Παρουσίαση του βιβλίου της Κατερίνας Καλφοπούλου «Ο Γιάννης που αγάπησα» στην Βέροια

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία Παράρτημα Ημαθίας, ο Εκδοτικός οίκος ΤΡΑΥΛΟΣ και το Βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Κατερίνα Καλφοπούλου «Ο Γιάννης που αγάπησα» - Ιστορίες ανατροπής στην τάξη των μαθηματικών, το Σάββατο 31 Μαρτίου 2018 στις 12.00μμ, τον χώρο της βιβλιοθήκης.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Αλεξάνδρα Στυλιανίδου, Γραμματέας της ΕΜΕ και η Κατερίνα Ζιαμπούλη, Εκπαιδευτικός και η Συγγραφέας.

Συντονίζει η Χαρούλα Σαραφοπούλου, Πρόεδρος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.

"Το τελευταίο κουδούνι της μέρας έχει χτυπήσει.
Μόνη, μπροστά στον γεμάτο πίνακα, μέσα στην άδεια τάξη ανακεφαλαιώνει, αξιολογεί, στοχάζεται.
Τι έκανα καλά, τι δεν μου βγήκε; Διερεύνηση παραμετρικής εξίσωσης σήμερα. Σίγουρα τους δυσκόλεψε. Κάποιοι δεν θα κατάλαβαν Χριστό. Μάλλον θα πρέπει να επανέλθω.
Ο Γιάννης έδειχνε κουλ. Αυτός ίσως το 'πιασε. Αύριο θα τον βάλω να λύσει την άσκηση στον πίνακα. Για να δούμε!...
Ετούτο το βιβλίο είναι γεμάτο από ιστορίες ανατροπής. Η τάξη είναι ένα σώμα ζωντανό, μεταβλητό, συχνά κυκλοθυμικό, καμιά φορά απρόβλεπτο...
...Είναι [ένα βιβλίο] πολύτιμο τόσο για τον καινούριο δάσκαλο που τώρα ανοίγει τα φτερά του, όσο και για τον έμπειρο, περπατημένο εκπαιδευτικό,...
...Είναι πολύτιμο για τον γονιό, που έστω κι αν δεν κατανοεί τις λεπτομέρειες των μαθηματικών που διδάσκουμε στο παιδί του, θα ζήσει μέσα από αυτές τις σελίδες την ατμόσφαιρα της τάξης και θα στοχαστεί πάνω στις ποικίλες απαντήσεις που προκαλεί το ερώτημα τι σημαίνει διδάσκω μαθηματικά. Είναι, τέλος, πολύτιμο για τον μαθητή που διαβάζοντάς το θα προβληματιστεί πάνω στην άποψη και τις επιδιώξεις της άλλης πλευράς, θ' αρχίσει ίσως να καταλαβαίνει τι κάνουμε, γιατί το κάνουμε και γιατί καμιά φορά γινόμαστε... τυραννικοί". (Τεύκρος Μιχαηλίδης, από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Κατερίνα Καλφοπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1963. Ο θαυμασμός της για την καθηγήτρια των Μαθηματικών στην πρώτη τάξη του Γυμνασίου, την ώθησε να σπουδάσει Μαθηματικά. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και, τελειώνοντας τις σπουδές της, εργάστηκε σε φροντιστήρια για είκοσι περίπου χρόνια, ώσπου το 2007 μέσω του ΑΣΕΠ Εκπαιδευτικών, διορίστηκε στο Δημόσιο. Από τότε διδάσκει σε δημόσια σχολεία, εντός και εκτός Θεσσαλονίκης. 
Στο μεταξύ έκανε Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Εκπαίδευση, εστιάζοντας στην Κοινωνιογλωσσολογία, στην εκπαιδευτική έρευνα στην πράξη (action research) και στη διδακτική των Φυσικών Επιστημών. Η διπλωματική της εργασία με θέμα "Από το αυτόνομο στο ιδεολογικό μοντέλο μαθηματικού γραμματισμού", αποτελεί διδακτική πρόταση που προϋποθέτει την αλλαγή παραδείγματος στη διδασκαλία των Μαθηματικών. 

Από το 2006, ως εκπρόσωπος της Ομάδα ΘΑΛΗΣ+ΦΙΛΟΙ, διοργάνωσε "Σεμινάρια για τη Μέση Εκπαίδευση" στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης και συντόνισε μαθητικές λέσχες ανάγνωσης μαθηματικής λογοτεχνίας, σε σχολεία και σε άλλους φορείς, καθώς και λέσχες ανάγνωσης ενηλίκων.

Προσφέρει εθελοντική εργασία σε ό,τι προάγει τη φιλαναγνωσία και τα Μαθηματικά, όπως τα Πολιτιστικά Προγράμματα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, από όπου έχει βραβευτεί για τη συνολική προσφορά της. Παράλληλα, υλοποιεί Περιβαλλοντικά Προγράμματα, με στόχο τη διασύνδεση των Μαθηματικών με τα προβλήματα του περιβάλλοντος και έχει βραβευτεί από την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης στο διαγωνισμό "Καλύτερη Περιβαλλοντική Δράση 2014-2015" για το πρόγραμμα "Η περιβαλλοντική εκπαίδευση μέσα από τη μαθηματική δραστηριότητα", που υλοποίησε με τους μαθητές της.
Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνεται η μελέτη των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι μαθητές κατά τη μετάβασή τους από το Γυμνάσιο στο Λύκειο και ειδικά οι δυσκολίες στην εκμάθηση της Άλγεβρας. 

Διατηρεί την ιστοσελίδα "Μαθηματικά + Λογοτεχνία", (www.mathandliterature.blogspot.com), όπου, εκτός από τα "επεισόδια" από τη σχολική τάξη δημοσιεύει προτάσεις και κριτικές για λογοτεχνικά βιβλία και για βιβλία εκλαΐκευσης των Μαθηματικών και των Επιστημών.