (2009), Μη μ’ αφήσεις να χαθώ (2013), όλα στις Εκδόσεις Καστανιώτη.

{jlex}flickr:72157691198329962{/jlex}