Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Κατερίνας Καλφοπούλου «Ο Γιάννης που αγάπησα» στην Βέροια (φωτογραφίες, βίντεο)

Το βιβλίο της Κατερίνας Καλφοπούλου με τίτλο «Ο Γιάννης που αγάπησα» - Ιστορίες ανατροπής στην τάξη των μαθηματικών, παρουσιάστηκε το Σάββατο 31 Μαρτίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας, σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε η Βιβλιοθήκη, το Παράρτημα Ημαθίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, ο Εκδοτικός οίκος ΤΡΑΥΛΟΣ και το Βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ.

Την εκδήλωση χαιρέτησε και συντόνισε η Πρόεδρος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, Χαρούλα Σαραφοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στο βιογραφικό της συγγραφέως και το βιβλίο της. «Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί από καθηγητές, μαθητές και γονείς, ο οποίοι θα θυμηθούν, θα αναρωτηθούν, θα προβληματιστούν και θα ζήσουν μέσα από τις σελίδες του την ατμόσφαιρα της τάξης».

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε η Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας, Κατρίνα Ζιαμπούλη, η οποία είπε ότι το βιβλίο της προκάλεσε ευχάριστο ξάφνιασμα κι ένιωσε χαρά, γιατί υπάρχουν τέτοιοι εμπνευσμένοι δάσκαλοι στις τάξεις των σχολείων όπως η Κατερίνα Καλφοπούλου, προκαλώντας τους μαθητές να σαγηνευτούν από τη γοητεία των Μαθηματικών. «Η συγγραφέας αντιμετωπίζει την διδασκαλία σαν μια περιπετειώδη μίνι σειρά κι άλλοτε ως αυτοτελές επεισόδιο, όπως η ίδια γράφει. Μία δασκάλα που καταφέρνει και βρίσκει στα φορμαλιστικά σύμβολα των Μαθηματικών την λογοτεχνική τους διάσταση και να το πηγαίνει ακόμη παραπέρα, σε φιλολογικές προεκτάσεις. Συνδέει την κατανόηση των Μαθηματικών με την κατανόηση του εαυτού μας… Η συγγραφέας έχει μεγάλη αγάπη για τα παιδιά, βαθιά γνώση της ψυχολογίας των εφήβων και μια διαρκή έγνοια. Πως θα καταφέρει να κάνει πιο αποτελεσματική τη διδασκαλία, να διαμορφώσει σκεπτόμενους, δραστήριους κι ενεργούς πολίτες. Έχοντας διδακτική εμπειρία μέσω του βιβλίου ασκεί κριτική στα εκπαιδευτικά προγράμματα και στους ανθρώπους που τα καταρτίζουν». Έπειτα μίλησε για την προσωπικότητα της συγγραφέως. «Έχει ευρύτερη παιδεία σε θέματα ψυχολογίας, παιδαγωγικής, κοινωνιολογίας, φιλοσοφίας καθημερινής πράξης και ζωής. Μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα δηλαδή... Ακόμη ένα σημείο είναι η ετοιμότητά της να αφουγκράζεται τους μαθητές και να μαθαίνει συνεχώς από αυτούς… Δύο πράγματα αποκομίζει κάποιος όταν διαβάζει το βιβλίο. Το ένα είναι η μεγάλη γοητεία που ασκεί ο κόσμος των Μαθηματικών στη συγγραφέα και η περιπέτεια διδασκαλίας του μαθήματος στην τάξη. Και το άλλο είναι η αγάπη και το ενδιαφέρον για τους μαθητές της… Τα Μαθηματικά δεν είναι μόνο τρόπος σκέψης είναι ένας συναρπαστικός τρόπος ζωής».

Ακολούθησε η Γραμματέας της Ε.Μ.Ε, Αλεξάνδρα Στυλιανίδου, η οποία είπε ότι η συγγραφέας είναι μία ανήσυχη εκπαιδευτικός και πολύ δραστήρια. «Ο Γιάννης όπως αναφέρει ο τίτλος του βιβλίου δεν είναι ένα απλό πρόσωπο όπως θα καταλάβουν οι αναγνώστες όταν διαβάσουν το βιβλίο. Είναι πολλά πρόσωπα. Είναι ο μαθητής που έχουμε, που είχαμε ή που θα θέλαμε να έχουμε. Ένας ανήσυχος μαθητής που αντιπροσωπεύει έναν μέσο μαθητή της τάξης. Ο οποίος προβληματίζεται, έχει άποψη και δεν φοβάται να ρωτήσει. Πρόκειται για ένα βιβλίο που κατατάσσετε στην κατηγορία Μαθηματικά και Λογοτεχνία, μία ουσιαστικά νέα κατηγορία που εμπνέεται από τα Μαθηματικά και ανθεί τα τελευταία χρόνια. Στο βιβλίο καταγράφονται 36 αυτοτελές ιστορίες, βγαλμένες από τη σχολική τάξη, ενός δημόσιου σχολείου και δίνεται μια διαφορετική προσέγγιση της διδακτικής μέσα από πραγματικά παραδείγματα. Οι ιστορίες αποτελούν πηγή έμπνευσης ειδικά για νέους εκπαιδευτικούς, δίνει τρομερές ιδέες για το πώς μπορεί να οργανωθεί το μάθημα και γενικότερα το πλάνο ενός μαθήματος. Διαβάζεται άνετα από γονείς, μαθητές κι όχι μόνο εκπαιδευτικούς. Ως νέα εκπαιδευτικό με γέμισε με αισιοδοξία κι ενθουσιασμό, για το πόση αγάπη και ικανοποίηση μπορεί να πάρει ο εκπαιδευτικός από μία σχολική αίθουσα… Ο εκπαιδευτικός θεωρώ πως πρέπει να εμπνέει τον μαθητή… Τα Μαθηματικά δεν είναι ένα επιπλέον μάθημα. Είναι η γλώσσα που περιγράφει τον κόσμο… Πρόκειται για ένα συναρπαστικό βιβλίο που ακόμη και να μην σου αρέσουν τα Μαθηματικά, σου δίνει αφορμή για να τα αγαπήσεις. Ποτέ δεν είναι αργά…».

Τέλος τον λόγο πήρε η συγγραφέας. Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε τι είπε για το βιβλίο της.

Στο τέλος ακολούθησε συζήτηση με το κοινό και η συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου της.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

"Το τελευταίο κουδούνι της μέρας έχει χτυπήσει. 
Μόνη, μπροστά στον γεμάτο πίνακα, μέσα στην άδεια τάξη ανακεφαλαιώνει, αξιολογεί, στοχάζεται. 
Τι έκανα καλά, τι δεν μου βγήκε; Διερεύνηση παραμετρικής εξίσωσης σήμερα. Σίγουρα τους δυσκόλεψε. Κάποιοι δεν θα κατάλαβαν Χριστό. Μάλλον θα πρέπει να επανέλθω. 
Ο Γιάννης έδειχνε κουλ. Αυτός ίσως το 'πιασε. Αύριο θα τον βάλω να λύσει την άσκηση στον πίνακα. Για να δούμε!... 
Ετούτο το βιβλίο είναι γεμάτο από ιστορίες ανατροπής. Η τάξη είναι ένα σώμα ζωντανό, μεταβλητό, συχνά κυκλοθυμικό, καμιά φορά απρόβλεπτο... 
...Είναι [ένα βιβλίο] πολύτιμο τόσο για τον καινούριο δάσκαλο που τώρα ανοίγει τα φτερά του, όσο και για τον έμπειρο, περπατημένο εκπαιδευτικό,... 
...Είναι πολύτιμο για τον γονιό, που έστω κι αν δεν κατανοεί τις λεπτομέρειες των μαθηματικών που διδάσκουμε στο παιδί του, θα ζήσει μέσα από αυτές τις σελίδες την ατμόσφαιρα της τάξης και θα στοχαστεί πάνω στις ποικίλες απαντήσεις που προκαλεί το ερώτημα τι σημαίνει διδάσκω μαθηματικά. Είναι, τέλος, πολύτιμο για τον μαθητή που διαβάζοντάς το θα προβληματιστεί πάνω στην άποψη και τις επιδιώξεις της άλλης πλευράς, θ' αρχίσει ίσως να καταλαβαίνει τι κάνουμε, γιατί το κάνουμε και γιατί καμιά φορά γινόμαστε... τυραννικοί". (Τεύκρος Μιχαηλίδης, από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Κατερίνα Καλφοπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1963. Ο θαυμασμός της για την καθηγήτρια των Μαθηματικών στην πρώτη τάξη του Γυμνασίου, την ώθησε να σπουδάσει Μαθηματικά. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και, τελειώνοντας τις σπουδές της, εργάστηκε σε φροντιστήρια για είκοσι περίπου χρόνια, ώσπου το 2007 μέσω του ΑΣΕΠ Εκπαιδευτικών, διορίστηκε στο Δημόσιο. Από τότε διδάσκει σε δημόσια σχολεία, εντός και εκτός Θεσσαλονίκης. 

Στο μεταξύ έκανε Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Εκπαίδευση, εστιάζοντας στην Κοινωνιογλωσσολογία, στην εκπαιδευτική έρευνα στην πράξη (action research) και στη διδακτική των Φυσικών Επιστημών. Η διπλωματική της εργασία με θέμα "Από το αυτόνομο στο ιδεολογικό μοντέλο μαθηματικού γραμματισμού", αποτελεί διδακτική πρόταση που προϋποθέτει την αλλαγή παραδείγματος στη διδασκαλία των Μαθηματικών. 

Από το 2006, ως εκπρόσωπος της Ομάδα ΘΑΛΗΣ+ΦΙΛΟΙ, διοργάνωσε "Σεμινάρια για τη Μέση Εκπαίδευση" στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης και συντόνισε μαθητικές λέσχες ανάγνωσης μαθηματικής λογοτεχνίας, σε σχολεία και σε άλλους φορείς, καθώς και λέσχες ανάγνωσης ενηλίκων. 

Προσφέρει εθελοντική εργασία σε ό,τι προάγει τη φιλαναγνωσία και τα Μαθηματικά, όπως τα Πολιτιστικά Προγράμματα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, από όπου έχει βραβευτεί για τη συνολική προσφορά της. Παράλληλα, υλοποιεί Περιβαλλοντικά Προγράμματα, με στόχο τη διασύνδεση των Μαθηματικών με τα προβλήματα του περιβάλλοντος και έχει βραβευτεί από την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης στο διαγωνισμό "Καλύτερη Περιβαλλοντική Δράση 2014-2015" για το πρόγραμμα "Η περιβαλλοντική εκπαίδευση μέσα από τη μαθηματική δραστηριότητα", που υλοποίησε με τους μαθητές της. 
Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνεται η μελέτη των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι μαθητές κατά τη μετάβασή τους από το Γυμνάσιο στο Λύκειο και ειδικά οι δυσκολίες στην εκμάθηση της Άλγεβρας. 

Διατηρεί την ιστοσελίδα "Μαθηματικά + Λογοτεχνία", (www.mathandliterature.blogspot.com), όπου, εκτός από τα "επεισόδια" από τη σχολική τάξη δημοσιεύει προτάσεις και κριτικές για λογοτεχνικά βιβλία και για βιβλία εκλαΐκευσης των Μαθηματικών και των Επιστημών.

{jlex}flickr:72157667279665898{/jlex}